ANALIZĂ Scumpire puternică pentru împrumuturile României pe termen lung, în luna mai/ Cel mai mare nivel al dobânzilor din ultimii 12 ani

Carmen Radu iun. 14, 2022 1 comentarii
Bani, monede / Foto: Pexels.com

Împrumuturile luate de România pe termen lung s-au scumpit puternic în luna mai și sunt aproape de pragul de 8%, țara noastră luând în continuare cele mai scumpe împrumuturi din UE, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), analizate de Economedia.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut cu aproape 20% de la lună la lună, arată datele BCE. Dacă în aprilie România se împrumuta în medie cu dobânzi de 6,61%, costul împrumuturilor a crescut la 7,84% în luna mai, potrivit BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în februarie 2010, când rata dobânzii era de 7,92%.

Sursa: BCE/Economedia

În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Dobânda pe termen lung a mai crescut puternic și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.

De altfel, România este țara care se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, mai arată datele BCE. Ungaria este imediat în urma României și a trecut în ultima lună de pragul de 7%, după o scumpire accentuată a costurilor de finanțare, însă ritmul s-a mai domolit luna trecută, sub 10%. Dobânda la care se împrumută țara condusă de premierul Viktor Orban a fost de 7,2%, în mai 2022, după ce anterior a crescut rapid, la 6,59% în aprilie, de la 5,92% în martie. Polonia a trecut între timp de pragul de 6%. Dobânda pe termen lung la care se împrumută Polonia a fost de 6,64% în mai, crescând de la 5,96% în aprilie și 4,83% în martie. Comparativ, în decembrie 2021, costurile de împrumut pentru aceste țări erau de 4,40% și 3,35%. Bulgaria, în schimb, are un cost de împrumut pe termen lung de numai 1,62%, în mai, constant față de aprilie 2022, dar în creștere de la 1,09% în martie.

Țări precum Lituania, Germania și Olanda se împrumută la costuri de 0,16%, 0,95% sau 1,05%. În decembrie, Germania și Danemarca încă se împrumutau la dobânzi negative. Însă în ultimele luni mai multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a combate inflația, așa că costurile de finanțare au crescut și pentru celelalte țări.

Și împrumuturile interne ale României se fac la costuri record, după cum a arătat Economedia AICI. Recent, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat pe 10 ani la un cost mediu de 7,92%, un nivel record al împrumuturilor pe termen lung, conform datelor Băncii Naționale a României analizate de Economedia.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care încă de la începutul acestui an a trecut de pragul de 50% din PIB (deși după revizuirea PIB a scăzut sub acest prag în martie).

Foto: Pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *