Antreprenorii ar trebui să se orienteze către economia circulară, optimizarea resurselor sau o zonă de energii curate

Redacția nov. 29, 2021 0 comentarii
European Energy, parc fotovoltaic, panouri solare

Antreprenorii ar trebui să se orienteze către economia circulară, optimizarea resurselor existente sau o zonă de energii curate pentru a dezvolta afaceri sustenabile, este de părere Andrei Pitiş, CEO şi fondatorul Simple Capital, vehicul de investiţii în startup-uri tehnologice, scrie Agerpres.

“Eu nu cred că profitul în sine este ceva neetic. Cred că un business este creat pentru a face profit, acesta este singurul scop pentru care creezi un business, după părerea mea. Dar cred că este neetic să te gândeşti că poţi să faci un business infinit pe o planetă cu resurse finite. Trebuie să te orientezi fie către o zonă de economie circulară, fie o zonă de optimizare, fie o zonă de energii curate, fie măcar să începi să măsori gradul de impact pe care-l are business-ul pe care îl conduci în ecosistem şi să poţi să vezi dacă ceea ce faci tu acolo are impact sau nu. Eu cred că afacerile fără viitor sunt afacerile care văd în orice, inclusiv în sustenabilitate, un pericol, în loc să vadă o oportunitate. Mi se pare foarte important să dai mai departe într-un fel în care să-i încurajezi şi pe ceilalţi să dea mai departe şi să genereze un efect de multiplicare. Cred în interdisciplinaritate, adică nu cred că cineva, că un om tehnic poate să rezolve singur o problemă de sustenabilitate. Şi cred că cea mai puternică echipă este o echipă foarte diversă, cu oameni care pot să vadă problema din unghiuri diferite. Este foarte greu de pus laolaltă o astfel de echipă”, a spus Pittiş, citat într-un comunicat de presă al Ambasadei Sustenabilităţii, transmis luni AGERPRES.

Acesta subliniază că afacerile care nu îşi vor putea păstra competitivitatea pe viitor sunt cele care nu iau în considerare oportunităţile aduse de sustenabilitate. De asemenea, în opinia antreprenorului, echipele care funcţionează cel mai bine, mai ales atunci când vine vorba de mediul tehnic, sunt cele alcătuite atât din bărbaţi, cât şi din femei, care aduc un plus de empatie şi bune abilităţi de comunicare.

Andrei Pittiş este unul dintre cei mai importanţi antreprenori şi investitori locali din industria de IT, fondatorul Vector Watch, business cumpărat de Fitbit (companie achiziţionată, în 2019, de Google) şi fost acţionar la Clever Taxi – business deţinut în prezent de Daimler şi redenumit Free Now.

Simple Capital reprezintă un proiect realizat de Ambasada Sustenabilităţii în România, care aduce faţă în faţă cei mai importanţi lideri ai mediului de afaceri şi cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabilă.

Ambasada Sustenabilităţii promovează modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale şi de mediu fără a sacrifica eficienţa economică (profitul).

Lansată oficial în anul 2018, organizaţia aduce într-un singur loc companiile responsabile şi ONG-urile implicate pentru ca împreună să contribuim la apropierea momentului în care românii trăiesc într-un mediu sănătos, o societate echitabilă şi prosperă.

Sursa foto: europeanenergy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.