Autoritatea americană de reglementare bancară se pregătește să plaseze First Republic sub administrare judiciară

first republic Foto: Dreamstime

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor din SUA (FDIC) se pregătește să plaseze First Republic Bank (FRC.N) sub administrare judiciară în mod iminent, a declarat vineri o persoană familiarizată cu această chestiune, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor creditorului cu aproape 50% în urma unor tranzacții extinse, transmite Reuters.

Autoritatea americană de reglementare bancară a decis că poziția creditorului regional cu probleme s-a deteriorat și că nu mai este timp pentru a urmări o salvare prin intermediul sectorului privat, a declarat sursa pentru Reuters, solicitând anonimatul deoarece subiectul este confidențial.

Marile bănci, printre care JPMorgan Chase & Co (JPM.N) și PNC Financial Services Group (PNC.N), se luptă pentru a cumpăra First Republic în urma preluării acesteia de către guvern, care ar putea avea loc chiar în acest weekend, a relatat vineri Wall Street Journal.

PNC, JPMorgan și First Republic au refuzat să comenteze raportul, în timp ce FDIC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii

În cazul în care creditorul cu sediul în San Francisco intră în administrare judiciară, ar fi a treia bancă americană care se prăbușește din martie. First Republic a declarat săptămâna aceasta că depozitele sale s-au prăbușit cu peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru.

Acțiunile băncii au închis în scădere cu 43%, înrăutățind o prăbușire a acțiunilor care a șters 75% din valoarea acestora în această săptămână. Acțiunile au pierdut vineri mai mult de jumătate din valoare și au atins un minim record de 2,99 dolari.

La cel mai scăzut nivel, banca a avut o capitalizare de piață de aproape 557 milioane de dolari, departe de evaluarea sa maximă de peste 40 de miliarde de dolari din noiembrie 2021.

Acțiunile unor alte bănci regionale au scăzut și ele, PacWest Bancorp (PACW.O) a scăzut cu 2% după clopoțel, în timp ce Western Alliance (WAL.N) a scăzut cu 0,7%.

FDIC, Departamentul Trezoreriei și Rezerva Federală s-au numărat printre organismele guvernamentale care au orchestrat întâlniri cu companiile financiare cu privire la un colac de salvare pentru bancă, a relatat Reuters în cursul zilei de vineri.

Vestea despre iminenta mișcare de a pune First Republic sub administrare judiciară vine în aceeași zi în care Federal Reserve și FDIC au detaliat lacunele de supraveghere înainte ca fuga depozitelor să provoace prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank în martie.

Evaluarea de către Fed a neajunsurilor sale în identificarea problemelor și în a face presiuni pentru remedierea acestora la SVB, cu sediul în Santa Clara, California, a venit cu promisiuni pentru o supraveghere mai strictă și reguli mai stricte pentru bănci.

Băncile mari au orchestrat un colac de salvare anterior pentru First Republic, plasând 30 de miliarde de dolari în depozite combinate de la nume grele din sectorul bancar american, inclusiv Bank of America Corp. (BAC.N), Citigroup Inc. (C.N), JPMorgan și Wells Fargo & Co (WFC.N).

Dar First Republic s-a luptat să găsească sprijin din partea băncilor mai mari sau a firmelor de private equity în ceea ce privește propunerea sa de a crea o așa-numită “bancă rea” sau de a vinde active precum titlurile de valoare și portofoliul de credite ipotecare.

Marile bănci care au plasat depozitele fie au refuzat să comenteze, fie nu au fost disponibile pentru a comenta.

First Republic, care a raportat luni rezultatele din primul trimestru, declarase că intenționează să își reducă bilanțul și să diminueze cheltuielile prin reducerea remunerațiilor directorilor, reducerea spațiului de birouri și concedierea a 20% până la 25% din angajați în al doilea trimestru.

John Guarnera, analist corporatist senior la RBC Bluebay Asset Management, a declarat că cazul First Republic este o “situație în evoluție”.

“Restul sistemului bancar regional pare că se află într-un loc diferit față de cel în care se află FRC”, a spus el.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *