Autonomie energetică la aleși. Deputații își fac centrală pe gaz de 30 milioane lei care să le dea curent, căldură și apă caldă în Casa Poporului

Parlament, Camera Deputaților sursa foto: G4Media.ro

Camera Deputaților a scos la licitație în SICAP un contract de 30,9 milioane lei pentru achiziționarea unei centrale pe gaz în trigenerare care să asigure electricitatea și agentul termic necesar în gigantica clădire construită în perioada comunistă.

Instalația de trigenerare va avea o putere instalată de 2 MW, formată din cinci module interconectate alimentate cu gaz de la distribuitorul local, adică Engie. Această instalație va acoperi în totalitate necesarul de agent termic și în parte cel de electricitate. Ea va funcționa la un randament constant de minimum 68%.

Contractantul selectat are la dispoziție 29 de luni pentru a finaliza proiectul, cu proiectare, obținere avize și efectuare lucrări.

Licitația se ține în 6 iunie. Departajarea ofertelor se face în funcție de preț, de perioada de asistență tehnică gratuită oferită după montarea instalației și de costul mediu estimat al electricității și agentului termic exprimat în MWh, timp de 10 ani.

Doar costurile cu electricitatea ale Camerei Deputaților sunt de 180.000 de euro pe lună.

Din caietul de sarcini al licitației aflăm că deputații au plătit un studiu, în 2022, pentru a evidenția soluțiile pentru a face din Camera Deputaților, măcar în parte, o clădire autonomă energetic. Atunci au fost analizate soluții bazate și pe energii regenerabile, panouri solare puse pe clădire și în parcări, pompe de căldură, eliminarea aparatelor de aer condiționat individuale și înlocuire cu instalații de climatizare zonale. În cadrul analizei, toate aceste soluții au fost date la o parte, ca nefiind rentabile, așa ajungându-se la soluția centralei pe gaz.

Clădirea Camerei Deputaților este emblematică pentru București și România, fiind construită în perioada comunistă, în urma unor investiții colosale. Are o valoare estimată, în prezent, de 4 miliarde de euro. La această dată, secțiuni din clădire trec printr-un proces de restaurare și modernizare. Costurile anuale de întreținere ale clădirii sunt de milioane de euro

sursa foto: G4Media.ro

Comentarii

  1. Doamna Deacu , au trecut alte 24 de ore și constat că autorul nu a corectat greșelile din articol. Poate că nu le-a identificat , așa că îi dau o mână de ajutor.
    In primul rând , ca metodă , aș fi prezentat situația existentă pentru a evalua ce înseamnă această investiție.
    Dar să revenim la articol.
    Se afirmă că prin noua investiție se asigură autonomie energetică a Casei Poporului .Autonomie înseamnă să nu depinzi de nimeni . Ori noua instalație depinde integral de gazul furnizat de ENGIE .
    Instalația de trigenerare va avea o capacitate instalată de 2 MW,…
    Corect – puterea instalată de 2 MW….
    Această instalație va acoperi în totalitate necesarul de agent termic și în parte cel de la electricitate.
    Corect – și în parte cel de electricitate .
    Ea va funcționa la un randament constant de minimum 68%.
    Formulare greșită tehnic. Orice instalație sau echipament are un randament maxim , funcție de anumiți parametri. Așa că nicio instalație nu funcționează cu randament constant , ci într-o anumită plajă , intre un minim și maxim.
    …de costul mediu estimat al electricității și agentului termic exprimat în MWh, timp de 10 an…
    Costul este exprimat in lei nu în MWh așa cum se înțelege din formularea autorului.
    Din caietul de sarcini al licitației află că deputații au plătit un studiu, ….
    Cine ” află ” , eu cititorul ?
    Atunci au fost analizate soluții bazate și energii regenerabile,…
    Corect – și pe energii regenerabile ….
    Mai sunt și alte aspecte . Dar mă limitez la cele de mai sus.
    In rest numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *