ANALIZĂ. Reîncepe nebunia Gamestop? Prețul acțiunilor GME aproape se dublează astăzi după ce investitorul RoaringKitty și-a făcut publice deținerile în valoare de 200 de milioane de dolari

GameStop / Sursa foto: CFA Institute Blogs Sursa foto: CFA Institute Blogs

Acțiunile Gamestop (GME), compania care a devenit un simbol al luptei din piața financiară dintre investitorii mici și fondurile mari speculative, cresc astăzi, la bursa de la New York, la momentul deschiderii pieței americane, cu aproape 80%. Acțiunile GME au crescut cu 400% din debutul lunii mai, când Keith Gill, un investitor emblemă pentru micii participanți la piață, a postat o simplă poză pe platforma de socializare X și a dat semnalul că a revenit în piață la cumpărare.

Cunoscut și după titulatura sa din mediul online, RoaringKitty, Keith Gill a postat aseară o imagine pe sub-redditul r/wallstreetbets prin care și-a făcut publice deținerile de acțiuni și opțiuni call pe compania Gamestop. Este vorba de acțiuni și contracte speculative ce mizează pe creșterea prețului acțiunii GME în valoare de 200 de milioane de dolari.

Exercitarea opțiunilor l-ar face pe Gill al cincilea cel mai mare acționar al GME. După creșterea inițială de astăzi de 80%, valoarea deținerilor lui Keith Gill se ridică la 500 de milioane de dolari.

Gill a revenit în centrul atenției în debutul lunii mai, când a postat un desen sugestiv pe platforma de socializare X. În urma postării sale, acțiunile Gamestop, considerate a face parte din categoria meme stock, au crescut cu 800%, după care au corectat mare parte din creștere, mai bine de jumătate din ea. În restul lunii mai, mai precis până în data de 17 mai, Keith Gill a postat tot felul de clip-uri editate, pregătite de dinainte, prin care pare să transmită anumite semnale.

Ieri seară, acesta nu doar a postat o nouă imagine sugestivă, prin care arată că “jocul reîncepe”, dar și-a făcut publică pe Reddit și mega-deținerea pe meme-stock-ul GME. Pe sub-redditul r/wallstreetbets sunt prezenți numai investitori mici, cunoscuți pentru apetitul speculativ și pentru câștigurile și în același timp pierderile masive rezultate în urma speculațiilor în piață.

Povestea lui Kill și lupta investitorilor mici cu fondurile de investiții au fost ecranizate recent într-un film intitulat Dumb Money. În 2020-2021, investitorii mici care se coagularesă pe pagina r/wallstreetbets de pe Reddit au împins prețul acțiuni de la 1 dolar în iulie 2020 la 120 de dolari în ianuarie 2021 și au cauzat pierderi masive pentru câteva fonduri de investiții.

În perioada respectivă, investitorii mici și-au și creat o mantră haioasă pentru a produce unitate în propriile rânduri și pentru a se auto-convinge să nu vândă în pierdere: „Apes together strong”. În traducere mot à mot: „Maimuțe puternice, împreună”.

Investitorii mici au cumpărat atunci atât de multe acțiuni și contracte speculative ce mizau pe creștere încât au împins prețul bursier al GME în stratosferă. Motivația inițială a fost apărarea companiei de acele fonduri de investiții care încercau să împingă compania în faliment și să profite de pe urma lui, prin pariuri speculative pe prăbușirea prețului acțiunii.

În ultimii trei ani, prețul acțiunilor GME s-a dezumflat și revenise la o valoare cât de cât justă, după cum se poate observa din grafic. Totodată, compania a tot făcut majorări de capital și și-a plătit o parte semnificativă din datorii, fiind evitat riscul de faliment.

Astfel de momente de frenezie speculativă pot avea efecte colaterale pe tot ansamblul pieței, dacă fondurile speculative (hedge funds) sunt obligate să își vândă alte dețineri pentru a-și acoperi pierderile cauzate de aceste creșteri masive ale meme-stocks, desigur dacă au poziții short pe ele.

Cum se explică evoluția acțiunilor Gamestop: situația este amplificată de perioada de vară cu lichiditate și tranzacții mici în piață

În zilele noastre, oricine are acces la un smartphone și internet poate să tranzacționeze aproape orice produs financiar din lume, inclusiv contracte financiare (futures) pe boabe de cacao sau acțiuni GME. Iar puterea investitorilor mici stă în numărul lor. În ultimii 3-4 ani s-a produs o adevărată revoluție în termeni de acces la piețe, iar tot mai mulți investitori persoane fizice, cu mai puțin capital decât cel necesar pentru intrarea într-un fond de investiții, au început să facă pasul către burse.

Accesul tot mai facil la tranzacționarea speculativă de instrumente financiare a început să producă din ce în ce mai multe episoade volatile în piețe, în aparență inexplicabile sau care măcar pot induce stări de uluire, cum sunt episoadele periodice de pe acțiunile GME. În general, în spatele unor astfel de mișcări stau investitori mari care se bat pentru a se scoate unul pe altul de pe poziții.

Situația actuală este amplificată și de lichiditatea foarte slabă din perioada de vară, când investitorii mai mari sunt în vacanță, iar mișcările volatile de preț sunt exacerbate în condițiile în care prețul tinde către unde este ofertă, în special în perioade cu manie la cerere. În astfel de perioade, fondurile speculative, mai cunoscute după numele de hedge funds, sunt ținte clasice pentru potențiale short-squeeze-uri (creșteri mari care forțează fondurile să vândă în pierdere, care mai departe, ca un bulgăre de zăpadă, creează și mai mult impuls de creștere).

Ce au reușit însă acești investitori mici în ultimii ani este să arate câtă forță poate crea un dezechilibru destul de mare între cerere și ofertă. Mai ales când este folosită datorie în marjă de către investitori indiferenți sau insensibili la prețuri și evaluări, iar peste ei vin fonduri de investiții cu sume și mai mari pentru a profita de creșterea volatilității. (datorie în marjă = o cantitate extra de bani asociată unui cont de tranzacționare, care poate fi împrumutată de deținătorul contului de la broker pentru a face tranzacții)

La această tendință de transformare a piețelor financiare într-un joc contribuie mai ales contractele speculative cu valabilitate foarte redusă, precum cele ce expiră la finalul zilei de tranzacționare (0DTE – 0 Day to Expiration Options). Acestea pot produce randamente imense, dar transformă din ce în ce mai mult „investiția la bursă” în ideea de „pariu la bursă”.

Lecția învățată de traderii mari și mici din nebunia Gamestop: Unde există mult mai multă cerere decât ofertă, se pot crea dezechilibre mari, profitabile

O piață financiară în care prețul nu se mișcă deloc este o piață aflată într-un echilibru perfect. Dar piețele sunt mecanisme de descoperire continuă a prețului. Creșterea sau scăderea unui preț financiar este în esență egală cu un dezechilibru: există în piața respectivă mai mulți vânzători decât cumpărători, sau invers.

Adesea lumea încearcă să gândească rațional, să raționalizeze anumite mișcări din piețe. Dar ce se întâmplă, în general, cu Gamestop sau alte acțiuni din categoria meme-stocks nu are întotdeauna legătură cu evenimente fundamentale sau raționale. În anumite cazuri este pur și simplu un dezechilibru între cumpărători și vânzători. Odată ce mașinăria pornește, mai ales când sunt implicate contractele speculative și datoria în marjă, mișcarea devine din ce în ce mai agresivă.

Este ilegal? Faptul că investitorii se adună pe Reddit sau alte rețele de socializare și împing prețurile în sus? Doar reglementatorii pot spune. În teorie, atâta timp cât nu se adună fizic și nu conspiră în secret, ci doar cumpără acțiuni sau opțiuni pentru că „le place compania” (în plus, își fac deținerile publice), atunci pare că vorbim de o mașinărie care doar creează dezechilibre între cerere și ofertă.

În ceea ce privește tendința recentă de creștere a speculațiilor financiare, totul depinde de motivații. Dacă le dai participanților la o piață financiară oportunitatea de a face mulți bani prin creșterea prețurilor activelor financiare, iar în spatele lor va exista o instituție ca banca centrală care la finalul zilei va proteja și salva piețele de fiecare dată când va apărea o problemă, de ce să nu îți asumi riscuri mai mari și să folosești acea oportunitate?