Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
”Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său.
Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 şi 13 decembrie.
”Nu vom opune veto-ul nostru”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.
La finalul lunii noiembrie, Austria îşi arătase disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi a Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a anunţat la rândul său că miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere şi cu frontierele terestre la spaţiul Schengen.
Austria a opus un veto extinderii Schengen în urmă cu doi ani, în ciuda recomandării Comisiei Europene, deoarece a considerat că frontiera externă a Uniunii Europene nu este bine protejată în România şi Bulgaria împotriva imigraţiei ilegale.
România şi Bulgaria au primit acces parţial la spaţiul Schengen începând cu 31 martie, cu deschiderea frontierelor aeriene şi maritime, dar nu şi a celor terestre.
Un acord preliminar a fost încheiat pe 22 noiembrie la Budapesta, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună, după cum a anunțat președinția ungară rotativă a Consiliului UE.
Documentul respectiv, arată că Bulgaria și România urmează să intre în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor, arăta Novinite. În timp ce controalele la frontierele terestre dintre România și Ungaria vor persista, granița dintre Bulgaria și Grecia va fi scutită de aceste controale odată ce Bulgaria va intra pe deplin în Schengen.
Din cauza veto-ului Austriei, Bulgaria și România au obținut până acum intrarea în Schengen doar pe cale aeriană și maritimă.
„Prin semnarea și punerea în aplicare a prezentei declarații, părțile convin să inițieze demersurile necesare în vederea adoptării unei decizii oficiale a Consiliului UE de stabilire a unei date pentru ridicarea controalelor persoanelor fizice la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și Republica România până la sfârșitul acestui an” , conchide textul acordului.