Angajatorii din Marea Britanie raportează cel mai mare deficit de forță de muncă din 1997 și sunt nevoiți să crească salariile mai rapid și chiar să plătească lucrătorii să vină la interviuri, pentru a depăși dificultățile de atragere a personalului cauzate de Brexit și în contextul în care economia se redeschide după lockdown-ul Covid-19, scrie Bloomberg.
Decizia primului ministru britanic Boris Johnson de a renunța la majoritatea restricțiilor de socializare și de muncă a declanșat un boom al angajărilor. Mai mult de jumătate dintre companiile din Marea Britanie au încercat să recruteze personal în al doilea trimestru, iar 38% se așteaptă să se extindă în următoarele luni, o rată mai mare decât cea înregistrată înainte de pandemie, potrivit unui sondaj realizat de camera de comerț britanice.
„Pe măsură ce firmele scapă de restricții, lipsa de angajați cu care acestea s-au confruntat înainte de pandemie începe din nou să apară”, a declarat Jane Gratton, reprezentant al camerei de comerț britanică.
Recrutorii au semnalat că a scăzut semnificativ numărul de lucrători sosiți din UE, după ce Brexitul a pus noi piedici în calea celor care doresc să lucreze în Marea Britanie și după ce pandemia a determinat schimbarea tiparelor de angajare și a forțat mulți oameni să aleagă alte cariere, plecând din industriile cele mai afectate de restricții.
Așadar, cererea de personal permanent din Marea Britanie a crescut în iunie la cea mai mare rată din 1997, de când au început să fie colectate date.
Angajatorii au început să crească salariile
Disperați după lucrători, angajatorii au început să majoreze salariile. Personalul din sectorul ospitalității s-a bucurat în iunie de o creștere cu 5,6% a salariului mediu, comparativ cu al doilea trimestru din 2019, arată datele. Acești muncitori câștigă acum 9,50 lire sterline pe oră, mai mult decât salariul minim de 8,91 lire. Au fost raporate creșteri ale salariilor și pentru șoferi și în construcții.
Creșterile salariale s-au apropiat de un nivel maxim al ultimilor șapte ani, toate regiunile din Marea Britanie înregistrând creșteri rapide, potrivit datelor strânse de Confederația pentru Recrutare și Ocupare a Forței de Muncă, de KPMG și IHS Markit. În special companiile din sectorul ospitalității au crescut salariile, unele oferind bonusuri pentru a atrage lucrătorii.
„Companiile încearcă tot felul de lucruri pentru a încuraja aplicațiile la joburi – chiar plătind oamenii să participe la interviuri”, a declarat Novo Constare, fondator al unei platforme de muncă flexibilă.
În special companiile care activează în comerțul electronic au crescut salariile după un an de creștere puternică, când magazinele tradiționale au fost închise.
„Inflația salarială este direct legată de cerere”, a spus Niki Turner-Harding, vicepreședinte senior al firmei de recrutare Adecco. Ea a spus că cei care angajează mulți oameni sunt de părere că majorarea salariilor este „singura opțiune”.
Penuria de forță de muncă, amplificată de plecarea muncitorilor străini
O contribuție la lipsa de forță de muncă au avut-o și muncitorii străini care s-au întors în țările de origine în ultimul an. Asociația de Transport Rutier din Regatul Unit estimează că există o penurie de 60.000 de șoferi de camioane, în principal pentru că mulți s-au întors în țările lor de origine.
Unele companii au probleme mai ales cu găsirea de persoane calificate.