Autoritățile germane efectuează percheziții la Deutsche Bank în cadrul unei anchete privind spălarea banilor

deutsche bank Foto: db.com

Biroul federal de poliție al Germaniei, procurorii penali și organul de supraveghere financiară al țării, BaFin, au făcut o percheziție vineri la sediul central al Deutsche Bank din Frankfurt, au declarat procurorii într-un comunicat, potrivit Financial Times.

Procurorii au spus că un mandat de percheziție a fost emis de către tribunalul districtual din Frankfurt, pe baza suspiciunii că angajați nenumiți ai Deutsche Bank ar fi putut încălca legile împotriva spălării banilor. Aceștia au refuzat să ofere detalii suplimentare.

Deutsche Bank a confirmat perchezițiile și a spus că acestea au legătură cu rapoartele de activitate suspecte emise de bancă care au semnalat potențiala spălare de bani, adăugând că „cooperează pe deplin cu autoritățile”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

O persoană familiarizată cu ancheta poliției a declarat pentru Financial Times că perchezițiile au vizat o plată a lui Rifaat al-Assad, un unchi al președintelui sirian; acesta a fost condamnat anul trecut la patru ani de închisoare pentru spălare de bani în Franța. Assad nu era client al Deutsche Bank, dar banca germană a compensat în urmă cu aproximativ cinci ani cel puțin o plată în numele unui creditor la care Assad avea un cont.

Banca corporativă a Deutsche oferă servicii bancare corespondente altor creditori. În astfel de tranzacții, acționează ca intermediar, compensând fluxurile de bani transfrontaliere dintre bănci.

Plata a fost observată de Deutsche Bank atunci când și-a verificat datele referitoare la tranzacțiile legate de Assad după condamnarea sa în Franța, iar ulterior a fost raportată autorității germane împotriva spălării banilor.

Alte persoane au declarat pentru FT că perchezițiile au vizat bani potențial suspecți pe care Deutsche i-a compensat ca bancă corespondent, dar nu au confirmat identitatea persoanei implicate.

Perchezițiile au fost declanșat de raportarea cu întârziere a tranzacției, procurorii penali suspectând că creditorul ar fi putut să-și fi încălcat obligațiile legale nedenunțându-le mai devreme, au spus oamenii.

Perchezițiile reprezintă o lovitură pentru directorul executiv al băncii, Christian Sewing, care a promis că va pune capăt istoriei lungi de probleme legale și de comportament necorespunzător al Deutsche Bank, după promovarea sa la funcția de vârf în urmă cu patru ani.

„În ultimii ani, ne-am redus riscurile legale în mod semnificativ”, a spus el în 2019, adăugând că banca a cheltuit „mult” pentru a-și consolida controalele interne. „Ne îmbunătățim constant și nu vom face niciun compromis.”

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproape 3% după această știre, dar au recuperat scăderea în mare parte, ulterior în cursul zilei.

În ultimii ani, Deutsche Bank a fost sub controale stricte ale autorităților de reglementare în domeniul spălării banilor. Acum un an, BaFin a ordonat din nou Deutsche Bank să facă mai mult pentru a-și remedia controalele în acea zonă. BaFin a cerut, de asemenea, cea mai mare bancă a țării să pună în aplicare „alte garanții interne adecvate” și „să respecte obligațiile de due diligence”. Fără a intra în detalii, BaFin a spus că creditorul trebuie să abordeze deficiențele „în special în ceea ce privește evaluările periodice ale clienților”, dar și în „relațiile sale corespondente [bancare] și monitorizarea tranzacțiilor”.

În noiembrie 2018, Deutsche Bank a fost percheziționată de 170 de ofițeri de poliție, procurori și inspectori fiscali pentru presupusa spălare de bani într-un raid care a lovit acțiunile băncii.

Apoi, anchetatorii s-au concentrat asupra tranzacțiilor suspecte din divizia de gestionare a averii, dintre 2013 și 2018. Ulterior ancheta penală în acest caz a fost abandonată, dar Deutsche Bank a plătit 15 milioane de euro pentru deficiențe în controalele spălării banilor.

În octombrie 2020, procurorii din Frankfurt au amendat banca cu 13,5 milioane de euro pentru raportarea cu întârziere a tranzacțiilor suspecte pe care le-a procesat pentru sucursala din Estonia a Danske Bank.

Creditorul a anunțat ulterior o reorganizare a unității sale anti-infracționalitate financiară, punându-l la conducere pe directorul său administrativ, Stefan Simon. Într-un interviu acordat FT anul trecut, Simon a recunoscut că concurenții au început să-și intensifice controalele anti-criminale financiare mai devreme decât Deutsche.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.