Anti-spălarea banilor: Comisia Europeană actualizează lista jurisdicțiilor din țări terțe cu risc ridicat. Nigeria și Africa de Sud au fost adăugate, în timp ce Cambodgia și Maroc au fost eliminate

spalare de bani, euro Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a actualizat astăzi lista jurisdicțiilor din țări terțe cu risc ridicat care prezintă deficiențe strategice în regimurile lor de combatere a spălării banilor/combaterii finanțării terorismului (CSB/CFT). Două jurisdicții din țări terțe i-au fost adăugate: Nigeria și Africa de Sud, în timp ce alte două jurisdicții au fost eliminate: Cambodgia și Maroc.

Această listă ține cont de informațiile din Grupul de acțiune financiară (FATF) și de modificările decise la ultima ședință plenară a FATF din februarie 2023 în lista „Jurisdicțiilor în curs de monitorizare sporită” („lista gri”). Având în vedere nivelul de integrare a sistemelor financiare, piața unică ar fi expusă riscurilor grave de spălare a banilor și finanțare a terorismului dacă UE nu ar lua în considerare adăugarea jurisdicțiilor identificate de FATF pe lista UE.

Instituțiile financiare europene și alți gardieni, cum ar fi notarii, avocații și contabilii (denumite „entități obligate” în directivă) sunt obligate să aplice o vigilență sporită în tranzacțiile care implică jurisdicții din țări terțe cu risc ridicat (așa-numitele „cerințe îmbunătățite de diligență a clienților” ).

În temeiul articolului 9 din Directiva (UE) 2015/849, a 4-a directivă de combatere a spălării banilor, Comisia este mandatată să adopte și să actualizeze o astfel de listă în mod regulat pentru a ține cont de informațiile de la organizațiile internaționale.

Actualizarea listei jurisdicțiilor din țări terțe cu risc ridicat ia forma juridică a unui regulament delegat care va intra în vigoare după controlul și neobiecția Parlamentului European și a Consiliului pe o perioadă de o lună (care poate fi prelungită pentru încă o lună).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Asa e cand nu e totul transparent @Bitcoin pe rit NeoEuropean.

    E nevoie de-o singura moneda unde sa nu poate umbla niciun guvern.

    Aici, e nevoie de Crema Asiei si-a Americii (creiere) pt. a pune-o de-un comun acord si a crea-o, evident. Sa vina in kernel-ul fiecarui dispozitiv ce poate tranzactiona bani … Facut ca la carte. Se poate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *