Analiză: Tehnologiile care folosesc Inteligența Artificială vor afecta locurile de muncă în producţie, servicii, finanţe şi transport

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Sursa foto: G4Media (generata AI)

Piaţa globală a muncii se va afla, în acest an, sub impactul inteligenţei artificiale şi automatizării, tehnologii care vor afecta locurile de muncă în producţie, servicii, finanţe şi transport, susţin reprezentanții unei platforme specializate în recrutare, conform Agerpres.

Studiul face referire la raportul publicat de Fondului Monetar de Investiţii în care se arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internaţional sunt expuse la inteligenţa artificială.

“Integrarea AI ar putea spori productivitatea în anumite meserii, dar ar putea duce, de asemenea, la reducerea cererii de forţă de muncă, scăderea salariilor şi pierderea de locuri de muncă în altele. Din 2024, piaţa muncii se va transforma sub impactul inteligenţei artificiale şi automatizării, afectând joburile în producţie, servicii, finanţe şi transport”, se precizează în cercetarea de specialitate întocmită de HappyRecruiter.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Referitor la piaţa din România, domeniile de muncă care se vor afla sub influenţa inteligenţei artificiale şi a automatizării sunt: Producţie (prin automatizarea proceselor industriale), Servicii clienţi şi Call Center (prin utilizarea chatbot-urilor şi a asistenţei automate), Contabilitate şi finanţe (prin automatizarea sarcinilor repetitive), Retail (prin impactul comenzilor online şi automatizării), Transporturi (prin dezvoltarea vehiculelor autonome), Comunicare şi marketing (prin generarea automată de conţinut).

În ceea ce priveşte abilităţile de bază ale angajaţilor, previziunile arată că, în următorii cinci ani 44% dintre acestea şi 23% din totalul locurilor de muncă se azi, se vor schimba. “Se pune accent pe învăţarea continuă (deschis să înveţi noi tehnologii, să te adaptezi la schimbările din industrie), dezvoltarea de abilităţi sociale (comunicare eficientă, colaborare), agilitate (dispus să înveţi rapid), căutare de noi direcţii în carieră şi noi specializări (să devii expert într-un domeniu specific pentru a creşte valoarea ta pe piaţa muncii şi pentru a atrage angajatorii)”, subliniază experţii în resurse umane.

Un raport al Goldman Sachs evidenţiază faptul că Inteligenţa Artificială ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA şi Europa.

În acelaşi timp, cercetările McKinsey prognozează că, până în 2030, cel puţin 14% dintre angajaţii globali ar trebui să-şi schimbe carierele din cauza digitalizării, roboticii şi progresului în IA.