ASF testează tehnologia blockchain

asf, autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că derulează un proiect pilot de testare a tehnologiei blockchain în cadrul proceselor de lucru ale instituției, pentru a îmbunătăți fluxurile de colectare și de raportare a datelor și informațiilor.

ASF reamintește că și-a asumat, începând cu jumătatea anului 2020, un obiectiv important referitor la accelerarea digitalizării activității instituției.

Autoritatea susține că un prim proiect dezvoltat în acest sens este implementarea portalului de autorizări, un instrument online care facilitează procesul de autorizare pe piața financiară non-bancară. Astfel, persoanele și entitățile care vor să depună un dosar în vederea autorizării nu mai sunt nevoite să se deplaseze la sediul Autorității, iar volumul de documentație letrică este diminuat.

De asemenea, Autoritatea a derulat un proiect pilot de testare a tehnologiei blockchain cu scopul îmbunătățirii proceselor de lucru și reducerii volumului de date și informații prelucrate manual, în interacțiunea cu entitățile raportoare din piața de capital. În urma acestui demers, a fost constatat faptul că procesele de raportare și colectare de date, existente la nivelul instituției, pot fi îmbunătățite, digitalizate și securizate cu succes folosind tehnologia blockchain. Soluția informatică dezvoltată are drept scop reformarea modului de lucru în cadrul ASF, reinventarea strategică a proceselor interne ale instituției, precum și eficientizarea semnificativă a colaborării și a comunicării inter-instituționale.

Tehnologia blockchain s-a evidențiat în ultimii ani printr-o serie de beneficii tehnice și conceptuale care se dovedesc a avea un impact major în ceea ce privește guvernarea interacțiunii utilizatorilor și organizațiilor cu produsele software și securitatea datelor pe care aceștia le operează.

Beneficiile potențiale ale blockchain-ului se referă la îmbunătățirea transparenței și trasabilității tranzacțiilor, creșterea nivelului de încredere a participanților într-o anumită piață, întărirea conformității cu reglementările, dar și reducerea costurilor de tranzacție între părți, prin eliminarea necesității de a deține documente pe suport de hârtie. Totodată, această tehnologie consolidează imuabilitatea și securitatea datelor și funcționează ca un instrument de prevenție. Datorită acestor caracteristici, tehnologia blockchain ar putea promova un comportament responsabil în afaceri.

Tehnologiile inovative schimbă treptat interacțiunea cu piețele financiare, remodelează domenii, precum economia, finanțele, asigurările sau valorile mobiliare și modifică modul de raportare la acestea.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *