Armata cumpără “benzinării” mobile de alimentare în teren dificil pentru rachete Patriot, Hawk și elicoptere și radiolocație

Rachete Patriot Foto: Wikipedia

Armata, prin Unitatea Militară 02550, a lansat în portalul de achiziții publice SICAP o licitație cu o valoare maximală de 27 de milioane lei pentru achiziționarea a 12 cisterne de carburanți cu o capacitate de 15.000 de litri, necesare pentru a alimenta, în condiții de teren dificil, bateriile de rachete Patriot și Hawk (care urmează să intre în dotarea Forțelor Armate Române, o parte dintre ele deja fiind intrate), precum și elicoptere sau unități de geolocație.

Practic, aceste autocisterne ar urmări în teren echipamentele menționate pentru a le asigura alimentarea cu energie. Unde este dislocate bacteria de rachete sau elicopterele, acolo urmează și cisterna. Livrarea ar urma să se facă la cazarma Cristian, din Brașov, în maxim 9 luni de la semnarea contractului.

În departajarea ofertei câștigătoare, Armata pune preț în proporție de 80% pe preț și 10% pe garanția extinsă , restul fiind o serie de criterii tehnice, după cum se poate verifica aici.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ofertele se deschid în 20 decembrie.

În fundamentarea achiziției, din Caietul de Sarcini, este precizat că aceste autocisterne sunt necesare în contextul intrării în dotarea Forțelor Aeriene a sistemelor de rachete PATRIOT și HAWK, dar și pentru că, în acest moment, aprovizionarea cu carburanți a unor unități militare de pe teritoriul României se face cu greutate și doar cu o cheltuială importantă de fonduri.

ECONOMEDIA.RO a întrebat MApN despre această achiziție de autocisterne. Iată răspunsul integral dat de Armată:

“Direcția generală pentru armamente a MApN a demarat procedura licitației deschise privind încheierea unui acord-cadru pentru achiziția a 12 autocisterne pentru transport și alimentare carburanți, de înaltă mobilitate, pentru sarcini grele, de capacitate de 15.000 litri. Anunțul a fost publicat joi, 11 noiembrie, în SEAP și în JOUE, având numărul de participare CN1036670/11.11.2021. Autocisternele sunt destinate transportului de carburanți din depozitele unităților militare în raioanele de dislocare în teren ale structurilor de rachete PATRIOT și HAWK, radiolocație, geniu și elicoptere, atât pe drumuri amenajate, cât și în condițiile unui teren dificil. Autocisternele vor permite efectuarea operatiunilor de alimentare a echipamentelor militare, inclusiv a elicopterelor militare în zonele de aterizare/decolare greu accesibile, cu carburanți filtrați și contorizați”.

România este sub un contract cu valoare totală de 3,9 miliarde de dolari cu producătorul American de rachete Raytheon pentru livrarea și instalarea locală a sistemelor de rachete Patriot, de ultimă generație. Primele baterii au sosit la sfârșitul anului 2020, următoarele sosesc în prima parte a anului viito. În total, vor fi șapte unități Patriot cu 28 de lansatoare, 56 de rachete GEM-T cu o capacitate sporită de a trage rachete balistice și 128 de rachete PAC-3. Pe lângă elementele principale ale sistemului, achiziția a inclus și piese de schimb, echipamente de întreținere, un pachet de suport logistic și servicii de instruire și criptografie.

Un „sistem” de rachete Patriot conține, pe lângă radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conține 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

România a primit cea mai nouă configurație Patriot, folosită în prezent și de armata SUA. Acestea reprezintă o capabilitate de bază pentru întărirea apărării sale aeriene și anti-rachetă – protejându-i granițele și ajutând-o să asigure securitatea flancului estic al NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.