A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția Lotului 2 (Jebel – Moravița) al Autostrăzii Timișoara – Moravița (A9), a anunțat șeful CNAIR, Cristian Pistol.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -

Toate proiectele lansate în mandatul meu de ministru al Transporturilor au urmărit acest obiectiv strategic!”

– PORR Construct SRL (Romania)
– Asocierea Strabag SRL – Construcții Erbașu SA (Romania)
– WeBuild SPA – Milano (Italia)
– Asocierea Automagistral Pivden SRL (lider) – Precon Transilvania S.R.L. (Ucraina – Romania)
– Asocierea Danlin XXL SRL (lider) – Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL –– Groma Hold EOOD – Evropeiski Patisha AD (Romania – Bulgaria)
– Asocierea Drumuri și Poduri Banat S.R.L. – Maxagro Center SRL (Romania)
– Kalyo INSAAT Sanayi VE Ticaret A.Ş. (Turcia)
– Kolin INSAAT Turizm Sanayi VE Ticaret A.S. (Turcia)
– Asocierea Makyol INSAAT Sanayi Turizm VE Ticaret A.S. (lider) – CBI Construcții, Turism & Investiții S.R.L. (Turcia – Romania)
– Asocierea MAPA INSAAT VE Ticaret A.S. (lider) – Gunal INSAAT Ticaret VE Sanayi A.S. (Turcia)
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru Autostrada A9 Timișoara – Moravița a fost pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor joi, 22 august. Pe 28 august, proiectul era deja aprobat de Guvern, la numai 5 zile de la publicarea proiectului și înainte de a se încheia dezbaterea publică. Spre comparație, pe „lotul Meseș” de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump lot de autostradă” din România, ofertele se evaluează de un an, după cum atrage atenția Asociația Pro Infrastructură.
Economedia i-a solicitat, la vremea respectivă lui Sorin Grindeanu să explice de ce anumite proiecte de infrastructură au un parcurs „fulger”, precum Autostrada A9 Timișoara – Moravița, în timp ce licitații precum cea pentru Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania nu aveau încă un câștigător desemnat după un an de la lansarea licitației.
„Fiecare proiect are specificul ȘI ritmul lui. La Timișoara – Moravița este vorba doar de aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din Studiul de Fezabilitate. Nu este vorba despre proceduri care implică clarificări sau contestații. Faptul că doar instituțiile statului au fost angrenate în acest proces a făcut posibil un parcurs mult mai eficient în aprobarea acestor indicatori”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Economedia.
Autostrada A9 Timișoara – Moravița va avea un cost estimat de 14 miliarde lei și execuția va dura 4 ani. O potențială explicație pentru costul ridicat este faptul că pe traseu vor fi construite 46 de poduri și pasaje. De asemenea, exproprierile vor viza zona metropolitană a Timișoarei, o zonă cu terenuri scumpe.