Analiză. România are peste 700 de proiecte în domeniul medical, dar mai puțin de jumătate dintre acestea sunt construcții noi

Proiect spital monobloc copii Imagine: randare proiect Planho și 4B (Proiect spital monobloc copii Cluj)

În 2021, la nivel național au fost identificate 741 proiecte din domeniul medical / științific, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere în România. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 4,19 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la 21 miliarde de lei. Deși cifra ar putea părea mare, trebuie avut în vedere faptul că doar o parte dintre aceste lucrări sunt în șantier și multe sunt de dimensiuni mici ori reprezintă lucrări de reparații sau modernizări. România a obținut 2,5 miliarde de euro pentru Sănătate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar fostul ministru al fondurilor europene a explicat că țara noastră nu a putut să își asume o listă clară de unități, din lipsă de proiecte în stadii suficient de avansate.

În 2021, la nivel național au fost identificate 741 proiecte din domeniul medical / științific, iar în topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează județul Iași, cu un total de 56 proiecte, Constanța (41 proiecte) și Timiș (38 proiecte), potrivit analizei IBC Focus.

 

Sursa: IBC Focus

 

Cele 741 proiecte ar avea nevoie de investiții de 21 de miliarde de lei. Cele mai valoroase proiecte se găsesc în județul Ilfov, urmate de investițiile din București și cele din Iași.

Conform datelor analizate, au fost identificate 93 de cabinete (medicale/ veterinare/ stomatologice), 51 sanatorii și centre pentru persoane cu dizabilități, 107 centre de îngrijire (ospicii, case de bătrâni) și 380 spitale, clinici, laboratoare, farmacii și cabinete. (+22 Altele)

69% dintre proiectele analizate au finanțare publică. Mai exact, au fost identificate 220 proiecte private, 499 publice și 22 cu finanțare public-privată.

În ceea ce privește stadiul de lucru, au fost identificate 5 proiecte la nivel de  intenție, 192 în stadiul de proiectare, 122 în autorizare, 92 înainte de execuție, 204 în construcție, 43 în stadiul de amenajare și 82 finalizate.

Din totalul de 741 proiecte, mai puțin de jumătate (335) sunt construcții noi, 244 sunt lucrări de renovare, 41 de reparații, 15 de modernizare și 106 lucrări de extindere.

La solicitarea Economedia.ro, reprezentanții IBC Focus ne-au transmis și care sunt cele mai mari proiecte în lucru: clădirea unui spital nou în Sibiu, un corp nou la Spitalul Județean de Urgență Călărași, o maternitate de 6 etaje și corp administrativ în Timiș, modernizare, extindere si dotare ambulatoriu din cadrul Spitalului Judetean de Urgență în Vâlcea și un centru medical multifuncțional (stomatologie), de două etaje în București.

„În anul 2020 față de anul 2019, cele mai semnificative modificări ale numărului de unități sanitare au fost determinate de creșterea cu 242 unități a numărului cabinetelor medicale independente de specialitate, cu 134 unități a numărului ambulatoriilor de specialitate (inclusiv policlinici) și integrate spitalelor, cu 108 unități a numărului cabinetelor stomatologice independente, cu 44 unități a numărului de societăți stomatologice civile medicale și cu 26 unități a numărului de societăți civile medicale de specialitate”, arată raportul IBC Focus, care citează date ale Institutului Național de Statistică.

2,5 miliarde de euro prin PNRR

Potrivit lui Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, România a obținut 2,5 miliarde de euro pentru Sănătate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cele 3 spitale regionale rămân să fie finanțate din fondurile de coeziune. În PNRR avem însă 25 de obiective spitalicești – spitale noi mai mici, aripi noi la spitale existente sau renovare radicală de unități, a spus fostul ministru, audiat în această săptămână de parlamentari pentru un posibil nou guvern condus de Dacian Cioloș (care însă nu a trecut de Parlament).

„Am intrat într-un fel de dilemă, pentru că nu erau proiecte. Nu vă imaginați că țara avea o conductă de proiecte de spitale noi sau aripi noi! Soluția pe care am negociat-o cu Comisia Europeană, care vrea proiecte gata făcute, este că vom merge cu o listă de 49 de obiective, dintre cele propuse de consilii județene și primării și, în primele șase luni de implementare, pe baza unei metodologii, să alegem 25 dintre aceste proiecte. Până în iunie 2022, pe baza unor criterii obiective, urmează să le selectăm pe cele 25. Criterii obiective înseamnă o corelare între nevoi și cât de avansat e fiecare dintre aceste proiecte”, a explicat fostul ministru.

Imagine: randare proiect Planho și 4B (Proiect spital monobloc copii Cluj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *