30 de posturi dispar din organigrama Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, potrivit unui proiect de OUG al Guvernului Marcel Ciolacu. Astfel, din 300 de posturi, exclusiv demnitarii și cabinetul acestora, cât era prevăzut la înființarea ANRMPSG (fosta ANRM) – în iunie 2024, rămân acum 270.
Tăierea de posturi se face ca urmare a reformei prin care trec majoritatea instituțiilor de stat, necesară din cauza constrângerilor bugetare. ANRMPSG se autofinanțează din taxele și tarifele impuse actorilor din piața mineritului.
Totodată, Autoritatea este reglementator al domeniului minier și al exploatărilor de hidrocarburi onshore și offshore. În acest sens, poate emite decizii și ordine cu caracter obligatoriu în sector. “în exercitarea atribuţiilor sale, președintele ANRMPSG emite ordine, decizii şi instrucţiuni, în condiţiile legii, care pot avea caracter normativ sau individual”
În exercitarea funcției de reglementare și avizare, ANRMPSG:
a) elaborează proiecte de acte normative în domeniile de activitate ale autorității de reglementare;
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
b) avizează proiecte de acte normative elaborate de ministere și alte autorități ale administrației publice centrale și locale care au legătură cu sfera sa de competență;
c) emite acte de reglementare în domeniile sale de activitate, potrivit prevederilor legale”, se arată în proiectul de OUG amintit.
Rămâne structura de conducere formată dintr-un președinte cu rang de secretar de stat și doi vice-președinți, numiți prin ordin al prim-ministrului. Apare, în schimb, o prevedere prin care președintelui și vicepreședinților li se acordă pașaport diplomatic. Președintele ANRMPSG din prezent este Adriana Petcu, care este secondată de vicepreședinții Marinela Tripa și Ionuț Banciu.
Printre obiectivele stabilite de Guvern prin OUG pentru ANRMPSG se numărau dezvoltarea şi sistematizarea Fondului Geologic Naţional şi Fondului Naţional de Resurse şi Rezerve; exploatarea şi dezvoltarea raţională a rezervelor de resurse minerale şi a rezervelor de petrol, în concordanţă cu strategiile din domeniu şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător.
„Se va urmări promovarea unei pieţe interne europene de valorificare a resurselor minerale, petrolului şi gazelor naturale sigure, competitive şi durabile din punct de vedere al mediului şi al unei deschideri efective a acesteia în beneficiul tuturor clienţilor şi furnizorilor din Uniunea Europeană”, conform Executivului.
ANRMPSG gestionează resursele de petrol, resursele minerale şi fondul geologic naţional, proprietate publică a statului, definite de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Printre atribuţii se numără şi activităţi de elaborare şi promovare de proiecte de acte normative, norme, instrucţiuni şi proceduri, conform prevederilor legislaţiei privind stocarea geologică a dioxidului de carbon
Autoritatea se finanțează din diferitele tarife și taxe pe care le percep operatorilor din domeniul minier și al exploatărilor de hidrocarburi.