Analiză: Plafonarea prețului gazelor în Europa amenință să intensifice criza energetică. Acest lucru ar putea restrânge oferta globală anul viitor și, în cel mai rău caz, ar putea forța guvernele să raționalizeze gazul

Redacția dec. 20, 2022 0 comentarii
gaze

Decizia Europei de a plafona prețurile la gazele naturale amenință să limiteze aprovizionarea regiunii și să intensifice criza energetică, potrivit unei analize Bloomberg. Națiunile europene au ajuns săptămâna aceasta la un acord pentru a plafona prețurile la gaze, punând capăt unor luni de dispute politice privind intervenția în sectorul său energetic. Însă, deși mecanismul poate ajuta la prevenirea oscilațiilor extreme ale prețurilor, acesta poate lăsa regiunea vulnerabilă la aprovizionarea insuficientă și la o concurență mai puternică din partea Asiei.

Un plafon de preț fără un plafon asociat pentru cerere riscă să agraveze deficitul de aprovizionare cu gaze al Europei prin încurajarea consumului, au declarat analiștii de la Goldman Sachs Group. Acest lucru ar putea restrânge oferta globală anul viitor și, în cel mai rău caz, ar putea forța guvernele să raționalizeze gazul.

Mai mult, plafonul va face mai dificil pentru importatorii din regiune să crească semnificativ ofertele pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. Industria a avertizat că încărcăturile de GNL vor favoriza Asia dacă prețurile din această regiune vor fi mai mari decât plafoanele din Europa, chiar în momentul în care cererea Chinei se trezește odată cu relaxarea restricțiilor Covid Zero.

Importatorii de GNL din Europa și Asia concurează pentru aprovizionarea de la aceiași exportatori, precum SUA și Qatar. Un avantaj al plafonului este că ar putea reduce probabilitatea unor războaie de licitație dezlănțuite și a unor vârfuri de preț pentru livrările spot între cele două regiuni. Prețurile GNL din Asia urmăresc îndeaproape evoluțiile din Europa, cele două piețe devenind strâns legate în ultimul an, pe măsură ce importatorii s-au luptat pentru rezervele de aprovizionare.

Măsura europeană, care urmează să intre în vigoare în februarie, ar putea fi retrasă în cazul în care există „efecte negative”.

UE a convenit să plafoneze prețul gazelor naturale la 180 de euro pe megawatt-oră, adică aproximativ 56 de dolari pe milion de unități termice britanice. Pentru ca acest instrument să fie activat, prețurile gazelor trebuie să fie peste plafon timp de trei zile și, de asemenea, peste prețurile GNL într-o anumită măsură. Dacă plafonul ar fi fost introdus la începutul acestui an, acesta ar fi fost utilizat în peste 40 de zile în lunile august și septembrie.

Plafonarea prețurilor este sărbătorită de mai mulți importatori asiatici de GNL, care au căzut victime ale efectului de antrenare a creșterii prețurilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit traderilor. Prețurile spot din Asia au oscilat în acest an între 19 dolari și un nivel record de 85 de dolari, forțând mai mulți importatori cu probleme de lichidități să oprească planurile de aprovizionare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *