Ministerul Transporturilor a eliberat vineri autorizația de construire pentru segmentul Miercurea Nirajului – Târgu Mureş din Autostrada Unirii A8, așa că constructorul turc Nurol poate intra în teren. O nouă întârziere creștea puternic riscul ca România să piardă banii din PNRR pentru acest lot de autostradă. În același timp, într-un răspuns pentru Economedia, CNAIR reclama „managementul defectuos” al Nurol, „abordare superficială” a documentațiilor și „incapacitatea” constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice. Antreprenorul Nurol a depus ofertă și pe lotul următor, Miercurea Mirajului – Sărățeni.
Autorizația de construire a fost emisă momentan doar pentru terenuri și imobile care aparțin statului și se estimează că în luna mai va fi aplicată și pentru terenurile vizate de exproprieri, dar antreprenorul are front de lucru, conform informațiilor Economedia. Valoarea lucrărilor autorizate este de 820.194.160,00 lei fără TVA, deci circa o treime din totalul din contract de 2,46 miliarde de lei.
Autoritățile promiteau emiterea AC până maxim la data de 15 martie, iar Compania de Drumuri spunea recent pentru Economedia că ea va fi emisă abia în luna mai. După avizarea proiectului tehnic, CNAIR poate da Ordinul de începere a lucrărilor.
„Autorizația de construire pentru A8, Tg. Mureș – Miercurea Nirajului a fost eliberată astăzi (vineri, 11 aprilie – n.r.) de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.Este vorba despre autorizarea executării lucrărilor de construire pentru Autostrada Târgu Mureș -Târgu Neamț – secțiunea I: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (22 km) și legătura cu Autostrada A3 (2,4 km) – etapa 1”, a transmis deputata Dumitrița Gliga.
Risc major pentru banii din PNRR
România riscă să piardă finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru segmentul Miercurea Nirajului – Târgu Mureş din Autostrada Unirii A8, spunea recent Adrian Covăsnianu, activist pentru modernizarea infrastructurii din Moldova, din cauză că pentru acest lot nu s-a emis nici acum autorizația de construire.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Dacă calculăm 24 de luni de la eliberarea autorizației de construire și, ulterior, eliberarea ordinului de începere a lucrărilor, e clar că depășim, să spunem, cadrul larg al PNRR-ului.Deci ne ducem spre sfârșitul anului 2026, chiar ușor în 2027”, a declarat Adrian Covăsnianu, pentru RFI.
Același lucru îl afirma și Asociația Pro Infrastructură luna trecută, care transmitea, ironic: „Deci nicio grabă, domnule Grindeanu, nu există vreun risc să pierdem banii!” Asociația mai afirma încă de luna trecută că va fi greu ca antreprenorul turc Nurol să aibă o mobilizare excepțională astfel încât să finalizeze cei 24,39 kilometri ai Autostrăzii A8 dintre Târgu Mureș și Miercurea Nirajului în termenul august/decembrie 2026, pentru a nu pierde banii din PNRR. Pro Infrastructură preciza totuși că nici constructorului român UMB nu-i va fi ușor să finalizeze la timp, până la încheierea PNRR în 2026, lotul din A8 câștigat.
Contractul pentru lotul I PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 km), parte a secțiunii Târgu Mureș – Târgu Neamț a fost semnat în februarie 2024 cu Nurol pentru o valoare de 2,5 miliarde lei (n.r. finanțarea PNRR pentru autostrăzi este asigurată din împrumuturi).
Contractul prevede inclusiv construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte printre care un pasaj cu o lungime de 256 metri.
CNAIR reclamă „managementul defectuos”
CNAIR reclama recent „managementul defectuos” al Nurol, „abordare superficială” a documentațiilor și „incapacitatea” constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice, mai arăta răspunsul instituției pentru Economedia.
„În cadrul raportului de erori și omisiuni, antreprenorul a solicitat modificarea mai multor soluții tehnice din cadrul studiului de fezabilitate. O parte din acestea erau necesare, fiind acceptate de beneficiar, în schimb altele nu erau necesare, fapt pentru care beneficiarul nu a fost de acord și s-au mentinut soluțiile tehnice de la studiul de fezabilitate. Având în vedere multitudinea modificărilor solicitate de către antreprenor, cât și faptul ca acestea au fost prezentate beneficiarului incomplete în prima etapă, fără a se transmite impactul asupra proiectului din punct de vedere financiar, a timpului, exproprierilor sau a necesității obținerii altor avize, au avut un impact major pentru a fi analizate și clarificate între cele trei părți: antreprenor, supervizor și beneficiar”, a transmis CNAIR.
În plus, Compania de Drumuri reclamă „managementul defectuos” al Nurol, „abordarea superficială” în predarea documentațiilor și „incapacitatea” constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice.
„Antreprenorul a manifestat un management defectuos în derularea contractului, incapacitatea acestuia de a înțelege modul cum trebuie abordat fiecare subiect în parte, acesta având o abordare superficială în predarea documentațiilor tehnice PAC/ PTE/DTAC, fiind depuse în mai multe rânduri, incomplete, necorelate între ele, pentru care au fost necesare mai multe observații din partea supervizorului și a beneficiarului astfel încât să respecte cerințele beneficiarului (documnetele puse la dispoziție încă din etapa de ofertare au fost Acordul de Mediu și Studiul de Fezabilitate).
De fiecare dată, beneficiarul și supervizorul au analizat cu celeritate documentațiile tehnice înaintate fără a depăși timpul necesar contractual de analiză și au venit în sprijinul antreprenorului în a-l consilia și îndruma prin ședințele tehnice purtate cu privire la modul cum trebuie prezentată documentația tehnică și ce anume trebuie să respecte obligatoriu, în unele cazuri fiind necesar mai multe ședințe tehnice de lucru pe același subiect pentru ca antreprenorul să înțeleagă”, mai arată răspunsul CNAIR pentru Economedia.