NESsT, împreună cu IKEA Social Entrepreneurship și Cisco Foundation, lansează Programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator, o nouă sesiune de sprijin pentru antreprenorii români, prin care acordă împrumuturi rambursabile de până la 100.000 de dolari. Programul de accelerare vine ca o continuare a celor 2 programe desfășurate deja în România în ultimii 3 ani care au creat oportunități pentru 3.900 de locuri de muncă, cu salarii declarate integral și drepturi sociale garantate pentru persoane greu angajabile, potrivit unui comunicat de presă.
„Am fost martori direcți ai puterii transformatoare a întreprinderilor sociale în viețile persoanelor care au fost odată excluse de la oportunități semnificative. Aceste programe nu doar creează locuri de muncă; ele redau demnitatea, oferă speranță și construiesc drumuri spre prosperitate. Să vezi un refugiat obținând un loc de muncă stabil sau un tânăr aflat în risc de sărăcie găsindu-și o carieră este o dovadă a rezilienței spiritului nostru și a importanței acestor inițiative.”, a declarat Ioana Samoil, Director NESsT România.
Pe lângă sprijinul financiar, de până la 100.000 de dolari, programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator include sesiuni de mentorat pentru antreprenori și un amplu proces de învățare, alături de specialiștii NESsT și ale celorlalte organizații partenere.
Alte inițiative susțiunute de NESsT România
NESsT România a susținut inițiative antreprenoriale precum: ALTRNTV, magazinul de moda sustenabila care găzduiește peste 150 de mici artizani și producători locali, iar din vânzarea acestor produse finanțează caravana Zâna Merciluță, care ajunge cu un laborator stomatologic mobil în zone dezavantajate.
De asemnea, Helyenvalo este un food hub din Odorheiu Secuiesc, în care producători locali din zona limitrofă ajung să își vândă produsele, iar în acest proces ei lucrează în economia albă, cu carte de muncă, cu asigurări de sănătate și cu certificările necesare ale alimentelor),
ROMO, cea mai mare comunitate online a producătorilor independenți, care a pus la punct un mecanism prin care scurtează lanțul dintre producător și consumator, dar și creează oportunități de colaborare, educație și promovare pentru antreprenorii locali, facilitând accesul acestora la piețe noi și susținând dezvoltarea unui ecosistem sustenabil pentru producția independentă.
Atelierul de pânză, o întreprindere care angajează persoane cu dizabilități, care croiesc și cos sacoșe din pânză, ca alternativă la pungile de plastic, dar și produse din resturi textile care ar fi ajuns în lanțul deșeurilor.
NESsT este un accelerator global de business care creează în Polonia și România oportunități pentru întreprinderile cu impact social: fonduri și sprijin operațional pentru dezvoltarea afacerii. Acesta este adaptat nevoilor specifice ale întreprinderilor și este oferit de NESsT, împreună cu mentori din industrie precum IKEA, Cisco Foundation și alți colegi din program.
Cu toate că Polonia, cât și România au făcut progrese semnificative în reducerea sărăciei în ultimele două decenii, aceasta este departe de a fi eradicată. În Polonia, peste 2 milioane de persoane trăiesc încă în sărăcie, iar în România, aproape jumătate din populație locuiește în zone rurale, unde 1 din 5 persoane este expusă riscului de sărăcie.
Programul NESsT Central-Eastern Europe Accelerator este conceput special pentru întreprinderile care creează locuri de muncă demne pentru persoane din comunități defavorizate și marginalizate. Aceste programe sunt destinate persoanelor care au trecut prin experiențe de migrație sau strămutare, mici producători și artizani, tineri, minorități etnice, comunitatea LGBTQIA+, persoane cu dizabilități, femei, micii fermieri, lucrători din economia informală și persoane fără adăpost.
NESsT sprijină și investește în întreprinderi sociale care creează locuri de muncă demne pentru comunități defavorizate din piețele emergente. În ultimii 28 de ani, NESsT a contribuit la dezvoltarea unor afaceri care au susținut oportunități de muncă pentru peste 113.000 de persoane și au îmbunătățit viețile a peste 1,8 milioane de oameni.