Autorităţile italiene au solicitat grupului petrolier rus Lukoil să continue să îşi sprijine rafinăria din Sicilia. Guvernul de la Roma încearcă vânzarea

isab lukoil Foto: ISAB

Autorităţile italiene au solicitat grupului petrolier rus Lukoil să continue să îşi sprijine rafinăria din Sicilia, până când Guvernul de la Roma va reuşi să intermedieze o vânzare, în condiţiile în care apropiata intrare în vigoare a unor sancţiuni UE împotriva petrolului rusesc ameninţă supravieţuirea rafinăriei, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă de un sfert din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Această rafinărie ar putea fi nevoită să înceteze activitatea ca urmare a unui embargou privind livrările de petrol rusesc pe mare, care va intra în vigoare la 5 decembrie. Motivul îl constituie faptul că rafinăria ISAB a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În condiţiile în care discuţiile privind vânzarea rafinăriei către un cumpărător non-rusesc se prelungesc, sursele citate de Reuters au dezvăluit că autorităţile de la Roma au cerut proprietarului rafinăriei, traderul elveţian Litasco, care la rândul său este controlat de grupul Lukoil, să continue să furnizeze petrol şi finanţare pentru ISAB şi dincolo de data de 5 decembrie.

O a treia sursă a dezvăluit că rafinăria ISAB nu are de gând să oprească operaţiunile la 5 decembrie, chiar dacă a intrat în criză de timp. Această rafinărie procesează aproximativ un milion de tone de ţiţei pe lună şi nu va putea să continue să funcţioneze fără noi livrări de materie primă.

Una dintre opţiunile discutate în continuare este acea a unei finanţări garantate de statul italian pentru rafinăria din Sicilia, însă băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, a precizat una dintre surse, chiar dacă nici Lukoil şi nici Litasco nu sunt vizate de sancţiunile europene.

O reuniune la care vor participa reprezentanţii rafinăriei şi cei ai Guvernului italian este programată să aibă loc vineri la Roma, iar sindicatele au avertizat că închiderea rafinăriei ar avea efecte devastatoare asupra uneia din cele mai sărace regiuni din Italia.

“Ne vom asigura că rafinăria va funcţiona în continuare”, a declarat joi ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, fără a oferi detalii cu privire la planurile Guvernului de la Roma.

La începutul acestei luni, Litasco a respins o ofertă preliminară pentru rafinăria ISAB venită de la fondul american Crossbridge.

Reuters a dezvăluit luna trecută că Litasco a început să îşi transfere o parte din operaţiuni în Dubai, în încercarea de a ocoli sancţiunile care în curând nu vor mai permite entităţilor europene şi elveţiene să mai cumpere petrol rusesc livrat pe mare.

Potrivit Reuters, Litasco SA va fi spart în două divizii, una cu sediul la Geneva, şi alta cu sediul la Dubai. Conform acestui plan, biroul de la Geneva, denumit “Litasco West”, va continua să cumpere ţiţei non-rusesc şi va gestiona celelalte rafinării europene ale Lukoil, cele din România şi Bulgaria, şi de asemenea va păstra o participaţie minoritară la o facilitate operată de TotalEnergies SE în Ţările de Jos. Biroul din Dubai, denumit Litasco Middle East, va fi responsabil de tranzacţiile cu petrol rusesc şi gestionarea operaţiunilor din Asia, inclusiv a biroului din Singapore.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: