Analiză Reuters, despre victoria lui Donald Trump: Nu a fost vorba doar de economie. A fost inflația

Inflatie

Alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt legate de „economie, prostule” („The economy, stupid”), spunea James Carville, strategul lui Bill Clinton, în 1992.

„The economy, stupid” este o expresie inventată de Jim Carville în 1992. Aceasta este adesea citată dintr-o glumă televizată a lui Carville: „It’s the economy, stupid”. Carville a fost un strateg al lui Bill Clinton în alegerile prezidențiale americane din 1992 împotriva lui George H. W. Bush. Fraza sa a fost adresată celor implicați în campanie și a fost concepută ca unul dintre cele trei mesaje pe care aceștia trebuiau să se concentreze.

Iar pentru alegătorii americani cărora le pasă mai mult de economie decât de alte probleme, notează acum agenția de presă Reuters – și pentru aproape jumătate dintre cei care au declarat că se află într-o situație financiară mai proastă decât în urmă cu patru ani – alegerea lor pentru viitorul președinte a părut extrem de clară: republicanul Donald Trump.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aproximativ 31% dintre alegători au declarat că economia a fost principala lor problemă, situându-se pe locul al doilea după cei 35% care au declarat că starea democrației a contat cel mai mult pentru ei, conform datelor sondajelor naționale la ieșirea de la urne realizate de Edison Research. Iar alegătorii care au identificat economia drept principala lor preocupare au votat în majoritate covârșitoare pentru Trump în detrimentul lui Harris – 79% la 20%.

Între timp, inflația ridicată din ultimii doi ani și impactul pe care aceasta l-a avut asupra percepției bunăstării financiare au ieșit în evidență ca preocupări clare care au orientat alegătorii către Trump.

Mai mult de jumătate dintre alegători au declarat că inflația le-a cauzat o dificultate moderată în ultimul an, în timp ce aproape unul din patru a spus că le-a cauzat o dificultate severă. Cei care au afirmat că inflația le-a cauzat o dificultate moderată au înclinat ceva mai mult spre Trump, 50% față de 47%, însă 73% dintre cei care au afirmat că inflația le-a cauzat o dificultate severă au votat pentru fostul președinte.

Datele sondajului la ieșirea de la urne realizat de Edison au arătat că 45% dintre alegătorii din întreaga țară au declarat că situația financiară a familiei lor este mai gravă astăzi decât în urmă cu patru ani, față de doar 20% în 2020. Acești alegători l-au preferat pe Trump față de Harris cu 80% la 17%.

Rezultatele sunt în concordanță cu sondajele care au arătat că alegătorii acordă evaluări slabe economiei, chiar dacă șomajul este aproape de minime istorice, creșterea globală a fost cu mult peste tendință, cheltuielile de consum rămân robuste, iar averea totală a gospodăriilor este la un nivel record.

Indicele semestrial al sentimentelor consumatorilor al Universității din Michigan, de exemplu, a coborât la un nivel minim record în vara anului 2022, când inflația măsurată prin indicele prețurilor de consum a atins un maxim de 9,1 % de la an la an – cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1980.

Deși s-a îmbunătățit în cei doi ani care au urmat, pe măsură ce creșterile ferme ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală au readus inflația aproape de ținta de 2% a băncii centrale, sentimentul rămâne mult sub nivelurile care au prevalat în timpul primului mandat al lui Trump, din 2017 până în 2021.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: