Guvernul german a naționalizat filiala germană a Gazprom, într-o măsură despre care a spus că este menită să protejeze aprovizionarea cu gaze a țării

gazprom, rusia, gaze naturale, moscova, energie ruseasca Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Guvernul german a naționalizat filiala germană a Gazprom, într-o măsură despre care a spus că este menită să protejeze aprovizionarea cu gaze a țării, scrie Financial Times.

O declarație a Ministerului Economiei a precizat că Gazprom Germania, care a fost redenumită Securing Energy for Europe (Sefe), a fost „transferată în proprietatea federală”. Acesta a precizat că motivul acestei mutări a fost „supraîndatorarea” companiei, care a pus-o în pericol de insolvență. Acest lucru, la rândul său, ar „pune în pericol securitatea aprovizionării Germaniei”.

Gazprom Germania a fost plasată sub tutela statului german în aprilie, la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina. Factorul declanșator a fost o mișcare a Gazprom de a-și schimba structura de proprietate în moduri care încălcau legile stricte ale Germaniei privind investițiile străine.

Sefe a început să se confrunte cu probleme financiare după ce Rusia a impus sancțiuni împotriva companiei și a tuturor filialelor sale la începutul anului.

Băncile și alți parteneri de afaceri și-au întrerupt, de asemenea, legăturile cu compania din cauza „structurii neclare a proprietății”, a declarat ministerul economiei. „Acest lucru pune în pericol continuarea operațiunilor comerciale ale Sefe și, prin extensie, aprovizionarea cu gaze a Germaniei”, a spus acesta.

Măsura privind Sefe vine la două luni după ce guvernul german a preluat controlul asupra a trei rafinării deținute de compania petrolieră rusă Rosneft, afirmând că Rusia „nu mai este un partener energetic de încredere”.

Printre activele Sefe se numără cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din Germania, Rehden, precum și compania de distribuție Wingas, care aprovizionează cu gaze marii consumatori industriali. De asemenea, aceasta conține Gazprom Marketing & Trading, un mare comerciant de gaze, gaze naturale lichefiate și energie.

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *