Analiză SeeNews: Consolidarea bancară în Europa de Sud-Est avansează cu viteză maximă. „România vibrează”

banca

Europa de Sud-Est trece printr-un nou val de consolidare bancară, pe măsură ce creditorii locali încearcă să își consolideze pozițiile pe fondul cerințelor de capital mai stricte, în timp ce unele dintre cele mai mari bănci din Europa, cu profituri excedentare generate de creșterea ratelor dobânzilor, sunt atrase de creșterea economică mai rapidă din regiune, scrie SeeNews.

OTP din Ungaria își rafinează strategia de expansiune

OTP a devenit una dintre cele mai mari bănci din Europa de Sud-Est după o serie de achiziții, profitând de presiunea exercitată asupra colegilor locali de a se conforma cerințelor de capital mai stricte de după criză. La începutul acestei luni, filialele slovene ale OTP, Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM) și SKB Banka, și-au finalizat fuziunea. OTP, care are operațiuni în Albania, Bulgaria, Croația, Moldova, Muntenegru și Serbia, afirmă că controlează aproximativ 30% din piața slovenă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Strategia de extindere a OTP în regiune pare să fi intrat într-o fază mai matură, care implică eliminarea unităților cu o cotă de piață mai mică. La începutul acestui an, banca a anunțat vânzarea afacerii sale din România pentru 347,5 milioane de euro (388 de milioane de dolari) către banca locală Banca Transilvania. OTP Bank România controla 2,84% din piața locală în 2022, situându-se pe locul 11 în rândul băncilor din țară.

România vibrează cu activitate

Între timp, România, a doua cea mai mare economie din Europa de Est după Polonia, rămâne cel mai activ câmp de luptă pentru tranzacțiile bancare din regiune.

La începutul acestui an, Intesa Sanpaolo din Italia, un jucător important în sectorul bancar din Europa de Sud, a finalizat achiziția First Bank din România de la fondul american de private equity J.C. Flowers.

În același timp, UniCredit din Italia a urmărit achiziții la scară mai mică în regiune pentru a-și consolida poziția ca una dintre cele mai mari bănci de aici. La sfârșitul anului trecut, UniCredit a convenit să cumpere unitatea din România a Alpha Bank din Grecia pentru 300 de milioane de euro, creând al treilea cel mai mare creditor după active din țară, devansând unitatea BRD a Societe Generale.

Ca parte a tranzacției, UniCredit a achiziționat și participația de 9% a statului grec la Alpha Bank. Tranzacția a evidențiat eforturile reînnoite ale guvernelor din Europa de a renunța la participațiile lor în băncile locale, multe dintre acestea datând de la criza financiară de acum aproximativ 16 ani, profitând de profiturile mai mari generate de ratele dobânzilor mai mari.

Băncile locale în acțiune

Consolidarea în curs în sectorul bancar din Europa de Sud-Est nu este întotdeauna determinată de actori din Europa de Vest. Ocazional, există tranzacții care implică bănci locale din aceeași țară. În cea mai recentă astfel de tranzacție, la începutul acestei luni, Komercijalna Banka din Macedonia de Nord a lansat o ofertă de preluare a băncii locale similare Stopanska Banka Bitola pentru aproximativ 20,3 milioane de euro.

Există, de asemenea, jucători naționali puternici care își dispută poziția dominantă în regiune, alături de cei mai mari creditori din Europa. În România, Banca Transilvania a pus capăt dominației de zeci de ani a creditorilor străini, în urma unei campanii de achiziții, devenind cea mai mare bancă din țară, cu o cotă de piață de aproximativ 21% în termeni de active.

În mod similar, Nova Ljubljanska banka (NLB), cel mai mare creditor din Slovenia, a urmat un val de achiziții pentru a deveni o putere regională. Banca are operațiuni în Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord și Serbia. Aproape 40% din activele NLB se referă la operațiunile sale din afara Sloveniei. Cel mai recent, NLB a achiziționat Komercijalna Banka din Serbia în 2020 și Sberbank Slovenia (denumită ulterior N Banka) în 2022.

Lupta pentru preluarea Addiko Bank se răcește

NLB a pus ochii și pe Croația, în care spera să intre prin achiziționarea Addiko Bank, o bancă axată pe Balcani. Cu toate acestea, la începutul acestei luni, NLB a renunțat la planul său de a cumpăra creditorul cu sediul la Viena, după ce nu a reușit să atingă pragul de 75% din acțiuni. Addiko Bank, înființată ca bancă bună a băncii austriece falimentare Hypo Alpe-Adria Bank, a devenit una dintre cele mai importante ținte de preluare din sud-estul Europei.

Alta Pay, controlată de investitorul sârb Davor Macura, și-a abandonat oferta în luna iulie. Agri Europe, deținută de omul de afaceri sârb Miodrag Kostic, s-a oferit să cumpere aproximativ 17% din Addiko prin intermediul unei oferte publice, care evaluează banca la 341 de milioane de euro. Cu toate acestea, doar 0,07% din capitalul social total al Addiko a fost scos la vânzare până la sfârșitul perioadei de acceptare, la 16 august.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: