Anul începe cu o nouă criză în Sănătate. Medicii de familie, nemulțumiți de sumele alocate pentru activitatea lor 2024, avertizează că măsurile autorităților le amenință cabinetele și iau în calcul să nu prelungească contractul cu CNAS / Calcule, solicitări și promisiunile autorităților

Medic, doctor, medicina Sursă foto: Pexels

Medicii de familie din București și Ilfov au ieșit public la începutul săptămânii cu mesajul că viitorul sistemului de asistență primară se află în prezent „sub o amenințare foarte serioasă”; nemulțumirile sunt extinse, iar la Timișoara s-a ieșit deja în stradă. Asta după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Sumele, diminuate față de anul trecut, îi nemulțumesc pe medicii de familie care spun că  iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu CNAS, astfel că, de la 1 februarie, pacienţii ar putea fi primiţi în cabinete doar cu plată. Reprezentanții medicilor spun că multe cabinete s-ar putea închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor, iar în mediul rural situația e și mai precară. CNAS a anunțat că joi vor începe negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatoriu, iar ministrul Sănătății îi invită pe doctori să participe „cu bună credinţă” la negocierile organizate de CNAS. Economedia vă prezintă nemulțumirile medicilor, calculele prezentate până acum și posibilele efecte ale „crizei” din Sănătate, precum și reacțiile autorităților.

Pe scurt

  • CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Sumele sunt diminuate cu 30-40% față de anul precedent
  • Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au anunţat luni că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu CNAS, astfel că, de la 1 februarie, pacienţii ar putea fi primiţi în cabinete doar cu plată, dacă tarifele pentru servicii medicale nu se menţin la nivelul avut în ultimul trimestru din 2023, transmite Agerpres.
  • Medicii de familie cer încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori ale punctelor per capita şi pe serviciu.
  • Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara. Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu, conform Agerpres. Conform acesteia, reprezentanţi ai asociaţiilor medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov urmau să aibă, luni seara, o întrevedere cu omologii lor din ţară pentru ca demersurile pe care le întreprind să fie coordonate.
  • Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti – Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a menţionat că un sondaj realizat în rândul membrilor breslei arată că jumătate dintre aceştia au drept „primă opţiune” încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, dacă nu se menţin tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023. El a amintit că deja au fost proteste în ţară şi vor mai urma altele.
  • Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că joi, 18 ianuarie, vor începe negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor din ambulatori.

Cum s-au redus sumele pentru servicii medicale

  • De la ce s-a plecat

Valoarea garantată a punctului „per capita”, unică pe ţară, era de 12 lei, valabilă pentru anul 2023.  Valoarea garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical, inclusiv pentru plata pe serviciu medical diagnostic şi terapeutic, este unică pe ţară şi este de 8 lei, valabilă pentru anul 2023.

  • La ce s-a ajuns

CNAS a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, au rezultat următoarele valori: Pentru punctul per capita: 7,7 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei.

Potrivit reprezentanților Casei, conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat în transparență decizională pe pagina de Internet a instituției, www.cnas.ro.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări) sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei.

Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023.

Având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală, a informat CNAS.

Care vor fi efectele, potrivit calculelor asumate de reprezentanții medicilor

Publicarea în transparența decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecință imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024, conform mesajului transmis de Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov și de Asociația Medicilor de Familie București.

Reprezentanții medicilor spun că, „împreună cu modificările fiscale suplimentare si împovărătoare așteptate în anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”.

„Ca urmare a acestor modificări, multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor și se descurajează abrupt deschiderea de noi cabinete care să umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sănătate”, mai transmit reprezentanții medicilor de familie.

„Deficitul de medici a ajuns la cote de dezastru perceput de toată populația și de analiștii economici, dar neglijat complet de către Guvernul României, care flutură de fiecare dată nevoia de asistență primară dar niciodată nu se apleacă asupra dezvoltării ei, în condițiile în care mai bine de 4.000 de colegi ne-au părăsit, plecând să își practice profesia în alte țări europene care înțeleg rolul medicilor de familie. Am rămas mai puțini, dar numărul pacienților noștri e același și în mod cinic suntem acuzați că numele de pe listele noastre se înmulțesc!?”,a transmis Mihnea Stroe – Președinte PMFB.

Care sunt solicitările medicilor de familie?

Asociațiile medicilor de familie din București au solicitat public revenirea „fără întârziere” la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 și încheierea de acte adiționale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

S-a mai cerut, de asemenea, „reparația capitală a sistemului unic informatic integrat care mai mult stă offline decât merge și care nici astăzi, la atâția ani de la implementare, nu validează corect serviciile medicale contractate și care astfel ne sunt sistematic furate”.

Protest la Timiș. „Medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”

Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, din judeţul Timiş, au protestat luni, în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ei fiind nemulţumiţi că se diminuează punctul alocat pe consultaţie şi că vor fi eliminate unele sporuri, conform News.ro.

„În această situaţie extremă, când pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări, pe transparenţă decizională stau deja punctajele prin care se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie şi ambulatoriul de specialitate… sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor. Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale… Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele. Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţin 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical. Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş, conform News.ro.

Medicii de familie şi din ambulatoriu au transmis că aşteaptă să fie chemaţi la negocieri.

„Măsurile vor duce la desfiinţarea medicinei de familie în zona rurală, pentru că nimeni nu-şi va mai permite să ţină cabinetul. Suntem nemulţumiţi, sperăm că la negocierile cu cei de la Casă Naţională de Sănătate, am depus către prim-ministru, către ministrul de Finanţe cereri să ne primească la negocieri, dacă nu se vor soluţiona, şi punctele nu vor rămâne că până acum, de la 1 februarie, medicii de familie nu vor semna noul contract cu scăderea punctelor”, a precizat medicul Koussini Alina, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş, citat de News.ro.

Câți pacienți ar putea fi afectați?

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a afirmat că valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, potrivit stirileprotv.ro și mii de medici vor fi afectați.

„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile? Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medicul.

El a spus că vor fi afectaţi aproximativ 5-6 milioane de pacienţi.

CNAS anunță negocieri. „Sperăm că vom găsi soluții pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an.

​Casa Națională de Asigurări de Sănătate va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor de ambulator, care sunt nemulțumiți de sumele propuse pentru decontarea serviciilor medicale către cabinete în acest an și amenință că, de la 1 februarie, nu vor mai încheia contracte cu CNAS și ar putea să nu mai acorde servicii medicale decontate, conform Hotnews.

Vezi AICI programul consultărilor/ negocierilor.

„Sperăm că vom găsi soluții pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an. Există o emoție în rândul medicilor de familie și al medicilor de ambulator. Cunoaștem nemulțumirile determinate de resursele bugetare limitate. Am făcut apel, conform legislației, la negociere, în așa fel încât să nu punem asigurații în situația de a nu avea acces la servicii medicale”, a declarat luni președintele interimar al CNAS, Cristian Celea, citat de Hotnews.ro.

„Avem un buget limitat, dar asigurăm pe toată lumea de toate eforturile în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate”, mai spune președintele CNAS.

El a anunțat și că în această lună Casa de Asigurări de Sănătate va vira către furnizorii de servicii medicale „toate plățile restante pentru servicii medicale din anul 2023”.

Mesajul Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni un mesaj către medicii de familie, cerându-le să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de CNAS, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care le desfăşoară, conform News.ro.

Precizarea a venit după ce ministrul a fost întrebat despre anunţul făcut de medicii de familie care ameninţă că nu mai tratează pacienţii de la 1 februarie.

”Mesajul pentru ei este să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de Casa naţională de asigurări de sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară. Doar declaraţii fără discuţii, fără negociere, mai ales pe această negociere are un cadru legal, nu este o negociere aşa ad-hoc, este o negociere instituţională, trebuie să aibă loc şi în urma negocierii atunci putem să avem şi puncte de vedere şi să discutăm în mod serios şi despre alte lucruri care sunt necesare pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a spus Rafila.

„Eu sunt la Ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluție, de rectificare bugetară”, a spus Rafila, citat de Hotnews.ro. Rafila a mai afirmat că speră ca, „în urma negocierilor, diferențele dintre ceea ce a fost finanțat în 2023 și situația actuală să fie cât mai mici și să permită, la o eventuală rectificare bugetară, completarea fondurilor”.

Comentariile premierului care i-au provocat pe medicii de familie

Medicii de familie au reacționat și după declarațiile făcute săptămâna trecută de Marcel Ciolacu, la începutul șdinței de guvern din 11 ianuarie. Acesta și-a început discursul la începutul ședinței anunțând deblocarea angajărilor pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială. Printre altele, acesta a mai lansat un comentariu: “corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios”, a spus premierul.

“De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde lei cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente, pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Acest comentariu a iscat reacția medicilor.

“Recent, Prim-ministrul României a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate, prin aceasta demonstrând nu doar lipsa de respect față de munca acestora, dar și o profundă necunoaștere a felului cum funcționează sistemul de sănătate din România și mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare. Domnia sa a afirmat că „este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a transmis Asociația Medicilor de Familie din București.

“Aceste „nume puse pe o hârtie” sunt pacienții noștri înscriși pe listele pe care ni le-ați impus la reforma începută în 1998, pe baza cărora au fost tipărite cardurile de sănătate, practic toată populația României cărora li s-a promis înainte de fiecare proces electoral acces la asistență medicală în orice colț al țării prin noi! Noi ne-am ținut promisiunile, iar angajamentele noastre față de pacienții noștri sunt pe viață, nu pentru un mandat”, a transmis Sandra Alexiu, președinte AMFB.

Sursă foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *