Numărul localităţilor considerate “zone albe”, fără acoperire cu internet broadband, a scăzut cu peste 40%, până la 1.600, de la aproximativ 2.700, cât se înregistrau în 2019, relevă datele preliminare prezentate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.
“A scăzut semnificativ numărul localităţilor care erau considerate ‘zone albe’, cu peste 40%. Dacă la prima consultare, în 2019, identificasem peste 2.700 de localităţi fără acoperire (cu internet – n. r.), după prima centralizare a informaţiilor primite în cadrul consultării derulate recent erau 1.600 de astfel de localităţi. În schimb, a crescut cu 42% numărul localităţilor în care utilizatorii au acces la reţele fixe de bandă largă ultra-rapide, adică peste 100 Mbps. Avem o creştere de 6.900, acum doi ani, la aproape 9.800, în prezent. Numărul localităţilor acoperite cu reţele cu viteze de descărcare de 2, 30, 100 Mbps şi peste 100 Mbps a crescut cu 11%, de la aproape 11.000, acum doi ani, la peste 12.000, în prezent”, a punctat oficialul ANCOM.
Informaţii definitive cu privire la numărul localităţilor din România deservite sau nu cu servicii de internet în bandă largă vor fi publicate după validarea şi prelucrarea informaţiilor primite în cursul consultării publice şi coroborarea cu alte date disponibile.
Declarațiile au fost făcute la conferinţa Ziua Comunicaţiilor, la care participă reprezentanţi ai instituţiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) şi actori din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România)