Este vorba despre Carfil S.A Brașov, producător român de tehnică militară, care a semnat un acord de cooperare cu Periscope Aviation, producător american de drone militare și civile. Documentul a fost semnat în primăvara anului trecut , la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii care a avut loc, între 22 şi 24 mai, la Bucureşti, pe platforma Romaero Băneasa.
“Acest acord marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcţiei de UAV-uri militare şi civile. Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării”, se menționa în comunicatul de atunci.
Societatea Carfil SA, cu o istorie de peste 100 de ani în producţia de armament şi muniţie pentru artilerie, se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiție a companiei americane, renumită pentru inovația sa în sistemele UAV (unmanned aerial vehicle – vehicule fără pilot) tactice de înaltă performanță.
La acest lucru a făcut referire la finele lunii martie și ministrul Economiei, Bogdan Ivan. “Astăzi, la Ora Guvernului din Senat, am răspuns prezent, cu temele făcute și cu un mesaj clar: industria românească de apărare se reconstruiește cu pași concreți, parteneriate serioase și investiții strategice. Am vorbit despre drone românești produse la Carfil Brașov, despre parteneriatul cu Periscope Aviation (SUA) și centrul de instruire deja funcțional.”, a anunțat ministrul pe Facebook.
Recent, și ministrul preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a vorbit despre modificarea traseului:
,,Există în stadiu de proiectare, de pregătire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Brașov- Bacău. S-a luat decizia ca traseul autostrăzii să fie modificat, datorită faptului că pe traseul inițial este construită o fabrică de drone. Traseul va merge prin localitățile Hărman, Prejmer, Lunca Câlnicului, o parte din Sânpetru și, ulterior, se va gândi o bretea de legătură cu ocolitoarea de la Sf. Gheorghe. Asta nu presupune investiții suplimentare, se va face o analiză multicriterială, pe baza căreia se va stabili traseul, care din punct de vedere al indicatorilor tehnico-economici îndeplinește toate aceste condiții.”