România intră într-o nouă eră a cheltuielilor pentru apărare, dar cheltuielile pentru echipamente sunt în urmă, iar țara nu investește în creșterea efectivelor militare, arată un raport al băncii austriece Erste.
Cheltuielile pentru apărare ale României au sărit la 2,25% din PIB în 2024 (40,1 miliarde RON), față de 1,60% din PIB în 2023 (25,6 miliarde RON), conform datelor NATO. Cheltuielile medii ale României pentru apărare în ultimii zece ani au fost similare cu cele ale țărilor din Europa de NATO și Canada, aproximativ 1,70% din PIB; SUA au fost mult mai sus, cu aproximativ 3,50% din PIB. Polonia ocupă primul loc între țările NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, cu 4,12% din PIB în 2024, după o creștere uriașă de 1,89 puncte procentuale din PIB în doi ani. Cu cât o țară europeană este mai aproape de Rusia, cu atât cheltuie mai mult pentru apărare. Polonia, alături de țările baltice, cheltuie cel mai mult pentru apărare, deoarece sunt cele mai apropiate de Rusia. Deși Regatul Unit și Grecia se numără printre cei mai mari cheltuitori pentru apărare în termeni relativi în NATO, numeroase țări europene rămân în urmă față de media NATO.
Banca analizează două scenarii pentru creșterea cheltuielilor României pentru apărare: unul la 3,75% din PIB până în 2028, față de 2,25% în 2024, iar celălalt la 5,00% din PIB până în 2028.
„Considerăm că impactul asupra pieței este neutru în ambele scenarii, fiind condiționat de implementarea reformelor fiscale convenite cu Comisia Europeană”, arată banca.
România se concentrează pe dezvoltarea infrastructurii militare, dar cheltuielile sale pentru echipamente sunt mai mici decât ale altor țări. Creșterea cheltuielilor militare ale României peste 3% din PIB ar putea prioritiza inițial achizițiile de echipamente (asemănător cu Polonia), pentru ca mai târziu să se concentreze pe operațiuni, întreținere și cercetare-dezvoltare (precum Regatul Unit și SUA), recomandă banca.
Modernizarea echipamentului armatei române pare a fi o prioritate mai mare decât mărirea dimensiunii forțelor sale. România are a unsprezecea cea mai mare armată din NATO. Cu 3,5 soldați la 1.000 de locuitori, dimensiunea armatei României în raport cu populația sa este similară cu cea a SUA și Franței.
Sectoarele locale care se așteaptă să beneficieze cel mai mult de pe urma creșterii cheltuielilor europene pentru apărare sunt: fabricarea metalelor de bază, fabricarea produselor metalice turnate, fabricarea altor echipamente de transport și transportul pe uscat.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În februarie 2025, președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat că 25 de companii locale de apărare vor fi transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării, respectiv: Avioane Craiova SA, IAR SA, IOR SA, Romaero SA, Șantierul Naval Mangalia SA, Uzina Mecanică Orăștie SA, CN Romarm SA, Tohan SA Zărnești, Carfil SA Brașov, Uzina Mecanică Plopeni SA, Metrom SA Brașov, Uzina Mecanică Cugir SA, Uzina Mecanică Mija SA, Uzina Mecanică Sadu SA, Uzina Automecanică Moreni SA, Arsenal Reșița SA, Uzina Mecanică București SA, Uzina de Produse Speciale Dragomirești SA, Fabrica de Pulberi SA Făgăraș, Pirochim Victoria SA, Electromecanica Ploiești SA, Fabrica de Arme Cugir SA, Uzina de Produse Speciale Făgăraș SA, Construcții Aeronautice SA, Uzina Mecanică Drăgășani.
Piețele financiare au reacționat la schimbarea dramatică recentă în politica de apărare a Europei. Acțiunile din domeniul apărării din Europa au crescut anul acesta în anticipația unei creșteri a cheltuielilor publice pentru apărare, iar randamentele obligațiunilor germane au sărit la începutul lunii martie.
În februarie, Reuters a raportat că Rheinmetall, cel mai mare producător de muniții din Europa, intenționează să convertească două dintre fabricile sale auto din Germania pentru a produce majoritatea echipamentelor de apărare. Furnizorul din industria auto ZF Friedrichshafen, care se află într-un proces de restructurare ce ar putea duce la închideri de fabrici în Germania, a fost în contact cu companii de apărare pentru a transfera muncitori, a relatat agenția, citând „sinergii industriale”.
Privind perspectiva pieței locale, impulsul fiscal german și cheltuielile interne mai mari pentru apărare adaugă la îngrijorările anterioare legate de rata ridicată a inflației și ar putea face ca Banca Națională a României să fie mai prudentă.
Citește și: