Asociația Româna a Antreprenorilor din Construcții (ARACO) se alătură organizițiilor care reacționează după cele mai recente noutăți legislative: reprezentanții constructorilor își exprimă îngrijorarea față de consecințele negative asupra sectorului de construcții în cazul “aplicării unor măsuri fiscale precipitate și nepotrivite în conjunctură economico-socială actuală”. Poziția asociației vine în contextul adoptării ordonanței trenuleț, conform căreia facilitățile fiscale acordate angajaților din agricultură, IT și construcții vor fi eliminate, conform cerințelor din PNRR privind sistemul fiscal.
ARACO cere o soluție negociată, în colaborare cu partenerii sociali și susține că sectorul are importanță strategică contribuind semnificativ la creșterea economică și asigurând dezvoltarea infrastructurii și a altor sectoare-cheie. “Măsurile fiscale precipitate vor avea consecințe devastatoare din punct de vedere economico-social pentru acest sector vital al economiei naționale”, transmite ascociația.
Constructorii avertizează asupra pericolului pierderii fondurilor din PNRR: Reducerea ritmului de execuție a proiectelor contractate din sectorul construcțiilor poate avea drept consecință pierderea unor fonduri importante alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR).
Ar putea avea loc proteste ale salariaților din construcții. “Protestele salariaților din construcții din iulie 2023 reprezintă o avertizare semnificativă asupra disconfortului și nemulțumirilor din industrie. Un dialog deschis și negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Sectorul construcțiilor a avut o contribuție semnificativă la PIB-ul României în ultimii ani, dar a fost și supus unor provocări majore cauzate de crizele medicale, economice și militare, necesitând soluții viabile pentru a se menține pe o traiectorie de creștere sustenabil. Scăderea numărului de lucrători calificați în industria construcțiilor la nivel comunitar și, în special, în România reprezintă o problema majoră ce trebuie abordată în mod prioritar pentru a asigura continuitatea și calitatea proiectelor”, transmit constructorii.
ARACO solicită Guvernului României să acționeze în următoarele direcții:
- Elaborarea și publicarea unui Studiu de Impact complet , care să evidențieze efectele negative prognozate pentru sectorul de construcții în cazul promovării unor măsuri fiscale precipitate și inadecvate precum și al eliminării facilităților fiscale existente, urmată de propunerea de soluții concrete pentru contracararea acestor efecte.
- Consultarea prealabilă a organizațiilor patronale și sindicale din sector înainte de promovarea oricăror măsuri fiscale de natură să afecteze activitățile curente și viitoare ale sectorului de construcții.
- Negocierea și promovarea unor soluții de modificare es alonat a a cadrului fiscal și a facilit ăților fiscale în colaborare cu partenerii sociali relevanți din construcții, astfel încât să se asigure predictibilitate și stabilitate în acest sector esențial al economiei.