Analiză PwC: Piața de fuziuni și achiziții din România a revenit anul trecut la nivelul din 2019. În 2025 ar putea ajunge la 7 miliarde euro

business deal, afacere, intelegere, tranzactie Foto: Nopparat Khokthong / Dreamstime.com

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat anul trecut 239 de tranzacții anunțate, cu o valoare totală estimată de 5,9 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de PwC România care a fost prezentată în cadrul Conferinței Anuale M&A. Comparativ cu anul 2023, piața de fuziuni și achiziții a înregistrat o creștere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare și energia.

”Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România.

Din cele 239 de tranzacții anunțate anul trecut, au fost încheiate efectiv 175 de tranzacții, în valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023. Această situație este datorată faptului că multe tranzacții se semnează într-un an și se finalizează în anul următor sau chiar după mai mult de un an, arată analiza PwC. Durata medie de încheiere a unei tranzacții a fost anul trecut de 125 de zile, cele mai mari perioade de finalizare a tranzacțiilor înregistrându-se în sectorul serviciilor financiare (283 zile), în cel al bunurilor de consum (191 zile) și în IT&C (197 zile), prin prisma aprobărilor necesare din partea reglementatorilor sau a condițiilor suspensive incluse în contractele de vânzare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

”Chiar dacă investitorii par mai reticenți din cauza contextului macroeconomic și geopolitic incert, estimăm că piața de tranzacții din România ar putea să atingă circa 7 miliarde de euro în anul 2025. Ne bazăm previziunile pe lucrurile care se întâmplă în piață: un megadeal care ar putea fi semnat anul acesta, alte tranzacții semnificative anunțate la început de an în industrie, logistică și retail. De asemenea, piața de tranzacții din România este corelată cu evoluția produsului intern brut real și, luând în calcul ipotezele date de Comisia Națională de Prognoză, care estimează o creștere a PIB-ului de 2,5% în acest an, credem că estimarea noastră se poate realiza”, a declarat George Ureche, Partener Tranzactii, PwC România.

Anul trecut, 85% dintre tranzacții au fost sub 40 milioane de euro, 10% au avut valori cuprinse între 40 și 100 milioane de euro, și doar 5% au depășit valoarea de 100 milioane euro.

Deși ridică destul de mult nivelul pieței de M&A, mega tranzacțiile nu au o pondere foarte mare în piața românească de M&A, așa cum se întâmplă la nivel global. Între anii 2020-2023, mega tranzacțiile au reprezentat doar 20% din total pieței românești de M&A, față de 60% la nivel global, arată analiza PwC.

Din perspectiva profilului investitorului, 77% dintre tranzacții au fost realizate de investitori strategici, care reprezintă și 84% din valoarea pieței de tranzacții din România. Acesta este un semnal că investitorii strategici fac mai multe tranzacții de valori mari. Fondurile de investiții prezente în România încep însă să devină din ce în ce mai active, au strâns fonduri noi și ar putea contribui mai mult la dezvoltarea pieței de M&A din România în anii ce urmează.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.