Autostrada Sibiu-Pitești : 15 decembrie, estimare pentru deschiderea celor 13 kilometri de autostradă dintre Sibiu și Boița, singurul lot de autostradă din 2022

A 1 Sibiu Boița Pro Infrastructura

Primul lot al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești ar putea fi deschis la jumătatea lunii decembrie, conform unor estimări neoficiale potrivit Asociației Pro Infrastructura. Lotul Sibiu -Boița cu o lungime de 13 kilometri este destul de aproape de finalizare, 90 % stadiu fizic, potrivit raportării de acum câteva zile a CNAIR. Constructorul PORR din Austria este foarte bine mobilizat și profită de vremea favorabilă pentru așternerea covoarelor asfaltice, marcaje și alte lucrări care să permită darea în trafic până la sfârșitul anului, conform angajamentelor asumate. Inaugurarea în decembrie, cu șanse foarte mari ar însemna finalizarea proiectului cu 3-4 luni înainte de termenul contractual.

Chiar dacă sunt doar 13 kilometri, lotul 1 este foarte important pentru că preia traficul de pe un tronson al DN 7 Valea Oltului. Din păcate sunt primii și singurii kilometri de autostradă din acest an, subliniază Asociația Pro Infrastructură :  : ,,Primii și ultimii kilometri de autostradă din 2022. Umblă vorba prin târg că 15 decembrie este data asumată încă neoficial pentru inaugurarea primei secțiuni din mult-așteptata Autostradă A1 Sibiu-Pitești. Austriecii de la Porr au noroc de vreme perfectă ca să finalizeze ultimele elemente necesare deschiderii circulației: hidroizolația pe câteva poduri, straturile de asfalt pe unele zone și restul de marcaje rutiere și parapete de protecție. Constructorul are toate șansele să dea lotul în folosință în jur de 15 decembrie, înainte de termenul contractual. Chiar dacă vorbim de doar 13,17 kilometri între Șelimbăr și Boița, ciotul este foarte important pentru traficul de tranzit, scutind șoferii de aglomerația din Tălmaciu și de intersecția DN1-DN7, dar și pentru localnicii care vor scăpa în mare măsură de zgomot, poluare și de pericolul traversării drumului național.




Contractul pentru proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești a fost semnat în aprilie 2019 pentru 600 de milioane de lei. Lucrările au început în primăvara anului 2020 și au termen de finalizare martie 2023. Lotul de 13 kilometri cuprinde 27 de poduri și pasaje și două noduri rutiere.

La Boița, Autostrada se conectează cu DN 7 Valea Oltului printr-un sens giratoriu cu un diametru de aproape 50 de metri, soluție de sistematizare rutieră care, cel mai probabil, va duce la formarea de cozi în zilele aglomerate. În 2028, ar urma să fie deschis circulației și lotul 2 unde, în iulie, asocierea MAPA-CENGIZ (Turcia) a început proiectarea (18 luni proiectare și 50 de luni execuție).

Comentarii

  1. Sunt curios cine vine la inaugurarea ciotului de autostrada?
    Dar cine vine trebuie sa ne spuna :
    – Cand se termina A1?
    -Cand se termina A7?
    – Cand se termina A8?
    Dar Brasov-Sibiu?
    Dar Valea Pahovei?
    Dar ocolitoatea Vaii Ph. “Campina- Sacele”?

    Acestea nu ar fi intrebari pentru niste Neica Nimeni care se vor afisa pe acolo.
    Sunt intrebari pe care electoratul sa şi le puna si sa spuna daca a meritat votul sau nu.
    Ciot cu ciot facem Nimic la autostrazi!😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *