Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice: Criza semiconductorilor are impact şi asupra industriei fotovoltaice şi există riscul de a pune în pericol tranziţia energetică

Redacția iun. 30, 2022 0 comentarii
Panouri fotovoltaice

Criza semiconductorilor are impact şi asupra industriei fotovoltaice şi există riscul de a pune în pericol tranziţia energetică, a afirmat, joi, Mihai Bălan, director executiv în Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice din România (RPIA), într-o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.

El a participat la conferinţa „Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„Circa 80-90% din componentele panourilor fotovoltaice sunt importate din Asia. Comisia Europeană a lansat o platformă prin care încearcă să aducă cât mai mult din această producţie în UE, pentru că tehnologia, patentele sunt în cele mai multe cazuri europene şi nu există nicun motiv pentru care să nu începem producţia. La fel, în SUA sunt aceleaşi provocări şi se doreşte producerea în SUA a tehnologiei”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, în tehnologia solară, semiconductorii sunt esenţiali pentru invertoare.

„Acum vedem timpi din ce în ce mai lungi de livrare, care pun în pericol toată planificarea tranziţiei energetice. Din punctul de vedere al materialelor critice, avem o utilizare destul de mare, siliciu, aluminiu, nichel, iridiu, caliu, sunt 25-30 de materiale folosite în această industrie”, a mai spus reprezentantul sectorului fotovoltaic.

El a arătat că România are o oportunitate imensă în această industrie.

„Comisia Europeană a efectuat un studiu în care a identificat toate materialele necesare în industria energetică, recomandarea fiind ca la nivel naţional să fie făcut şi mai în detaliu acest studiu, să vedem fiecare ţară cu ce poate contribui la acest lanţ valoric european. Nu este vorba doar de disponibilitatea lor, dar şi despre sustenabilitate, pentru că nu le putem extrage la infinit pentru a avea şi un lanţ de reciclare”, a completat Bălan.

În România, se estimează că vor fi instalate panouri fotovoltaice de 10 GW până în 2030, dar, la nivel european, 750 GW – 1 TW în această perioadă.

„Şi noi dorim să facem această analiză şi am avut primele discuţii cu Ministerul Economiei în acest sens. Ne dorim ca această analiză să facă parte din strategia industrială a României”, a conchis responsabilul RPIA.

Sursa foto: Axionet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *