Autoritatea elvețiană de reglementare financiară dorește să discute posibilitatea de a recupera bonusurile bancherilor, ca parte a competențelor consolidate în urma căderii Credit Suisse și a vânzării către UBS, relatează Reuters.
“Întrebarea este pe masă și trebuie discutată acum”, a declarat președinta FINMA, Marlene Amstad, pentru ziarul Schweiz am Wochenende, când a fost întrebată despre dreptul de a cere rambursarea bonusurilor.
“Cazul Credit Suisse arată că, timp de decenii, banca a înregistrat pierderi și, în același timp, a plătit bonusuri mari”, a spus ea în interviul de sâmbătă.
“Prin urmare, avem nevoie de un temei juridic mai bun, astfel încât FINMA să poată interveni mai devreme și mai sistematic.”
FINMA a cerut deja puteri sporite pentru a supraveghea creditorii în viitor, după ce a fost criticată pentru răspunsul său timid la problemele tot mai mari de la Credit Suisse înainte de prăbușirea băncii în martie.
Autoritatea de reglementare a declarat anterior că dorește să aibă capacitatea de a emite amenzi, de a publica detalii despre procedurile de aplicare a legii și de a spori responsabilitatea prin stabilirea unui set de norme care să identifice responsabilitățile specifice ale cadrelor de conducere – reflectând un cadru adoptat în Marea Britanie.
În prezent, FINMA nu poate exercita aceste competențe, decizia de a le acorda sau nu în viitor fiind de competența parlamentului elvețian, a declarat Amstad, care conduce organismul de supraveghere din 2021.
“În afacerile cu bani, banii joacă un rol”, a declarat ea pentru ziar. “De aceea avem nevoie de amenzi și de aceea avem nevoie de stimulente corecte atunci când vine vorba de remunerare”, a spus ea.
Puterea de a face publice procedurile FINMA în viitor ar fi, de asemenea, de ajutor, a spus Amstad.
“Avem “dinți” și îi folosim, dar ar trebui să ni se permită și să îi arătăm”, a spus ea. “În prezent, legea impune ca multe dintre acțiunile noastre să rămână invizibile în public, ceea ce, la rândul său, poate fi interpretat ca inacțiune”, a completat aceasta.
“Cazul Credit Suisse ne-a arătat încă o dată cât de important este să informăm alți participanți pe piață și publicul. Cu această obligație strictă de confidențialitate în ceea ce privește măsurile luate, Elveția este o excepție la nivel internațional”, a menționat Amstad
FINMA a dorit, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modelele de remunerare din bănci, deși acest lucru nu a însemnat stabilirea salariilor, a precizat Amstad.
“Aceasta nu este treaba noastră”, a spus ea. “Dar avem nevoie de mai multe mijloace legale pentru a interveni în sistemul de remunerare”, a completat oficialul.