Asociația Energia Inteligentă critică noua schemă de sprijin pentru facturi: 70% din consumatorii de gaze nu vor beneficia de noua plafonare. Doar 45% dintre consumatori vor primi compensație

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Asociația Energia Inteligentă susține că mare parte din consumatori nu vor beneficia nici de noua schemă de sprijin pentru facturi și că facturile din februarie-martie vor fi cu 40% mai ridicate decât cele de anul trecut, din aceeași perioadă.

  • Context. Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Asociația Energia Inteligentă susține că noile prețuri plafonate/compensate, „trâmbițate puternic” în proiectul de ordonanță, vor aduce aceeași retorica și aproximativ aceeași rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile.

Conform Asociației, de plafonarea prețului la gaze vor beneficia doar 30% din consumatori. „Circa 30% din consumatori casnici au preț peste 0,31 lei/kWh (plafonul impus de stat, n.r.), deci 70% nu vor beneficia de noua plafonare”, arată asociația.

În ceea ce privește compensația, Asociația susține că circa 25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație. De asemenea, circa 30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație. „Circa 45% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensație”, afirmă Asociația.

„Ce trebuie să știe românii când le vor veni facturile în martie 2022 cu noile reglementări este că în lunile februarie-martie vor achita facturi în medie cu 40% mai mari ca anul trecut în această perioadă”, arată AEI.

Noile reguli pentru plafonare/compensare

Ministrul Energiei spune că, prin noile reguli, care vor fi adoptate săptămâna aceasta, vor beneficia de reduceri mai mulți consumatori casnici. „După ce mărim aceste plafoane estimez că ne vom duce pe energie electrică până în 90% (din numărul total al consumatorilor care vor beneficia de compensare – n.r.) și la gaze naturale undeva la 70-75%”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la TVR.

Energie electrică

Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Plafonul de consum crește până la 500 kWh/lunar, de la plafonul anterior de 330 kWh.

Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Citește și Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Cotele lunare de consum la gaze naturale pentru care statul acordă reducerea din factură sunt prea mici și ar trebui majorate la 400 mc/lună

Gaze naturale

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar), de la 1.000 de metri cubi, anterior.

Noile reguli prevăd că pentru clienţii casnici se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar. În prezent, compensarea se ridică la 33%. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

Companii

Vor fi plafonate prețurile și pentru firme, în februarie și martie, atât pentru consumatorii non-casnici mici de tipul IMM sau al instituțiilor, dar și pentru consumatorii mari.

Astfel, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează și pentru clienții non-casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *