ANCOM: Cinci milioane de utilizatori de internet fix prin fibră optică în 2023, în creștere cu 13% față de anul precedent/ Conexiunile de internet mobil care au utilizat 5G s-au triplat de la un an la altul

router internet Sursa foto: Pixabay

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu 13% faţă de anul precedent, iar veniturile obţinute de sectorul de telecomunicaţii din România au stagnat, la 3,4 miliarde de euro, arată raportul de date statistice publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cu ocazia Zilei Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, transmite Agerpres.

Potrivit arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii, conexiunile Gigabit au depăşit două milioane iar nivelul de 80% dintre gospodării conectate la internet fix a fost depăşit.

Pe segmentul de Internet fix, datele ANCOM relevă faptul că, la 31 decembrie 2023, numărul total de conexiuni la Internet fix a depăşit, anul trecut, 6,6 milioane, în creştere cu 4% faţă de 2022, în timp ce 93% dintre acestea permit viteze care depăşesc 100Mbps. În plus, aproape o treime (31%) dintre conexiuni permit viteze de cel puţin 1 Gbps.

Ritmul de creştere a numărului de conexiuni la Internet fix din mediul rural (+5%) îl depăşeşte pe cel din urban (+4%), iar traficul mediu lunar a ajuns la 81 GB per locuitor (+17%), adică 2,7 GB/zi.

La nivel naţional, rata de acoperire a internetului fix la o sută de gospodării se situa, în 2023, la 80%, respectiv 86% în mediul urban şi 72% în mediul rural. În funcţie de numărul de conexiuni, primii trei furnizori sunt: RCS&RDS (70%), Grupul Orange (17%) şi Vodafone (11%).

Potrivit sursei citate, la Internet mobil, în cursul anului anterior, numărul total de conexiuni active a înregistrat o uşoară creştere, până la 21,5 milioane, dintre care 17 milioane au utilizat 4G şi/sau 5G. Totodată, conexiunile care au utilizat 5G s-au triplat de la un an la altul şi au atins un total de 2,3 milioane.

În acelaşi timp, 20,4 milioane de conexiuni mobile sunt folosite atât pentru telefonie, cât şi pentru internet mobil, iar 1,1 milioane sunt utilizate doar pentru acces la internet mobil (data only). Traficul mediu lunar a fost de aproape 11 GB per locuitor (+32%), iar raportat la numărul de conexiuni active, primii trei furnizori au fost: Grupul Orange (37%), RCS&RDS (27%) şi Vodafone (23%).

La capitolul telefonie mobilă, statistica oficială evidenţiază că 23,6 milioane de cartele SIM erau active pe piaţa din România, dintre care două treimi pe bază de abonament. Comparativ cu sfârşitul anului 2022, numărul cartelelor SIM cu abonament a înregistrat o creştere de 7%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite “active” a scăzut cu 11%.

Tot pe acest segment al comunicaţiilor, traficul total de voce a înregistrat o scădere de 6%, faţă de anul 2022, până la 60 miliarde de minute, iar traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de 4 ore şi 22 minute/lună, respectiv de 16 SMS-uri/lună.

În funcţie de numărul de cartele SIM active, Grupul Orange avea o cotă de piaţă de 35%, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 24%.

Raportul ANCOM arată că, referitor la serviciile de televiziune, în anul precedent, numărul abonaţilor s-a menţinut la 7,8 milioane, în România, precum şi preferinţa utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+4%, până la 6,8 milioane abonaţi) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-22%, până la un total de 900.000). În ceea ce priveşte numărul total de abonaţi la sfârşitul anului 2023, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 73%, Grupul Orange de 14% şi Vodafone de 10%.

În 2023, veniturile din sectorul telecom s-au menţinut la 16,9 miliarde de lei (3,4 miliarde euro), din care Internetul fix şi mobil au generat 37% din total, telefonia mobilă o pondere de 29%, retransmisia programelor TV, de 15%, telefonia fixă de 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii, o cotă de 10%.

Primii trei furnizori în topul veniturilor obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, erau: Grupul Orange (39%), RCS&RDS (26%) şi Vodafone (24%).

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul II 2023 este realizat de ANCOM pe baza informaţiilor transmise de furnizorii care au obligaţia de a trimite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *