Angajaţii Boeing ar putea vota în acestă săptămână un nou acord salarial care ar putea pune capăt grevei de cinci săptămâni

Boeing-737-MAX

Mecanicii grevişti ai Boeing vor vota miercuri asupra unei noi propuneri de contract de muncă, care include o creştere salarială de 35% pe parcursul a patru ani, ceea ce ar putea pune capăt unei greve costisitoare de cinci săptămâni, potrivit companiei şi sindicatului, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Aproximativ 33.000 de muncitori sindicalizaţi ai Boeing de pe Coasta de Vest, majoritatea din statul Washington, sunt în grevă din 13 septembrie. Oprirea activităţii a dus la încetarea producţiei pentru avioanele 737 MAX, 767 şi 777, crescând presiunea asupra finanţelor deja fragile ale companiei.

Ultima ofertă include un bonus de ratificare a acordului de 7.000 de dolari, un plan de stimulente reinstaurat şi contribuţii sporite la planurile de pensii 401(k) ale lucrătorilor, inclusiv o contribuţie unică de 5.000 de dolari, plus până la 12% în contribuţii ale angajatorului, a declarat organizaţia Local 751 a Asociaţiei Internaţionale a Mecanicilor şi Lucrătorilor Aerospaţiali.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Boeing a declarat sâmbătă că ”aşteaptă cu nerăbdare ca angajaţii să voteze asupra propunerii negociate.”

Totuşi, nu există nicio garanţie că muncitorii vor aproba oferta, după ce au respins categoric o primă propunere.

”Viitorul acestui contract este în mâinile voastre”, le-a transmis sindicatul muncitorilor sâmbătă.

La începutul săptămânii, Camera de Comerţ a SUA a făcut apel pe reţelele sociale pentru ca cele două părţi să ajungă la un acord care să pună capăt opririi lucrului, care afectează industria, determinând furnizori ai Boeing, precum Spirit AeroSystems, să anunţe concedieri temporare.

Pe 8 octombrie, Boeing a retras o ofertă îmbunătăţită care includea o creştere salarială de 30% pe parcursul a patru ani, după ce discuţiile, la care au participat şi mediatori federali, au eşuat. Sindicatul a cerut o creştere de 40% şi restaurarea unei pensii cu beneficii definite, care nu a fost oferită în noua propunere de contract.

Doi oficiali de rang înalt ai sindicatului din Seattle au declarat pentru Reuters că sunt de părere că membrii vor vota în favoarea acordului, deşi se aşteaptă la o reacţie negativă din partea lucrătorilor mai în vârstă, care cereau reinstaurarea unei pensii cu beneficii definite de către Boeing.

În septembrie, aproape 95% dintre muncitorii de pe Coasta de Vest au respins un acord preliminar care oferea o creştere salarială de 25% pe parcursul a patru ani, acord care fusese aprobat de oficialii sindicatului, ceea ce a dus la grevă.

Primul acord preliminar avea, de asemenea, un bonus de semnare de 3.000 de dolari, pe care unii muncitori Boeing l-au considerat prea mic, având în vedere că acordurile anterioare includeau bonusuri de cel puţin 5.000 de dolari.

Sindicatul a declarat sâmbătă, într-o postare pe reţelele sociale, că, cu ajutorul Secretarului american interimar al Muncii, Julie Su, au primit ”o propunere negociată” şi a transmis muncitorilor aflaţi în grevă că aceasta ”merită luată în considerare.”

Luni, Su a fost în Seattle pentru a participa în persoană la eforturile de a ajunge la un nou contract cu Boeing şi s-a întors joi seară pentru a relua eforturile după o vizită în Detroit.

Un purtător de cuvânt al lui Su a declarat vineri că secretarul se află în Seattle şi a avut discuţii cu ambele părţi, întâlnindu-se cu CEO-ul Boeing, Kelly Ortberg, şi cu sindicatul.

Deşi reacţiile pe reţelele sociale, de sâmbătă după-amiază, au fost favorabile noului acord, nu este încă clar cum vor vota muncitorii.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat: ”Preşedintele (Joe) Biden consideră că procesul de negociere colectivă este cea mai bună modalitate de a obţine rezultate bune pentru muncitori, iar decizia finală asupra contractului va fi luată de muncitorii din sindicat.”

Vinerea trecută, Boeing a anunţat că va reduce 17.000 de locuri de muncă, sau 10% din personalul său global, şi va înregistra cheltuieli de 5 miliarde de dolari, continuând un an tumultuos pentru companie, după ce un avion 737 MAX 9 al Alaska Airlines (ALK.N) a suferit o urgenţă în aer.

Boeing a anunţat marţi oferte de acţiuni şi datorii de până la 25 de miliarde de dolari în următorii trei ani, precum şi un acord de credit de 10 miliarde de dolari.

Boeing se confruntă cu o presiune continuă de când un panou de uşă s-a desprins în ianuarie de pe un avion nou 737 MAX 9 aflat în timpul zborului, determinând Administraţia Federală a Aviaţiei să interzică producătorului de avioane să crească producţia. FAA a deschis o nouă anchetă de siguranţă împotriva Boeing vinerea trecută.

Conflictele de muncă sunt aşteptate să aibă un impact negativ asupra raportului de ocupare a forţei de muncă în SUA din octombrie, care va fi publicat cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie în SUA.

Economiştii estimează că greva şi concedierile temporare săptămânale ale muncitorilor care nu sunt în grevă, precum şi concedierile temporare la furnizorii Boeing, au redus cu până la 50.000 de locuri de muncă numărul de posturi din afara sectorului agricol, în această lună.

Economia a creat 254.000 de locuri de muncă în septembrie, iar rata şomajului a scăzut de la 4,2% în august la 4,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: