Dezbaterile publice pentru obținerea Acordului de Mediu, document necesar aprobării proiectului Autostrăzii București – Alexandria, parte din Autostrada Sudului sunt programate la sfâșitul lunii, la Primăria Dărăști (jud. Ilfov) pe 27 ianuarie, Primăria Mihăilești (jud. Giurgiu) pe 28 ianuarie, respectiv la Primăria municipiului Alexandria (jud. Teleorman) pe 29 ianuarie, potrivit anunțului oficial al CNAIR. Acordul de Mediu este o etapă importantă pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate (contractul cu proiectantul DP Consult) urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie avizați de către Executiv. După aprobarea Hotărârii de Guvern, se poate lansa în licitație contractul de proiectare și execuție.
Investiția este pe traseul rețelei europene de Transport TEN – T (coridor principal), iar DN 6 București – Alexandria, drum foarte aglomerat, cu o singură bandă pe sens și care tranzitează numeroase localități este una dintre cele mai periculoase șosele din România.
3 ani pentru proiectarea și execuția lucrărilor
Autostrada București – Alexandria are o lungime totală de 77 de kilometri, trei tronsoane, 10 noduri rutiere, iar durata de realizare este de 36 de luni (12 pentru Proiect Tehnic și 24 luni pentru Execuție). Pe traseul din județele Ilfov, Giurgiu și Teleorman, aprobat încă din 2023 sunt prevăzute 33 de poduri/pasaje și 10 noduri rutiere. Pasajele peste Argeș și Vedea sunt cele mai lungi, 994 metri Podul de la km. 4 peste râul Argeș, respectiv 1153 metri, structura nr. 33, viaductul peste DN 6 F și râul Vedea (lângă Alexandria). Lungimea totală a structurilor din corpul autostrăzii este de 8837 de metri, iar a pasajelor peste autostradă de 2027 metri. Din 5 în 5 kilometri au fost prevăzute 15 zone, fiecare cu o lungime de 160 de metri pentru trecerea de pe o cale pe alta a Autostrăzii (în caz de accidente, devieri/reparații).
Traseul pornește din zona Dărăști (Ilfov), din Drumul Radial 10 Măgurele Expres conexiune cu A0 Autostrada București-Sud, iar finalul traseului este în DN 6 F – Centura Alexandria: „Originea traseului Autostrăzii București – Alexandria a fost fixată la desprinderea din Autostrada de Centură București – A0 – Inel București la km 78+957 și conexiunea cu drumul radial DR 10 București – Măgurele Expres în apropiere de localitatea Dărăști – Ilfov, iar sfârșitul traseului a fost stabilit în zona centurii Alexandria – DN 6F, asigurând conexiunea cu viitorul Coridor 4 pe relația Alexandria – Roșiorii de Vede – Caracal – Craiova”, se arată în documentația de mediu elaborată de Total Business Land pe care a consultat-o Economedia. Lotul 1 va avea o lungime de 17 kilometri, al doilea lot, 28 de kilometri, iar lotul 3 – o lungime de 24,4 kilometri.
Parcare securizată pentru camioane, dușuri și spațiu destinat construirii hotelurilor
Între dotările proiectului Autostrăzii A6 București – Alexandria se numără trei spații de servicii (stânga -dreapta), la kilometrii 19, 47 și 65, locuri de parcare pentru încărcarea mașinilor electrice, parcare securizată pentru 58 de camioane și un spațiu de 8700 metri pătrați unde ar putea fi construite hoteluri.
„Soluția propusă se remarcă prin organizare funcțională, definită de distribuția pe tipuri de autovehicule astfel încât autoturismele să acceseze doar anumite circulații și să aibă o zonă ce le este dedicată în exclusivitate cu o capacitate de 56 de locuri de parcare, 12 locuri dedicate persoanelor cu dizabilități motorii precum și o zonă dedicată pentru încărcarea autovehiculelor electrice cu 14 locuri. Autocamioanele accesează cealaltă zonă carosabilă a parcării având 29 de locuri de parcare dedicate staționării pentru o perioadă de scurtă durată și posibilitatea de a accesa o zonă de pauză securizată, cu o capacitate de 58 de locuri de parcare, ce include si o clădire pentru grupuri sanitare și igienă corporală cu amprentă de 400 mp. Suplimentar mai este prevăzută și o zonă dedicată amplasării unui hotel P+2E+R ce poate conține locuri dedicate pentru parcarea autoturismelor, locuri dedicate persoanelor cu dizabilități și locuri speciale pentru autovehiculele ce necesită încărcare cu energie electrică, suprafața parcelei având 8700 mp. Această zonă este prevăzută pentru a fi dezvoltată într-o etapă ulterioară si este permisivă din punct de vedere al amplasării imobilului pe amplasament. Tot în proximitatea terenului atribuit hotelului a fost păstrată rezervă de teren de 3290 mp, ce permite amplasarea unei viitoare stații de încărcare cu combustibil alternativi (hidrogen sau GPL).”
Noduri rutiere cu Autostrada Bucureștiului și A5 București – Giurgiu
Autostrada București – Alexandria va avea 10 noduri rutiere, cel mai important fiind nodul rapid, de la intersecția cu Autostrada Bucureștiului. Va avea 10 bretele și viteză maximă de circulație cuprinsă între 60 și 80 km/h: „Viteza de proiectare propusă pentru amenajarea bretelelor nodului și a benzilor de accelerare și decelerare este de 80 km/h. Pe anumite tronsoane ale bretelelor, viteza de proiectare s-a redus la 60 km/h din cauza necesității de restrângere a amprizei nodului rutier și pentru păstrarea lucrărilor proiectate și executate la Autostrada de Centură București A0 (3 pasaje și parcare de scurtă durată). Astfel, pentru asigurarea tuturor legăturilor rutiere necesare asigurării unui trafic fluent, s-au proiectat un număr de 10 bretele”.
Nod rapid la intersecția cu A5 București – Giurgiu
În județul Giurgiu, lângă satul Bănești/comuna Iepurești este prevăzut nodul 3, pentru conexiunea cu Autostrada/Drum Expres București – Giurgiu: „Nodul rutier 3 s-a prevăzut ca un nod de perspectivă pentru proiectarea intersecției dintre Autostrada București – Alexandria și traseul unui alt drum de mare viteză de importanță strategică (Drum Expres București – Giurgiu) care va face obiectul unui alt proiect. Acest nod rutier s-a proiectat ca un nod de tip „trompetă” între 2 autostrăzi, cu bretele cu două benzi pe sens și viteza de proiectare de 80 km/h. Breteaua 1 a nodului trece peste Autostrada București – Alexandria la km 12+818 cu un pasaj cu trei deschideri 30+40+30 (2 structuri gemene de tip autostradă) de lungime totală 109,40 m.
De la Alexandria la Craiova, DN 6 este parțial modernizat (sectorul Ozaltin Mihăești – Caracal), iar de la Craiova la Lugoj via Filiași sunt semnate contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate aferente celor 4 loturi.
Dezbaterile pentru Acordul de Mediu:
Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată va avea loc în:
- Județul Ilfov, localitatea Dărăști, str. Mihai Eminescu nr. 6, tel: 0213 692 021 (primăria localității Dărăști- Ilfov), în data de 27.01.2025, începând cu orele 12:00.
- Județul Giurgiu, localitatea Mihăilești, Calea București nr. 142, tel: 0246 278 004 (primăria orașului Mihăilești), în data de 28.01.2025, începând cu orele 12:00.
- Județul Teleorman, Municipiul Alexandria, str. Dunării nr.139, tel: 0247 317 733 (primăria Municipiului Alexandria), în data de 29.01.2025, începând cu orele 12:00
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate la sediul Agenției Naționale pentru Protecţia Mediului: str. Splaiul Independenţei nr. 294, sector 6, Bucureşti, precum și la adresa de email: office@anpm.ro, până la data de 26.01.2025.