Autoritățile ucrainene anunță destituirea unui oficial ucrainean în domeniul securităţii cibernetice, suspectat de deturnarea a 1,5 milioane euro

cash, bani, plati, plata, evaziune fiscala, mita, spaga, coruptie sursa foto: Unsplash/ Roman Synkevych

Autorităţile ucrainene anunţă luni destituirea unui oficial de stat de rang înalt însărcinat cu securitatea, Iuri Şcigol, suspectat de deturnarea a peste 1,5 milioane de euro prin cumpărarea unor programe informatice la suprapreţ, relatează AFP, conform News.ro.

Guvernul ucrainean a anunţat luni dimineaţa destituirea lui Iuri Şcigol, care conducea de trei ani Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale (SSSCIP), însărcinat cu apărarea cibernetică a structurilor guvernamentale.

Adjunctul său, Viktor Jora, a fost de asemenea destituit din funcţie.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Parchetul specializat în dosare de corupţie (SAP) şi Biroul Naţional de Anchetă (NABU) au anunţat că Şcigol este suspectat de faptul că a deturnat în 2021 şi 2022 suma de 62 de milioane grivne (peste 1,5 milioane de euro) la cumpărarea unor programe informatice de la o firmă străină, la suprapreţ.

Aceste fonduri au fost transferate în străinătate pentru a fi ”legalizate şi distribuite între membrii” unei grupări infracţionale din care Iuri Şcigol făcea parte, acuză într-un comunicat postat pe Telegram NABU.

Iuri Şcigol şi-a exprimat speranţa să-şi poată ”dovedi nevinovăţia” la tribunal.

”Toate achiziţiile au fost realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare”, declară el, citat de agenţia ucraineană de presă Intefax-Ukraine.

Această anchetă îi vizează, pentru moment, pe Iuri Şcigol, pe adjunctul său şi alţi patru conducători, care riscă până la zece ani de închisoare, anunţă pe Telegram SAP.

La începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, această ţară era vizată de foarte multe atacuri cibernetice ruse, de care a reuşit să se apere, potrivit unor experţi.

De-a lungul războiului, numărul atacurilor cibernetice a scăzut, deoarece ruşii ”şi-au epuizat în parte capacitatea ofensivă”, iar ”apărarea ucraineană a atins un nivel foarte complicat”, aprecia în ianuarie 2023 comandantul francez însărcinat cu apărarea cibernetică, generalul Aymeric de Bonnemaison.

Lupta împotriva corupţiei endemice atât în Ucraina, cât şi în Rusia şi în alte ţări din fosta URSS, este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în vederea examinării candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei.

Mai multe scandaluri de corupţie afectează oficiali ucraineni de mai bine de un an – inclusiv armata.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: