Analiză Reuters: Care sunt efectele tensiunilor din Orientul Mijlociu asupra piețelor financiare

Tranzactii bursa pixabay.com

O escaladare a războiului dintre Israel și Gaza într-un conflict mai amplu ar putea provoca un nou șoc asupra creșterii economice mondiale și ar putea opri forțele dezinflaționiste din drumul lor. Reacția piețelor a fost modestă până acum, dar acest lucru s-ar putea schimba, arată o analiză Reuters.

“Indiferent dacă acest conflict rămâne limitat la o confruntare între Hamas și Israel sau escaladează într-un conflict regional mai amplu care implică grupurile armate proxy ale Iranului, în special Hezbollah, va avea implicații semnificative”, a declarat Hamza Meddeb, director al programului de economie politică la Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center din Beirut.

“O astfel de escaladare ar putea duce la creșterea prețului petrolului, la îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu petrol și la o potențială recesiune economică globală.”

Iată câteva scenarii în atenție.

1. Iranul și cotațiile petrolului

Potențialul ca Iranul să se implice mai mult și un răspuns al SUA care să vadă o intensificare a sancțiunilor asupra petrolului iranian este în centrul atenției.

“O reprimare a exporturilor de petrol iranian ar putea elimina imediat undeva la 1-2 mbd (milioane de barili pe zi) de pe (piața) aproape instantaneu”, a declarat fondatorul și directorul de operațiuni al fondului de acoperire Cayler Capital, Brent Belote.

În cazul puțin probabil în care Statele Unite trimit trupe în Orientul Mijlociu, Belote se așteaptă la un salt de 20 de dolari al prețului petrolului, “dacă nu chiar mai mult”.

Petrolul a urcat miercuri cu peste 2%, la peste 92 de dolari, și a câștigat 7,5% săptămâna trecută.

Din octombrie 1973 până în martie 1974, când războiul Yom Kippur a determinat un embargo petrolier impus de națiunile arabe susținătorilor Israelului, petrolul a crescut cu peste 300%.

“Israelul are relații mai bune cu alte țări arabe comparativ cu atunci”, a declarat într-o notă Madison Faller, strategul băncii private JP Morgan, “iar oferta globală de petrol nu este la fel de concentrată”.

Nadia Martin Wiggen, director la investitorul în mărfuri Svelland Capital, a adăugat că un conflict regional ar perturba rutele petrolierelor în Mediterana, Marea Neagră și în jurul Turciei.

2. Efecte asupra inflației

O creștere bruscă a inflației s-a atenuat, iar majorările de rate la nivel mondial se apropie de sfârșit.

O creștere bruscă a petrolului, care a atins pentru scurt timp 139 de dolari după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, ar putea stopa mișcarea descendentă a inflației.

Prețul gazelor a crescut cu 45% săptămâna trecută , un alt semn îngrijorător.

“Dacă Iranul se implică, înseamnă prețuri mai mari la materiile prime, șocuri externe mai mari, iar acest lucru este un declanșator pentru o perspectivă mai puțin dezinflaționistă”, a declarat Alessia Berardi, șef al departamentului de cercetare macro și strategie pentru piețele emergente la Amundi, subliniind că acesta nu a fost scenariul său de bază.

Indicatorii de piață pe termen lung ai așteptărilor inflaționiste din SUA și din zona euro sugerează că inflația se menține peste țintele de 2%.

S-ar putea să fie probabilă o durere suplimentară pentru investitorii în obligațiuni. Indicele agregat al obligațiunilor S&P U.S., un indicator al performanței titlurilor de Trezorerie și a datoriilor corporative, este cu 14% sub vârfurile din ianuarie 2021.

3. Un dolar puternic

Cererea de refugii sigure a stimulat dolarul, împingându-l spre 150 de yeni, și francul elvețian, care vineri a înregistrat cea mai bună zi față de euro din ianuarie.

Este posibil ca dolarul să nu fie un pariu cu sens unic dacă petrolul și inflația ridicată declanșează o recesiune în SUA, a declarat Berardi de la Amundi.

Trevor Greetham, șeful departamentului multi-asset de la Royal London, a declarat că orice “mișcare globală de reducere a riscurilor” ar putea, de asemenea, să întărească yenul, deoarece “investitorii japonezi își retrag banii acasă”.

4. Scufundarea piețelor

Moneda, obligațiunile și acțiunile Israelului au fost afectate de probleme, la fel ca și cele din Egipt, Iordania și Irak și, într-o măsură mai mică, Arabia Saudită, Qatar și Bahrain.

După doi ani dificili, războiul dintre Israel și Gaza “este doar un lucru în plus care atenuează sentimentul piețelor emergente”, a declarat Omotunde Lawal, șefa diviziei de datorii corporative EM a Barings.

Ea este optimistă cu prudență, considerând că majoritatea celorlalte piețe emergente scutesc în mare parte tensiunile pentru moment. Nici Morgan Stanley nu se așteaptă la contagiune.

Dar Jeff Grills de la Aegon Asset Management a avertizat că o escaladare regională ar putea “ușor” să ducă la un salt al petrolului cu 20%, afectând zeci de țări importatoare de petrol deja sărace.

5. Neliniște în domeniul tehnologiei

Ceea ce este bun pentru acțiunile petroliere poate fi rău pentru marile companii de tehnologie.

Indicatorul MSCI al acțiunilor tehnologice globale a evoluat invers față de acțiunile din domeniul petrolului și gazelor  în 2022, deoarece războiul din Ucraina a împins petrolul în sus, alimentând temerile legate de inflație care au fost captate de randamentele mai mari ale obligațiunilor.

Acest model s-ar putea forma din nou, a declarat Greetham de la Royal London, dacă ratele din SUA cresc din nou pentru a limita efectele inflaționiste ale ultimului conflict.

Potențiala perturbare a infrastructurii reprezintă, de asemenea, un risc.

“Egiptul este o locație în care mai multe cabluri intercontinentale traversează pământul într-un Canal Suez digital”, a declarat Deutsche Bank. “Cel puțin 17% din traficul global de internet traversează această rută”.

Între timp, acțiunile companiilor aeriene ar putea avea de suferit, în timp ce acțiunile din domeniul apărării ar putea avea performanțe superioare. De la atacurile Hamas din 7 octombrie din Israel, indicele MSCI al acțiunilor companiilor aeriene a scăzut cu aproximativ 5%. Acțiunile din domeniul aerospațial și al apărării sunt cu aproape 6% mai mari.

 

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *