Aproximativ 1.300 de angajaţi de la Alro Slatina ar putea fi trimişi în şomaj tehnic în condiţiile reducerii producţiei de aluminiu, pe fondul crizei energetice

aluminiu alro slatina Sursa: Intermodal-logistics.ro

Aproximativ 1.300 de angajaţi de la Alro Slatina ar putea fi trimişi în şomaj tehnic în condiţiile reducerii producţiei de aluminiu din cauza problemelor cu energia electrică, a anunţat, miercuri, preşedintele Sindicatului “Aluministul”, Constantin Popescu, citat de Agerpres. Sindicatele vor organiza un miting de protest pe platforma din faţa sediului companiei

La miting, programat să aibă loc joi după-amiază, vor participa angajaţii fabricii din Slatina, sindicaliştii solicitând Guvernului “salvarea industriei româneşti”.

Sindicaliştii reclamă o situaţie “disperată” şi punctează că reducerea cu 60% a capacităţii de producere a aluminiului primar înseamnă “distrugerea aluminiului românesc”, deoarece repornirea şi redeschiderea unităţilor închise presupun costuri de sute de milioane de dolari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Totodată, sindicaliştii arată că Alro reduce producţia din cauza energiei electrice “extrem de scumpe” şi a lipsei cantităţilor necesare de energie pentru susţinerea fluxului de producţie.

“În data de 27 decembrie 2021 Consiliul de Administraţie al Alro SA a luat hotărârea ireversibilă ‘de distrugere a aluminiului românesc’ prin închiderea a 60% din capacitatea de producţie, aceasta datorându-se energiei electrice extrem de scumpe şi din cauza lipsei cantităţii necesare pentru menţinerea fluxului de producţie”, se arată într-un comunicat al Sindicatului “Aluministul”.

Sursa citată menţionează că au fost făcute demersuri la Guvern şi Preşedinţie pentru reglementarea situaţiei, însă deocamdată fără rezultat, şi îi solicită premierului “salvarea industriei româneşti”.

“Totodată, se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari. (…) Cu respect ne adresăm dumneavoastră, domnule prim-ministru, şi credem că un om ca dumneavoastră călit în atâtea misiuni grele este capabil şi poate salva industria românească. Vedem şi nu putem rămâne indiferenţi cum ne sunt distruse familiile lăsate fără o sursă de venit pentru nu ştiu câtă vreme şi cu mare dărnicie primim în schimb sărăcie”, se mai arată în comunicat.

În urmă cu două zile, compania Alro a anunţat că îşi va diminua anul viitor activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.

În acest sens, activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două.

Totodată, conducerea societăţii a dat asigurări că nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.

Scumpirile la energie au început să afecteze și coloșii industriali din România.

La începutul lunii decembrie, Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură și industrie, anunța că se pregătește să oprească temporar activitățile de producție, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică. Reprezentanții companiei au transmis că producția se va relua „dacă și când condițiile pieței o permit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: