ANRE a aprobat ca o fostă subsidiară locală a gigantului rus Gazprom, deținută acum de statul german, să devină furnizor de energie electrică pe piața locală

Redacția ian. 11, 2023 0 comentarii
energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a adoptat în cadrul Comitetului de reglementare din 11 ianuarie să aprobe licența companiei WIEE România, fosta subsidiară locală a gigantului rus de stat Gazprom, pe piața din România. Astfel, WIEE România va deveni furnizor de energie electrică pe piața locală. De asemenea, ANRE a aprobat și licența pentru activitatea de agregare pentru Enel X Romania, parte a Enel X Global Retail, divizia de servicii energetice avansate a grupului Enel.

WIEE Romania a fost înființată în anul 2000 ca o companie cu capital integral privat, apartinând firmei Securing Energy for Europe SEFE Schweiz, Elveția. Potrivit platformei Confidas, acționar principal al WIEE Romania este Gazprom Schweiz, parte a Gazprom Germania, subsidiara din Germania a gigantului rusesc al gazelor. Gazprom Germania, care a fost redenumită Securing Energy for Europe (Sefe), a fost „transferată în proprietatea federală” în luna noiembrie 2022, într-o măsură despre care a spus că este menită să protejeze aprovizionarea cu gaze a țării

Printre activele SEFE se numără cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din Germania, Rehden, precum și compania de distribuție Wingas, care aprovizionează cu gaze marii consumatori industriali. De asemenea, aceasta conține Gazprom Marketing & Trading, un mare comerciant de gaze, gaze naturale lichefiate și energie.

În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 945 milioane de lei și un profit net de 46 milioane de lei în România.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *