Asigurările obligatorii ale locuințelor vor fi mai scumpe, despăgubirile rămân la fel/ Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care majorează nivelul primelor de asigurare obligatorii pentru locuințe de la 100 la 130 de lei pe an.

În cazul caselor vechi, de chirpici, definite locuințe de tip B, asigurarea nu se modifică, rămâne tot 50 de lei.

Scumpirea vizează, așadar, locuințele de tip A, definite în lege drept construcții cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Despăgubirea maximă în caz de dezastru este neschimbată, adică, 20.000 de euro. Iar în cazul locuințelor de tip B rămâne tot la 10.000 de euro.

În textul legii se menţionează că dezastru natural este forma de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.

Legea mai menţionează că persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.

Votul final a fost dat la jumătatea lunii aprilie în Camera Deputaților. În timpul dezbaterilor, amendamentul pentru majorarea primei de asigurare de la 100 lei la 130 lei a fost depus de compania de asigurări PAID, cea care gestionează asigurările obligatorii de locuințe.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu a explicat atunci că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.

“(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Roşu.

Întrebat de ce valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, el a spus că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.

“În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (…) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom şti exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a completat vicepreşedintele ASF.

El a arătat că suma de 20.000 de euro este acordată în condiţiile de daună totală, menţionând că “şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”.

Potrivit lui Roşu, “în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă”, dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.

“Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul. De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii”, a adăugat vicepreşedintele ASF.

Întrebat în legătură cu faptul că nu se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a răspuns: “Trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.

La începutul acestui an erau 1,84 milioane polițe active, arată o analiză publicată la jumătatea lunii februarie.

În ciuda unui cost modest, echivalentul a 8 lei pe luna, doar 20% din populație are locuințele asigurate prin PAD, după cum declara în octombrie 2022 directorul general PAID, Nicoleta Radu.

 

Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *