Săptămâna și atacul la Pilonul II: Guvernul vrea să impoziteze pensiile private cu cotele progresive introduse pentru pensiile speciale

bani, lei, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024. Amintim că în ultimele săptămâni încercările de a aduce schimbări sistemice la Pilonul II de pensii s-au intensificat.

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

APAPR afirmă că aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

„Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari. Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 mld. RON în 2023, aproape cât suma de 1,1 mld. RON plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori”, conchide Asociația.

Amintim că în ultimele săptămâni au existat mai multe încercări de a schimba sistemului Pilonului II de pensii.

De exemplu, la începutul lunii, proiectul noii legi a pensiilor aducea o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, putea face ca peste un milion de persoane, din cadrul microîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii private. Mai precis, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiile private către fondurile de pensii, conform unor interpretări. Ulterior, Ministerul Muncii a modificat prevederea neclară din noua lege a pensiilor referitoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, pentru a nu afecta Pilonul 2 de pensii.

La finalul lunii septembrie, Economedia scria în exclusivitate că mai mulți parlamentari PSD au propus să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, printr-un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Amendamentul „fantomă” a dispărut în cele din urmă din forma finală a documentului trimis la Guvern.

În plus, în pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a decis că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2, pe lângă faptul că nu vor mai fi scutiți de impozit. Dacă își doresc să contribuie în continuare la pilonul de pensie privată, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Inclusiv firmele românești de IT spun că măsura de scutire a IT-iștilor de la Pilonul 2 este prezentată ca o îndulcire a taxării, pentru că se reintroduce impozitul, dar că „PSD și PNL joacă alba-neagra” și că „e clar că vor să distrugă Pilonul 2”. IT-iștii înmulțesc acum rândurile angajaților care nu contribuie la Pilonul 2, alături de angajați din construcții, industria alimentară și agricultură. În total, aproape un milion de persoane care vor avea o pensie mai mică.

Totodată, noua lege a pensiilor reintroduce un comision din contribuțiile la Pilonul 2 pentru administratorii fondurilor de pensii private, care abia fusese eliminat în decembrie 2022. Iar o diferență majoră acum este că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.

Citește mai multe:

De ce dă PSD iar târcoale Pilonului II de pensii: miza sunt banii pentru creșterile electorale de pensii din 2024

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • da, da, popor brav. Ne plangem ca o ducem rau dar votam USL 50-60% la fiecare alegeri. Ne plangem ca ne jefuieste USL dar ii votam 50-60%.
      Luati-va gandul de la pilonul 2, e istorie. Banii se vor duce pe pensii, speciale si ale pensionarilor de azi care ii vor vota sperand la un trai mai bun.

  1. Mare țeapă e și Pilonul II!
    De câte ori să vă zic că trebuie desființat! Cine vrea pensie privată are deja opțiunea Pilonului III.

    • Nu zau? Pilonul 2 are mai mult decat inflatia totala, mai mult decat orice depozit bancar echivalent. Unde e teapa?
      Daca e undeva o teapa, e la pilonul 1. Ia frumos un stagiu de cotizare complet, considera ca ai salariul mediu si fa un total cu suma astronomica pe care o cotizezi in acest timp. Apoi socoteste cam cat vine pensia pentru cineva care a avut salariul mediu, si socoteste cam cat vei primi daca atingi speranta de viata actuala. Ca barbat, vei primi in media 40-45% din ce ai cotizat. Cu tot cu maririle date de PSD. Ca femeie putin mai bine, ca speranta de viata e mai mare. Dar nici acolo nu depasesti 70-75% din ce ai cotizat.

    • la pilonu 2 se plateste din salar ca vrei ca nu vrei la pilonul 3 tre sa platesti tu in plus din banii care iti mai raman
      da si tu esti psd=ist si ai venit aici sa manipulezi lumea ca la asta va pricepeti voi comunistii la furat banii altora
      isi merita soarta astia 4,5mil de angazatii la privat , ca daca ar iesii la vot totii altfel ar sta treaba

      • Ar trebui lumea sa iasă în stradă, să își arate nemulțumirea. Așa cum ar fi trebuit să se revolte toate femeile după ce vârsta de pensionare pentru ele a fost crescută cu doi ani prin noua lege a pensiilor. Binenteles, aici nu întra doamne speciale din justiție, miliție, armată, MAE, Curtea de Conturi și altele.

    • Domnul Marcel, asa au zis toti “prostii” care au contribuit la P2 si care cand au iesit la pensie nu le-a venit sa creada ca nu e teapa.
      Daca aveti copii si crapati inainte de pensie, copii primesc tot ce s-a acumulat in P2 + pensie de urmas care stim cu totii cat este pana la 18 ani sau 26 (cu facultate). Singura teapa pe care trebuie sa o indure toti romanii sunt pensiile speciale, si cam mirositi a special daca ma intrebati pe mine….

    • Da, singura diferenta este ca la pilonul III se cotizeaza din net, nu din brut. Pilonul II de pensii a fost instituit pentru a se face trecerea, treptat, la un sistem de pensii privat.

      • Cit de treptat ? In 100 de ani ? Pina acum procentul de contributie trebuia sa fie 50% la pilonul I si 50 % la Pilonul II . Asta e opinia mea . Dar guvernarile tilharesti nu au dorit . Este nefiresc sa platesc din rodul trudei mele pensiile celor aflati in plata . Pensiile lor nu trebuie sa fie pe spinarea mea . Pensiile lor trebuie sa fie pe spinarea lor . Contributiile lor trebuiau capitalizate in conturi nominative . Asta inseamna responsabilizare . Dar in acest caz pensionarii nu mai erau masa de manevra electorala .

  2. Mă uimește câți fraieri sunt în țara asta că nu-și dau seama că tot în pierdere sunt și cu Pilonul II.

    • As vrea sa ma lasati pe “fraierul” de mine sa aleg. Daca ar fi dupa mine, as muta TOTI cei 25% din CAS la pilonul 2. Si sa-mi dea pensie pilonul 1 doar cat am dreptul conform cu ce am contribuit pana acum (22 ani). OK?

      • @ tiberius
        Si eu vreau acelasi lucru . Cu o conditie ; ciugulitorii din mina guvernului care administreaza Pilonul II sa nu poata ,,investi ” in titluri de stat . Nu sint de acord ca sumele ce le platesc la Pilonul II sa fie imprumutate unui guvern de tilhari si muncinosi care administreaza prost economia tarii .

    • Ia lumineaza-ne ma tu, unde scrie ca pilonul doi e pe pierdere. Visezi tu noaptea sau cum? Ai auzi la H3? RTV?
      Sau nu spune: Esti vreun expert in pensii private? Vreun mare specialist in domeniu? Ca mie imi pari doar asa…unul care trancane pe net sa se afle in treaba. Ai sansa sa dovedesti contrariul, cu cifre, cu fapte…nu cu trăncanit.
      Bagă….Daca nu, taci.

    • N-am ce să explic unora cu ochelari de cal care nu văd big picture!
      Să faci obligatoriu un Pilon și totodată să te împrumuți cu dobânzi imense să asiguri plata la Pilonul I este cea mai mare inepție!

      • tu nu explici pt ca nu stii ce sa explici si vii cu tot felul de ineptii.
        Asa cum am spus tu doar trăncăni.
        Statul se imprumuta pt ca e incapabil sa colecteze, pt ca sustine un aparat bugetar gras si ineficient pt ca cheltuie banii aiurea, pt ca fura s.a.md.

    • Cred ca tu nu ai inteles cum sta treaba cu pilonul II. Este adevarat ca este o struto-camila intre doua sisteme de pensii (public si privat), dar ideea cu pilonul II este de a se face trecerea, treptat, de la pensiile de stat, la cele private. De aceea, planul era si inca este sa se mareasca treptat contriubutia la pilonul II, astfel incat, in urmatorii X ani, sa nu mai existe pensii de stat, doar private. Cel mai corect sistem este cel privat, primesti cat cotizezi + ceva in plus, ca unii au facut bani cu ajutorul banilor tai. La pensiile de stat, inechitatea se vede clar. Politicienii care nu vor sa se faca trecerea asta sunt fix cei care vor beneficia de inechitatile sistemului de pensii public, cand o gasca de mafioti impart cum considera ei, nu cum este corect (dupa contributie).

  3. Pilonul II trebuie facut optional. Jos labele de pe banii nostri, dragi lobbysti! Ne-am saturat sa sponsorizam companiile private!

    • Altu…Voua va place sa sponsorizati statul. Lucrezi la stat nu? Pensie speciala? Salariu gras de la stat?
      Cand o sa ”sponsorizati” voi vreodata in viata voastra, ceva din banii vostri, din munca voastra, atunci sa vorbiti.

    • Pilonul I trebuie sa fie optional . Mai exact toate trebuie facute optionale cu conturi nominative . Cit se stringe in contruile respective prin capitalizare atita sa ia pensie cel care pune acolo bani constient si responsabil pentru el ( cind va fi pensionar ) si nu pentru altii ( care sint pensionari cind el plateste contributii ) . Nu doresc sa platesc din rodul trudei mele pensiile celor cu decizie de pensie de astazi . Vreau sa economisesc intr-un cont personal pentru atunci cind nu voi mai avea capacitate de munca . Asta inseamna responsabilizarea romanului . Ca de trait unii pe spinarea altora sint satul .

  4. Asta-i o tacalosie fara margini! Una-s “specialele” pentru care nu s-a contribuit si alta- pensiile private pentru care s-a contribuit si contributia a fost investita “destept”. Tot astfel ar fi trebuit investita si contributia “pe puncte” si nu dat de azvarlita cu ea pe toate “pomenile” si furturile (incepand cu ’90 cu guvernul Roman, ala de-si arata la un moment dat buzunarele goale…).

  5. Ce îi deranjează cel mai tare la pilonul 2 de pensii este că pensionarii viitori nu o să mai depindă de pomenile lor și de furăciunile lor din banii generațiilor următoare. Asta le stă pe creier. Că nu o să mai meargă cu gargara și cu păcălelile lor. Și că va trebui să aibă și un pic de gândire economică dacă vor voturi la viitoarele alegeri. Și pentru PSD e cel mai rău lucru să-i pui să gândească.

    • Struțo-camila asta , Pilon public (I) și Pilon Privat Obligatoriu (II), nu are viitor!
      Nu poți face Pilonul I zero și Pilonul II 100% din contributii!
      Asta nu pricep gibonii!

      • “Gibonii” ăștia sunt contribuabilii care vă plătesc vouă salariile, și care nu vor să depindă de voi la bătrânețe, așa că ai grijă cum vorbești. N-oi putea să le faci 100%, dar nu despre asta e vorba. E vorba de a le menține la 19% cât vor fi la anul, și de a nu le taxa sălbatic, de parcă ar fi niște privilegii, nu banii munciți o viață.

      • Cu tot respectul, unde ai citit ca Pilonul I va fi zero si Pilonul II 100%? Si de ce nu are viitor acest program, Pilonul II? Lucrurile astea duse in absolut, fara o mica justificare, mi se par facute de cineva care a primit solda pentru postare.

        • Cel care ramine dator se numeste ca traieste pe datorie . Rusinos . E genul de inconstient si iresponsabil care ii voteaza pe cei care ,,da” ( la pensie , la ajutoare sociale , la ajutoare de urgenta …. ).

  6. Pentru avocatii pilonului 2 faceti un mic calcul pilon 2 vs sp500 sau pilon 2 vs MSCI World index.
    La 16 000 euro depusi in 10 ani sa aduni doar 3500 de euro mi se pare trist tinaind cont ca la aceiasi suma de bani daca banii erau investiti in MSCI World aveam 26 000 Euro iar in S&P 500 aveam 31 000 euro.
    Generati un raport pentru pilonul 2 si vedeti ce comision aveati doar la alimentarea contului.
    Urmeaza sa fac un raport pilon 2 vs titluri de stat sau dobanda la banca. Sper ca macar aici pilonul 2 iasa pe plus.

      • Apropo Marsel, mai am una pt tine.
        Dar care e profitul pt P1 in cazul unuia care a contribuit, sa zicem pt un salariu mediu, nu mai mult, timp de vreo 30-35 de ani si moare la o saptamana dupa ce a iesit la pensie?

        • Dar care e ,,profitul ” la pilonul I pentru o persoana care ,,contribuie ” 30 de ani ( de exemplu ) si decedeaza inainte de virsta de pensie ( stabilita imbecil prin lege ) ? ,, Contributiile ” la pilonul I se pierd in neantul achitarii pensiilor aflate in plata . Sumele ce le ia guvernul acum pe post de ,, contributii,, la pensia publica nu sint altceva decit drepturi de pensie in plata . Toti cei care au un contract de munca inregistrat la ITM platesc ( impreuna cu angajatorul lor ) pensiile celor care au decizie de pensie . Eu vreau sa platesc contributii care se capitalizeaza nominativ pentru pensia mea nu pensia altora .

      • CIP, tu nu pricepi cum funcționează nici sistemul de pensii, nici economia, așa că n-am cum să te luminez!

        • Ba, tu raspunzi vreodata pe subiect? Ca vad ca doar bati campii si nu vii cu vreun argument. Pentru ca nu poti, atat te duce capul., nu pt ca nu as intelege eu sau altii.
          Uite, o sa iti dau eu o mana de ajutor, spune asa, cu subiect si predicat:
          1- Pilonul 2 nu e bun pt ca……
          2 – Pilonil 1 e bun pt ca….
          Simplu, trebuie doar sa completezi si sa argumentezi. Cateva cuvinte, pe intelesul meu, ca-s greu de cap dupa mintea ta.

        • Nici P1 nu e bun, se știe de ce, dar nici P2 nu e bun pentru că afectează direct P1, deficitul bugetar, dobanzile și inflatia! În general, nimic din ce este OBLIGATORIU nu e bun pentru contribuabil.
          N-avem nimic împotriva dacă era opțional și fiecare să decidă cum îl duce memeaca!

    • nu mai bine punem banii la păcănele? Cunosc persoane care cu 100 de lei au luat 30-40 de mii de lei. Castig garantat. Ce pilon doi, ce titluri de stat, ce MSCI World index. sau alte ineptii debitate de voi. Bateti campii, vorbiti sa va aflati in treaba si sustineti cu tarie toate elucubratiile.
      Mai rar asa creaturi ca voi. Vreti sa pareti destepti cand voi bubuiti de “inteligenta”

    • Da, pentru ca la Pilonul II, ei investesc banii tai si iti dau parte din castig, insa iau si ei. Este un cocktail cu mai multe tipuri de investitii, printre care actiuni, obligatiuni, ETF-uri, titluri de stat. E ca si cand ai avea un broker personal, care angajeaza oameni sa faca research pentru tine si doar vin cu rezultate pozitive. Sunt de acord, daca ai investi pe contr propriu, ai putea sa castigi mai mult, pentru ca nu imparti banii cu nimeni, dar asta presupune timp liber pentru a te informa, rezultatele bune nu vin la noroc.

      • Sindicatele , patronatele , APAPR , asociatiile , …. toate cigulesc din mina guvernului . Nici una si nici toate la un loc nu reprezinta interesele celor ce trudesc in raport cu guvernarea . Institutiile statului sint cei mai mari tilhari din economie . Cetateanul plateste tot in economie . El are miini de trudit iar bugetarul are miini de luat cu japca legala pentru burta lui ( si a familiei lui ) de capusa .

  7. La pilonul 3 comisioanele sunt mai mari.
    Cu putin studiu puteti investi in orice altceva: aur,SP500, MSCI World, Bet-c.

  8. 1. Actualii pensionari si-au plătit drepturile de pensie anticipat , ca la c…….
    2.Economistul Iancu Guda a calculat ca in condițiile in care ai contribui 40 de ani , ieși la pensie la 65 de ani și trăiești 75 de ani (media de vârstă ) primești de 2,5 ori mai puțin decât ai contribuit.
    3. Contribuția la Pilonul II este o deturnare de fonduri sub acoperire ” legală “.
    Fondurile private de pensii primesc o parte din banii destinați Pilonului I și apoi îi împrumută cu dobândă statului ca sa acopere așa-zisa gaură la fondul de pensii .
    4 Cine dorea o pensie suplimentară putea să contribuie din surse proprii la Pilonul III .
    5. Impozitarea acestor sume altfel decât pensiile de stat contributive este incorectă.

    • Actualii pensionari nu si-au platit drepturile de pensie anticipat ci au platit pensiile celor in plata la acea vreme . In mod firesc un pensionar trebuie sa incaseze pensia dintr-un cont nominativ in care sa se capitalizeze toate contributiile platite in perioada cit a fost activ . Orice altceva inseamna tilharie si iresponsabilitate . Eu vreau sa incasez pensie dintr-un cont ( sau mai multe ) administrtate privat in care sa se capitalizeze contributii pe care sa le decid singur ca suma . Dar in acest fel guvernantii nu ar mai avea o asa mare masa de manevra electorala ( care sta tot timpul cu mina intinsa ) .

      • 1. Actualul sistem de pensii ( PAYG ) a fost introdus după al doilea război mondial . Cei care au muncit in acea perioadă au plătit pensiile celor care munciseră înainte de război ( și care nu contribuiseră ) cât și pentru propria pensie .
        2. Până in 2007 fondul de pensii a fost excedentar.
        3. Actualul fond de pensii este catalogat ca fiind in deficit in special pentru că nu sunt plătite contribuțiile de către angajatori , sau sunt plătite parțial . In plus introducerea pilonului II a diminuat și mai mult fondul de pensii. Suplimentar cei care lucrează in străinătate nu contribuie la fondul de pensii dar beneficiază de venitul minim garantat.
        4. Din fondul de pensii sunt plătite prestații sociale care nu au legătură cu pensia.
        5. Nu spun că actualul sistem este bun și nici că este corect. Probleme cu pensiile sunt in toata Europa , dar încetați să susțineți că le plătiți pensiile actualilor pensionari. Aceștia au avut un contract cu statul și acesta trebuie să își onoreze obligațiile contractuale.
        6. Nu încerc să vă schimb opinia , sub nicio formă , dar e bine să aveți in vedere și altă opinie.
        In rest , numai de bine.

  9. Politicieni jegosi,deja fac salar juma-juma cu voi,la pensie mă beliți! no credeți că întreceți măsură?ori reveniți la cca 30 la sută ((total taxe din venit,nu că acum,peste47 la sută )!cum era odată,ori nu va mai reveniți ,că începe,văd că vine lume peste voi,bre!

  10. Votați USR masiv dacă vreți să nu vă fure psdnlaur pensiile. Nu vă lăsați aburiți, dacă-i votați, după alegeri rămâneți fără pensiile contributive din P! și P2, ca să le poată plăti parlamentarilor și nemagistraților pensii nesimțite necontributive.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.