VIDEO Miniștrii din Guvernul Cioloș au primit avize negative pe bandă rulantă. Doar Cătălin Drulă a obținut aviz favorabil la Transporturi, din greșeală / Guvernul Cioloș merge miercuri în Parlament

Parlamentul României Sursa foto: Facebook

Audierile miniștrilor propuși de Dacian Cioloș s-au încheiat marți seară la ora 20.00. Acestea s-au desfășurat fără surprize, propunerile liderului USR fiind respinse pe bandă rulantă. Cu o singură excepție: Cătălin Drulă (Transporturi) a primit aviz favorabil din greșeală, după ce președintele PSD al comisiei a supus la vot avizul negativ în locul celui favorabil, iar parlamentarii nu au fost atenți, votul întorcându-se în favoarea lui Drulă.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori. Guvernul Cioloș va fi votat în Parlament miercuri dimineață, la ora 10.00.

UPDATE 18:37 Aviz nefavorabil pentru Oana Țoiu, propunerea de la Ministerul Muncii: 18 voturi pentru, 24 voturi împotrivă și 5 abțineri.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

UPDATE 17:25 Cum a primit Cătălin Drulă singurul aviz favorabil la audieri? Președintele PSD al comisiei de specialitate s-a încurcat și a supus greșit la vot avizul negativ. Acesta a supus votului acordarea avizului negativ pentru Cătălin Drulă în loc să ceară vot pentru învestitura ministrului. Astfel, voturile au fost contabilizate în raport cu avizul negativ și, deci, în favoarea ministrului demisionar al Transporturilor. Citește toate detaliile aici. 

UPDATE 17:09 Este audiată Oana Țoiu, propunerea pentru Ministerul Muncii:

Principalele declarații:

  • Recunoașterea crizei resursei umane. Pandemia nu a eliminat acest risc, a dus la creșterea lui. Ce propunem noi este creșterea valorii adăugate a muncii.
  • Nu doar în România, ci peste tot, schimbările sunt mult prea rapide pentru ca sistemul educațional clasic să facă față. Propunem pregătirea competențelor pentru industriile viitorului.
  • Trebuie să ne uităm însă nu doar la creșterea competențelor celor care sunt deja în câmpul muncii, ci la integrarea celor care nu sunt în câmpul muncii, să ne uităm la abilitățile lor, nu la vulnerabilități.
  • Sunt 200.000 de locuri de muncă care își așteaptă oamenii.
  • Propunem o prioritate pentru întreprinderile teritoriale de inserție.
  • Propunem reformarea programului ”A doua șansă”. Acest program foarte rar aduce persoanele la un nivel de angajare.
  • Scăderea poverii fiscale. Ne asumăm foarte clar un sprijin pentru creșterea negocierilor colective în România.
  • Specific pe asta ne angajăm ca cel puțin o dată pe lună să existe întâlniri cu partenerii social și propunem să fie invitați și la comitetele pentru situații de urgență când se discută restricții pentru angajați și angajatori. Prezentul dialog este parțial disfuncțional.
  • Prioritatea noastră din decembrie anul trecut pentru flexi-muncă rămâne valabilă.
  • Avem una dintre cele mai mici rate de prezență de muncă individuale cu rată parțială.
  • Trebuie concepută o lege a digitalizării Educației.
  • Formarea cadrelor didactice. Cel puțin 100.000 de cadre didactice formate în tranziție digitală.
  • Focus pe starea de bine din școli.

UPDATE 16.59 Dragoş Pîslaru a primit aviz negativ.

El a avut 16 voturi „împotrivă”, 11 „pentru” şi s-au înregistrat 13 abţineri.

UPDATE 15.00 Este audiat ministrul propus al Finanțelor, Dragoș Pîslaru.

Principalele declarații:

  • Avem câteva teme urgente: criza sanitară, criza energetică foaia de parcurs pe care ne-am asunat-o pe termen mediu, implementarea PNRR, și încă o temă vitală, bugetul țării pe anul 2022.
  • Separat de aceste urgențe, discutăm de subiecte care sunt istorice legate de finanțe: debirocratizare, decăpușare, prevenirea spălării banilor, reorganizarea ANAF
  • România este în una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă, cel puțin. Suntem o pată neagră pe harta Europei, cu spitale care nu mai fac față. Criza energetică amenință siguranța tuturor cetățenilor.
  • Candidatura nu este o candidatură politică, a unui partid. Este o candidatură care trebuie să rezolve o criză pe termen scurt. După aceea ne reașezăm și discutăm.
  • Cel mai important lucru despre mine (din CV, n.red.): Am patru băieți și o soție care mă susține.
  • Angajamentul meu pentru transparență. Transparența în MF nu mai poate fi pusă vreodată sub semnul întrebării.
  • Dragoș Pîslaru a fost întrebat de un parlamentar PSD de ce „a căpușat” statul prin contractele publice câștigate de compania sa de consultanță și care a fost relevanța consultanței pe care a dat-o administrației publice. Răspuns: „În perioada în care am construit această echipă legată de consultanța strategică pentru dezvoltare care într-adevăr a avut contracte cu sectorul public. Compania pe care am creat-o era una dintre puținele companii din România capabilă să genereze strategii de dezvoltare. Peste jumătate din contracte au fost făcute în parteneriat cu companii de tip Big Five sau din străinătate. Nu am niciun fel de problemă din punct de vedere profesional că am ajutat statul. Fără un exercițiu de planificare strategică Comisia Europeană nu dădea voie unui UAT să folosească banii. Toate contractele au fost prin licitații publice, deschise, pe care oricin poate să îl verifice.
  • De ce aceste contracte sunt făcute cu orice județ, cu orice autoritate care nu are nicio legătură că are o culoare sau alta. A fost o chestiune firească să ne aducem contribuția pentru acele proiecte”.
  • Dragoș Pîslaru s-a încurcat la întrebarea parlamentarului PSD Horia Țuțuianu, referitor la câte agenții sunt în subordinea Ministerului Finanțelor. Prima dată a răspuns patru, apoi trei, a revenit la patru în final. A încercat să le enumere însă nu a reușit în final.
  • Parlamentarul PSD Gabriel Valer Zetea l-a acuzat pe un ton ridicat pe liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comsiei, că ridică mingea la fileu USR-ului și lui Dragoș Pîslaru și că nu îi lasă pe reprezentanții PSD să insiste cu unele întrebări. Grupul PSD a pus deja patru întrebări, câte reveneau grupului.
  • Întrebare de la grupul USR: Când estimați că va adera România la zona euro? Răspuns: Mi se pare o chestiune de prioritate strategică. Eu cred că parcursul pe care îl putem avea ne poate asigura să intrăm în anticameră, în ERM2, în anul 2025. Pentru acest lucru trebuie să reașezăm acel grup de lucru interinstituțional care era activat acum vreo doi ani. 2025 anticameră, de obicei se stă vreo doi ani în antecameră.

UPDATE 15.00 Ionuț Moșteanu, ministru desemnat al dezvoltării a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru, 14 voturi contra și 16 abțineri.

UPDATE Claudiu Năsui a primit aviz negativ în comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Economiei.

Avizul favorabil pentru Năsui a fost respins cu 22 de voturi „împotrivă”, 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 11 abţineri.

UPDATE 14.30 Este audiat Claudiu Năsui, ministru propus pentru Economie.

Principalele declarații:

  • Am fost prima instituție care a publicat pe site-ul propriu toate contractele cu statul. Unul dintre eforturile care vor continua va fi cel de transparență.
  • Reforma companiilor de stat. Sunt companii cu datorii imense, care fac pierderi imense, trebuie să acționăm unitar și cu logică de portofoliu, ca să nu mai existe acele găuri negre. Numirile în conducerile companiiilor trebuie să fie făcute pe criteriul profesionalismului.
  • Trebuie să subvenționăm locurile unde ne putem dezvolta bine: avam grafit, putem începe exploatarea grafitului
  • Schemele de ajutor de stat. Am publicat în fiecare săptămâna statusul programelor, în ideea transparenței. Trebuie să finalizăm finanțarea pe aceste programe. Pentru Măsura 2 mai trebuie 100 de milioane de euro, am reușit să acoperim un gol de 400 de milioane
  • Un sector foarte afectat de pandemia e HoReCa. Aici am avut schemă de ajutor de stat care a pornit, a încetinit, trebuie deblocat acest program. Avem 1 miliard de lei prinși în buget anul acesta, trebuie dați cât mai repede.
  • Debirocratizarea. Statul român exercită o povară fiscală și administrativă foarte mare asupra mediului privat. Trebuie făcute multe – printre măsuri se numără desființarea analizei la risc, o analiză plătită pentru niște firme care să îți zică să pui lacăt la ușă. O altă măsură necesară: să nu mai fie obligatorii tranzacțiile prin trezorerie. E necesară simplificarea procedurilor pentru beneficiarul real. Mai sunt lucruri de făcut: să folosim modelul lanțului scurt (în domeniul agricol), pentru ca producătorii să poată să vândă direct către oameni. Produsele sunt reglementate și controlate, în continuare, dar putem să lăsăm să se facă mai ușor contactul. Ne propunem să eliminăm birocrația legată de reducerile de prețuri. Am început discuțiile cu Consiliul Concurenței.
  • Modernizarea statului român. Am început programul de restructurare, de reducere a funcțiilor. Sunt mulți bugetari în România. Ne-am propus reducerea posturilor de conducere cu 30%. Putem să avem un aparat bugetar mai puțin stufos și mai eficient.
  • O reformă care ar face minuni pentru economie și ar rezolva criza forței de muncă, fiindcă suntem campioni la exportul foreței de muncă: reducerea impozitării pe salariile mici
  • Companiile din apărare au fost căpușate. Sunt câteva firme care sunt viabile, care au reușit colaborări de succes cu firme din afară. Soluția pentru aceste firme cu probleme nu e să pompăm în permanență bani în ele.


UPDATE 14:30 Cristina Prună a primit și ea aviz nefavorabil. 27 de membri ai comisiilor reunite s-au pronunțat împotriva acordării unui aviz favorabil, față de doar 14 pentru

UPDATE 14:00 Ionuț Moșteanu, audiat în cadrul comisiilor economice ale Parlamentului pentru poziția de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, spune că Ministerul Dezvoltării e complicat, dar condus bine poate îmbunătăți viețile românilor.

Principalele declarații:

  • Cred că Dezvoltarea nu are culoare politică. Am avut miniștri care au încercat să influențeze primarii și autoritățile în general.
  • Dacă ar fi existat un parteneriat de-a lungul timpului, am fi fost departe.
  • De la anul avem provocarea PNNR, iar banii de acolo vor conta enorm.
  • USR nu a fost împotriva dezvoltării localităților mici, referitor la PNDL 2. Însă trebuie să ne asiguram că fiecare ban va face diferența. Gata cu lucrările de mântuială.
  • Vom plăti proiectele din PNDL 1 și PNDL 2, după ce vor fi verificate.
  • Programul de finanțare Anghel Saligny are nevoie de îmbunătățiri și amendamente. Noi nu am vrut să ne grăbim cu acest program.
  • Sunt lucruri bune, precum adaptarea lucrărilor la prețurile materialelor de construcții. De asemenea, avem nevoie de un Cod al Urbanismului.
  • PNRR e o oportunitate. Vom cumpăra autobuze electrice. Trebuie rezolvată situația termoficarii blocurilor din țară. Autoritățile nu au puterea să preia toate costurile. Dar problema trebuie rezolvată.
  • E necesară o comasare voluntară a localităților mici, pentru a lucra împreună la anumite tipuri de servicii.
  • Va ajuta și la viitorul recensământ ca să putem ști câți mai suntem.
  • Și, în final, trebuie echilibrate salariile din sistemul public.
  •  Avem 35% din populație conectată la gaze, dar nu vom finaliza această conectare, în niciun caz, în doar trei ani.
  • Știu că, în cazul PNDL, nu se mai controlează acum calitatea proiectelor, dar vă garantez ca dacă voi fi ministru se va întâmpla din nou.
  • În acest moment avem undeva între 40%-50% din teritoriul țării a fost cadastrat. Sper să ajungem la 65% în următorii ani. E importantă, trebuie să fie o prioritate.
  • E necesară o comisie care să unifice toate proiectele de legislație electorală.
  • Nu cred că PNRR are clauze secrete. Oricum nu ar trebui să existe astfel de clauze într-un document care leagă România pentru ani de zile.
  • Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării au colaborat perfect la PNRR.
  • Vrem să introducem o platformă integrată valabilă pentru oricine cu funcții publice. În acest moment, sunt 40.000 de funcții publice neocupate.
  • Sunt în politică de cinci ani și am înțeles cum funcționează instituțiile publice. Și cu primarii voi avea aceeași relație, dar nu pentru dânșii, ci pentru cetățeni.

UPDATE 13:00 Cristina Prună, audiată în cadrul comisiilor economice ale Parlamentului, pledează pentru extragerea gazelor naturale din Marea Neagră

Principalele declarații:

  • Ar fi păcat să ratăm această șansă a unei generații și deși avem miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră să le lăsăm acolo
  • Ractoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă sunt o soluție pentru România
  • Mă preocupă energia pe bază de cărbune în baza tranziției energetice
  • E clar că acest preț al poluării devine din ce în ce mai scump
  • Soluția e simplă: să investim în tranziția energetică, în noi capacități pe bază de gaz natural și energie regenerabilă
  • Sunt o mare susținătoare a tranziției cu gaz natural pentru atinge țintele stabilite de politicile europene

UPDATE 13:07 Principalele declarații ale lui Cristian Ghinea:

  • Am încercat și sper că am reușit să țin PNRR departe de segmentul politic.
  • Am reușit să avem un plan bun, apreciat de Comisia Europeană. E o reușită a echipei.
  • Suntem la o rată de contractare de peste 50% din fondurile puse la dispoziție. Trebuie făcute eforturi până în 2023.
  • Anul viitor pot să intre în țară 3,6 miliarde de euro doar din autoritățile de management de la MIPE.
  • Al doilea ”râu” este deschiderea POR viitoare. Am pus în programul de guvernare pentru prima dată în spațiul public momentul în care vom trimite POR către comisie: 15 decembrie 2021 pentru incluziune și demnitate, educație, regionale (8 programe), asistență tehnică și transport. La 1 martie 2022 urmează dezvoltare durabilă, tranziție justă și digitalizare. La 15 decembrie îmi propun să trimitem cele trei ITI.
  • Sunt 0 șanse ca România să nu primească prefinanțare în anul acesta pe PNRR. E procesul normal de aprobare. A fost aprobat la 26 septembrie, sunt trei structuri de decizie prin care trebuie să treacă. A trecut prin cel tehnic, urmează încă două, în octombrie.
  • Am obținut 2,5 miliarde de euro pentru Sănătate (PNRR). Cele 3 spitale regionale rămân să fie finanțate din fondurile de coeziune. În PNRR avem 25 de obiective spitalicești – spitale noi mai mici, aripi noi sau renovare radicală de unități


UPDATE 13.00 Este audiat Cristian Ghinea, propus ministru al Proiectelor Europene.

UPDATE 13.00 Este audiată Cristina Prună, propusă ministru al Energiei.

UPDATE 13.14 „Avizul este pozitiv dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot”, a explicat după audieri Cătălin Drulă.

UPDATE 13.07 Avizul negativ pentru Cătălin Drulă nu a trecut. Ministrul a fost felicitat și aplaudat la finalul audierilor.

UPDATE 12.00 Este audiat Cătălin Drulă, propus ministru al Transporturilor.

Cătălin Drulă:

  • M-am luptat încă de la începutul mandatului cu grupuri de interese și pentru domnia legii
  • Monitorizez zilnic proiectele
  • Nu se mai poate întâmpla nimic care să împedice deschiderea celor 29 km pe Lotul 2 Sebeș Turda A10.
  • Pentru Drumul Expres constructorul trebuie să deschidă total sau parțial (pe o cale) cei 40 km lot 2 Craiova Pitești
  • Absorbție record din fonduri europene 3,7 miliarde lei în primele 8 luni ale anului
  • PNRR – cea mai mare sumă pentru autostrăzi din UE
  • Îmi doresc ca Deceniul 2020 -2030 să fie Deceniul pentru Infrastructură
  • PNRR e o oportunitate, nu dorim să devină o criză
  • În loc să aduc sinecuri de partid, am adus directori cu experiență de mari companii românești și străine în consilii de administrații
  • Magistrala 6 are două secțiuni și sunt tratate diferit. Prima care se termină la Tokyo e finanțată de UE. Pentru sectorul nordic, analiza experților BEI a arătat o rentabilitate sub 5%.
  • Linia de metrou M5 ne costă 200 de milioane de lei pe an și veniturile pe care le produce sunt de 25 de milioane.
  • Pentru linia către aeroport, care concurează cu tren, ar însemna să băgăm sute de milioane de lei anual doar pentru subvenționarea operării.

UPDATE 12.00 Monica Berescu, aviz negativ 

„S-au înregistrat 17 voturi pentru, 17 voturi împotrivă și opt abțineri. În consecință”, în urma audierilor din cadrul „comisiilor reunite, aveți vot negativ pentru candidatura dvs”, a precizat președintele de ședință, menționând că plenul este suveran.

UPDATE 11.00 Este audiată Monica Berescu, propusă ministru al Cercetării.

Monica Berescu:

  • Ne aflăm într-un context politic dificil, social, economic
  • Este o guvernare de criză, e drept, dar trebuie să fie a noastră, a tuturor, pentru că avem un proiect de șară de dus la îndeplinire
  • PNRR nu e proiectul USR, PNL, PSD, UDMR, al minorităților sau al AUR. Este un proiect de țară
  • Ministerul pentru care mi-am asumat acest portofoliu gestionează peste 2 miliarde de euro din acest plan
  • Experiența în peste 11 ani de activitate privată al IT mă vor ajuta să înțeleg mai bine provocările cu care se confruntă acest sistem
  • Vreau să mă concentrez pe operaționalizarea obiectivelor asumate prin PNRR
  • Avem anul viitor niște obiective asumate prin PNRR, iar unul este esențial: cloudul guvernamental.
  • Investițiile menite să susțină această reformă însumează peste 1 miliard de euro
  • Fiecare dintre noi a stat la un moment dat la o coadă. Trebuie să terminăm cu această coadă
  • Pentru trimestrul 1 anul viitor trebuie să avem deja soluția optimă de creionare a cloudului guvernamental
  • Rețelele 5G pot contribui la soluționarea unor probleme critice: internetul în școli, medicina de la distanță, mediu etc
  • Avem peste 200 zone albe în România, localități izolate
  • Trebuie să reducem decalajul digital dintre urban și rural
  • Avem 50 de situri 5G pe raza României, ultimul loc din Europa. Bulgaria are de trei ori mai mult
  • Un punct fierbinte este cercetarea. Cercetarea e un domeniu unde se simte nevoia de modernizare. O să mă bazez în activitatea me experți
  • O să marșăm foarte mult pe parteneriatul public – privat
  • Nu putem să facem cercetare cu bani puțini. Până în 2024 avem o țintă de 1% din PIB din finanțarea publică și 1% din mediul privat

Monica Berescu, întrebată dacă va elimina scutirea de impozite pentru salariații din IT:

  • Realitatea este că ceea ce încasăm din sectorul IT la nivel de PIB e undeva la 6%
  • Această deducere de impozit a facilitat pentru o bună perioadă creșterea acestui sector și o facilitează încă
  • Va fi la latitudinea ministerului Finanțelor cum va decide să continue sau nu cu această măsură

Un parlamentar de la AUR a întrebat-o despre potențialele efecte nocive ale rețelelor 5G asupra sănătății oamenilor. „Sunt 85,900 de situri în Europa de vest și nu există nimic documentat în sens medical că ar afecta sănătatea oamenilor”, a răspuns ministrul propus de USR.

———————————

Miniștrii pe care i-a propus premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați, marți, în intervalul orar 10:00-20:30, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

Candidaţii propuşi de Dacian Cioloş sunt:

* Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;

* Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;

* Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;

* Stelian Ion – ministrul Justiţiei;

* Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;

* Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;

* Cristina Prună – ministrul Energiei;

* Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

* George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;

* Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

* Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;

* Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;

* Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;

* Iulia Popovici – ministrul Culturii;

* Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: