Armata lansează licitația pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune SHORAD/VSHORAD. Contract de 10 miliarde lei pentru marii jucători internaționali

Rachete Patriot

Romtehnica, companie de stat aflată în subordinea Ministerului Apărării, a lansat în SICAP un contract de 9,48 miliarde lei pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune SHORAD/VSHORAD – rachete sol-aer de ultimă generație.

Contractul se întinde pe șapte ani, din care livrarea se face în cinci iar garanția se întinde pe cel puțin alți doi ani. Achiziția este finanțată de la buget.

„Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” care curpinde două sisteme de arme integrate, respectiv un sistem SHORAD și un sistem VSHORAD, fiecare dintre acestea trebuind să fie organizat pe următoarele șapte subsiteme, astfel: a. subsistemul de comandă-control-comunicații-calculatoare și informații (C4I); b. subsistemul de asigurare cu date (senzori); c. subsistemul de lovire/de arme; d. subsistemul de instruire; e. subsistemul de mijloace auto și platforme de transport; f. subsistemul energetic; g. subsistemul de sprijin logistic. – „Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD” trebuie să permită desfășurarea activităților de instruire prin trageri simulate în condiții cât mai apropiate de cele reale, potrivit particularităților misiunilor, urmărindu-se: a. identificarea rapidă și corectă a tintelor aeriene; b. antrenarea trăgătorului pentru riposte în timp scurt; c. executarea precisă a operațiunilor pentru tragere; d. evaluarea trăgătorului cu privire la operațiunile pentru tragere, regulile de angajare și măsurile control ale spațiului aerian; e. evitarea folosirii accidentale a echipamentelor aeriene și a incidentelor legate de acestea”, este descrierea achiziției.

Produsele trebuie să fie dislocabile pe cale maritimă, aeriană, auto sau feroviară. În cadrul contractului, furnizorul trebuie să livreze și sistemul de învățare a viitorilor operatori români a modului de lucru cu aceste sisteme.

Ofertele se deschid în 8 ianuarie, departajarea lor se face în primul rând în funcție de componenta tehnică, apoi de preț și de termenul de livrare.

Anul trecut, generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, spunea că „ne preocupă să inițiem programul SHORAD/VSHORAD, adică a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune”. Potrivit acestuia, România avea în plan să achiziționeze 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, dar și sisteme de rachete antiaeriene portabile MANPAD.

Aceste sisteme vor completa sistemele cu rază lungă Patriot. România urmează să achiziționeze șapte sisteme Patriot. Primul a intrat  în dotarea Forțelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020.

Interesul pentru programul SHORAD/VSHORAD e unul major iar marile companii au vorbit deschis despre propunerile lor.

Spre exemplu, gigantul european MBDA propune rachetele antiaeriene Mistral 3 și VL Mica.

Americanii de la Raytheon Missile System vor propune sistemul NASAMS.

Companiile Diehl și Rafael ar putea veni și ele cu propuneri după demararea programului.

România, conform angajamentelor luate în fața NATO, trebuie să cheltuie anual minim 2% din PIB pentru cheltuieli în vederea înzestrării armatei. Din acest an, noi am urcat la 2,5% – circa 8 miliarde de euro iar președintele Iohannis, cu ocazia summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie, a arătat că, din 2024, acest procent ar putea crește și mai mult. Oficial, 40% din alocarea către Apărare trebuie să meargă către investiții.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *