Apple amână lansarea în Europa a funcțiilor AI din cauza normelor UE

Apple-iPhone-15 Sursa foto: Apple

Apple a avertizat că nu va lansa noile funcții de inteligență artificială ale iPhone-ului în Europa atunci când acestea vor fi lansate în altă parte în acest an, acuzând “incertitudinile” care decurg din noile reguli de concurență ale Bruxelles-ului, scrie Financial Times.

Producătorul iPhone a anunțat caracteristicile în urmă cu două săptămâni, inclusiv o suită de servicii “Apple Intelligence” și un parteneriat cu OpenAI, în ceea ce directorul executiv Tim Cook a descris ca fiind “următorul mare pas” care propulsează gigantul tehnologic în era inteligenței artificiale generative.

Dar, potrivit Apple, complexitatea de a face sistemul compatibil cu normele UE – care au forțat-o să facă părți critice ale software-ului său iOS și ale serviciilor App Store interoperabile cu terții – a însemnat că utilizatorii UE vor fi privați de anumite caracteristici atunci când vor fi lansate în alte părți ale lumii mai târziu în 2024.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Apple a declarat: “Din cauza incertitudinilor de reglementare aduse de Digital Markets Act (DMA), nu credem că vom putea lansa trei dintre aceste noi caracteristici – iPhone Mirroring, îmbunătățiri SharePlay Screen Sharing și Apple Intelligence – pentru utilizatorii noștri din UE în acest an.”

DMA este cea mai importantă reglementare digitală a blocului comunitar, menită să permită întreprinderilor locale nou-înființate să concureze mai bine cu marile companii de tehnologie, majoritatea dintre acestea având sediul în SUA. Printre alte cerințe, DMA obligă marile platforme digitale să partajeze în mod legal datele cu alții și le interzice să își clasifice propriile servicii deasupra celor ale rivalilor.

Apple și Bruxelles au fost prinse de luni de zile într-o luptă de reglementare cu privire la respectarea normelor, după ce UE a deschis o anchetă în martie pentru a examina dacă societatea încă subminează concurența.

Apple Intelligence este o suită de modele generative de inteligență artificială proprii grupului, care deblochează noi funcții, cum ar fi ajutoarele de scriere, generarea de imagini și emoji și un asistent Siri mai puternic. Acestea sunt personalizate în funcție de utilizator și prelucrate pe iPhone-urile clienților și în centrele de date ale Apple, ceea ce, potrivit companiei, aduce un nivel important de confidențialitate și securitate.

Parteneriatul cu OpenAI, între timp, permite utilizatorilor să direcționeze interogări mai complexe din ecosistemul Apple către ChatGPT, care este susținut de unul dintre cele mai puternice modele generative de inteligență artificială din lume. Apple a declarat că ar putea încheia și alte parteneriate de acest tip cu companii precum Google Gemini.

Celelalte două îmbunătățiri ale următoarei versiuni a sistemelor de operare Apple care se confruntă cu întârzieri în UE permit utilizatorilor să își controleze iPhone-ul de pe PC-ul Mac și să partajeze accesul la dispozitivul lor.

Apple a declarat că speră să ofere în cele din urmă aceste funcții utilizatorilor din UE, dar că trebuie să le examineze cu atenție pentru a se asigura că nu încalcă normele UE.

Pentru restul lumii, se așteaptă ca Apple Intelligence să fie lansată cu iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia în cursul acestui an.

“Suntem foarte motivați să facem aceste tehnologii accesibile tuturor utilizatorilor”, a declarat Apple. Analiștii au declarat că funcțiile AI ar putea oferi un stimulent pentru proprietarii de iPhone să facă upgrade la noile modele.

Din cauza cerințelor hardware pentru rularea modelelor AI, Apple Intelligence va rula numai pe cele mai recente iPhone-uri echipate cu cipul A17 Pro și pe Mac-urile și iPad-urile echipate cu cele mai noi cipuri din seria M.

Apple a declarat că are nevoie de clarificări din partea Comisiei Europene cu privire la nivelul de acces pe care ar trebui să îl acorde părților terțe la funcțiile sale Apple Intelligence, precum și la partajarea dispozitivelor. Producătorul iPhone a criticat îndelung DMA, afirmând că expune utilizatorii la riscuri de confidențialitate prin erodarea controlului său strict asupra ecosistemului software Apple.

Apple nu este prima companie Big Tech care își vede planul de acțiune în materie de inteligență artificială perturbat de normele UE. La începutul acestei luni, Meta a declarat că nu își va lansa cele mai recente modele de inteligență artificială în Europa, sub presiunea organismelor de supraveghere a protecției datelor.

Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a declarat: “UE este o piață atractivă de 450 de milioane de utilizatori potențiali și a fost întotdeauna deschisă pentru orice companie care dorește să furnizeze servicii pe piața internă europeană.

“Gatekeepers sunt bineveniți să își ofere serviciile în Europa, cu condiția să respecte normele noastre menite să asigure o concurență loială.”

Avertismentul Apple vine după ce Financial Times a scris la începutul acestei luni că autoritățile de reglementare de la Bruxelles urmează să acuze Apple de încălcarea normelor DMA în următoarele săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: