Firma unui fost director într-o companie a lui Sebastian Ghiță va face platforma online prin care românii își pot schimba furnizorul de energie. Contract de 10 milioane de lei

ANRE platforma semnare contract Andrei Cruceru, directorul Metaminds, și Dumitru Chiriță, șeful ANRE, semnând contractul pentru platformă / Sursa foto: ANRE

Compania Metaminds, condusă de un fost director de vânzări la Asesoft Technologies, firma fugarului Sebastian Ghiță, va realiza platforma online prin care românii își vor putea schimba furnizorul de energie electrică și gaze naturale.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că a finalizat procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de servicii pentru realizarea și implementarea unei Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF).

Câștigătoare a fost desemnată compania Metaminds, condusă de directorul general Andrei Cruceru. Potrivit ANRE, contractul are o valoare de 10,84 milioane lei, fără TVA, durata fiind de 11 luni.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

ANRE afirmă că platforma va ajuta la simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie, pentru ca până în 2026 acest lucru să se poată face în numai 24 de ore.

„Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”. Astfel, adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaze naturale prin implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative, va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea noilor cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h”, arată ANRE, în comunicatul transmis marți.

Cine controlează Metaminds

Compania Metaminds este controlată de Andrei Cruceru (50%), de Giorgia Bordușanu (10%) și de compania Servicebridge Partners SA (40%), controlată la rândul ei de Andrei Cruceru (51%) și de Marius-Ionuț Marinescu (49%).

Andrei Cruceru, în prezent director general al Metaminds, a fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public. Asesoft este o companie fondată de Sebastian Ghiță. Compania a fost trimisă în judecată de DNA, în 2019, pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei, alături de alte firme controlate de Ghiţă. Vezi aici.

Într-un drept la replică transmis EduPedu, anul trecut, Andrei Cruceru a recunoscut că a  fost angajat la Asesoft Technologies în perioada martie 2013 – septembrie 2015, în funcția de Director de Vânzări către Sectorul Public, precizând însă că nu a avut nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță.

Bordușanu a fost de asemenea Internal Communication Manager la Asesoft International între decembrie 2012 – septembrie 2015.

Metaminds a fost denumită inițial Nova Tech Integrated Solutions, firma finalizând procesul de rebranding la finalul anului 2019.

Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc (95%), un interpus al lui Sebastian Ghiță, şi Răzvan-Iulian Băicoianu (5 %). Uruc era acționar și la Affichage Romania, una dintre cele mai mari companii de outdoor din România. În plus, reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebi Ghiţă.

Contracte uriașe cu statul

Metaminds și fosta Nova Tech Integrated Solutions au câștigat în trecut o serie de contracte uriașe cu statul.

Mai precis, Metaminds a fost implicată în proiectul de dotare wireless a școlilor din megacontractul câștigat în 2019 de un consorțiu condus de Telekom România Mobile Communications. Proiectul a făcut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care fostul șef PSD, Liviu Dragnea, a amenințat într-un interviu la Antena 3 că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro.

În 2018, Nova Tech Integrated Solutions, alături de compania NET Brinel din Cluj, au câștigat un contract de informatizare a instanțelor în valoare de peste 46 de milioane de lei, adică peste 9,6 milioane de euro.

Nova Tech Integrated Solutions a mai câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația de peste 25 de milioane de euro organizată de SRI în iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics, care poate face căutari avansate în bazele de date ale instituţiilor. Nova Tech a câştigat doar un contract de 678.000 de lei fără TVA pentru „furnizare interconectare reţele LAN şi SAN”. Contractul mare pentru „furnizare platformă Big Data” a fost adjudecat de liderul asocierii, Siveco România.

Nova Tech a mai avut și contracte pentru furnizare echipamente IT şi cu ANAF sau MAPN, potrivit SEAP.

Mai multe detalii, aici.

Metaminds a avut anul trecut afaceri de 156 milioane lei, triplu față de anul 2018, și un profit net de aproape 9 milioane de lei. Compania are 32 de angajați.

Totodată, reamintim că Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.