Asociaţia Prosumatorilor: „Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic. Energia produsă național a fost insuficientă, România a trebuit să importe scump”

parc fotovoltaic nofar, portland trust Sursa: Portland Trust

Căldura din ultima perioadă ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic, iar un sistem de stocare costă de trei ori mai puţin decât visul neîmplinit al României, respectiv Centrala de acumulare prin pompare Tarniţa-Lăpuşteşti, susţin specialiştii din cadrul Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), relatează Agerpres.

„Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem energetic, într-o Românie în care nu demult toţi actorii de pe piaţa de energie considerau, în mod arogant, că România îşi produce din abundenţă energie şi mai ales că energia prosumatorilor nu este binevenită în reţelele de joasă tensiune muribunde. Căldura, prin funcţionarea aparatelor de aer condiţionat şi a ventilatoarelor, a făcut ca Ministerul Energiei să pregătească psihologic populaţia pentru black-out şi întreruperi frecvente. Ministrul convoacă de urgenţă actorii-cheie din energie pentru a lua măsuri, astfel încât România să aibă asigurată producţia de energie necesară în aceste zile caniculare. Pornesc centrale pe cărbune şi roagă OMV să meargă cu turaţie maximă centrala proprie de la Brazi”, susţine sursa citată.

Potrivit APCE, România a avut un consum „enorm”, la o putere de 8.000 – 85.000 MW (de câteva ori mai puţin decât Polonia), din care producţia maximă a fost, cu toate turbinele turate la maxim, undeva la 7.500 MW, transmite Agerpres.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Energia produsă naţional a fost insuficientă, România importând enorm de scump la puteri de 500-1.000 MW. Energia eoliană nu s-a produs din lipsă de vânt, iar parcurile fotovoltaice, datorită temperaturilor diurne, sunt mai puţin eficiente cu 30% din cauza încălzirii panourilor expuse la soare. Lacurile de acumulare nu ne ajută şi nici debitul Dunării (…) România şi Transelectrica nu au făcut nimic în zona stocării energiei la nivel naţional. Un sistem de stocare de aceeaşi capacitate costă de trei ori mai puţin decât visul neîmplinit al României – centrala de acumulare prin pompare Tarniţa-Lăpuşteşti şi tot de trei ori mai puţin decât banii irosiţi prin plata plafonării către furnizori”, notează Asociaţia.

Specialiştii menţionează că, în prezent, prosumatorii au o putere instalată de peste 1,5 GW, echivalentul celor două reactoare de la Cernavodă, iar pe final de an estimează că vor ajunge la 2 GW, cât “Porţile de Fier”.

„Prosumatorii în număr de aproape 140.000 de gospodării şi firme consumă diurn energia produsă de sistemele din dotare; mai mult, surplusul îl injectează cu bani puţini şi cu plată la 24 de luni în aceleaşi reţele muribunde locale, luând astfel povara transportului şi producerii energiei undeva departe. Prosumatorii echilibrează şi ajustează reţelele Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi închipuiţi-vă că 140.000 de prosumatori ar consuma diurn din reţea şi nu ar injecta surplusul lor în reţele, astfel că energia lor în exces să fie consumată de vecini pe vreme de caniculă sau de producţie insuficientă de energie”, a declarat Dan Pîrşan, preşedintele APCE, într-un comunicat de presă transmis luni.

Acesta subliniază faptul că pe masa Preşedinţiei se află Legea 255/2024, votată de Parlament pe data de 26 iunie 2024, „în care există cel puţin 7 motive de trimitere înapoi spre reexaminare”.

„Preşedintele României va trebui să decidă dacă energia produsă de noi, prosumatorii din România, în proporţie de 70% cu fonduri proprii, împrumuturi şi eforturi financiare deosebite, merităm să susţinem reţelele muribunde prin stocare, tot pe banii noştri, merităm să fim umiliţi de un amendament otrăvit introdus în Parlament prin ‘veriga slabă’ – şi majoritară a acestei democraţii româneşti. Preşedintele României are termen până joi, 18 iulie, să decidă ce va face şi cum va rămâne în memoria colectivă a prosumatorilor din România, sau a românilor, în general”, subliniază specialistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E Burduja la butoane cu scoala facuta in strainataturi, mare expert urmasul l’u Popescu…
    Prosumatorilor ciocu mic ca va dovedeste expert’u Burduja…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.