România devine un punct de atracție pentru investițiile în baterii pentru stocarea energiei (BESS), afirmă compania de cercetare Aurora Energy Research.
Până în 2030, România și-a propus să atingă o capacitate de 1,2 GW de baterii, ceea ce va facilita integrarea energiei regenerabile și va reduce volatilitatea pieței.
Investiții de miliarde în baterii pentru stocarea energiei (BESS)
Bateriile pentru stocarea energiei (BESS) sunt pe cale să joace un rol central în sistemul energetic al României. Cu obiective ambițioase de dezvoltare a regenerabilelor și o nevoie tot mai mare de flexibilitate, piața românească devine din ce într-o mai atractivă pentru investiții în acest sector.
Analiza realizată de Aurora Energy Research indică un cadru politic favorabil pentru stocarea energiei în România.
Planul Național pentru Energie și Climă (NECP) stabilește o capacitate de 1,2 GW de baterii până în 2030.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Aurora estimează că proiectele BESS independente ar putea atinge o rată internă de rentabilitate (IRR) de două cifre începând din 2026, iar cele co-localizate ar putea deveni încă mai atractive după 2028, când se anticipează o creștere a saturării piețelor de echilibrare.
„Pe măsură ce alte piețe europene de BESS devin tot mai saturate, România se evidențiază prin obiectivele sale ambițioase în domeniul regenerabilelor și nevoia tot mai mare de flexibilitate. Expansiunea rapidă a energiei eoliene și solare generează o volatilitate ridicată pe piețele angro și de echilibrare, întărind argumentele investiționale pentru stocare”, spune Evangelos Gazis, director pentru Europa de Sud-Est la Aurora Energy Research.
România, „un punct fierbinte” pentru BESS
Perspectivele pentru BESS în România sunt promițătoare, dar există și provocări semnificative.
Operarea, participarea la piață, finanțarea și implementarea acestor sisteme sunt încă subiecte neexplorate în profunzime, afirmă compania de cercetare.
„România devine un punct fierbinte pentru BESS în Europa de Sud-Est datorită politicilor favorabile, dar mai ales a unor fundamente solide.
Dezvoltarea pe scară largă a bateriilor este doar o chestiune de timp, deoarece acestea joacă un rol critic în susținerea implementării ambițioase a surselor regenerabile în țară”, spune Panos Kefalas, lider de cercetare la Aurora Energy Research.
Aurora dispune de o echipă de 900 de experți în energie, finanțe și consultanță, oferind soluții integrate pentru investitorii interesați de tranziția energetică.
Cu sediul central în Oxford, Aurora își desfășoară activitatea în 16 birouri din întreaga lume, acoperind Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Australia.