Autostrada Unirii (A8) : Șeful CNIR, Cătălin Urtoi îl acuză pe directorul CNAIR, Cristian Pistol că tărăgănează lansarea licitațiilor pentru loturile de munte. ,,Nu mai trageți de timp !”

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Directorul general Interimar al Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere, Cătălin Urtoi îl acuză din nou pe șeful CNAIR, Cătălin Cristian Pistol că ar tărăgăna lansarea licitațiilor pentru loturile de munte ale Autostrăzii Unirii (A8). Urtoi susține că, licitațiile pentru proiectarea și execuția primelor două loturi ale secțiunii de munte de pe A 8 nu sunt lansate în licitație din motive de imagine, pentru a se schimba conducerea CNIR, acum interimară, deși etapele concursului pentru mandat conform PNRR s-au terminat de câteva luni. În vara anului 2023, la Parlament, Sorin Grindeanu și Cristian Pistol promiteau lansarea licitațiilor pentru secțiunea de munte până la sfârșitul anului (2023).

Anterior, Cristian Pistol explicase întârzierea prin auditul de siguranță rutieră, iar pe 16 februarie cu ocazia semnării contractului pentru primul lot de pe A 8 (lotul Nurol), Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu dădea asigurări că licitațiile  pentru loturile Miercurea Nirajului – Sărățeni (23 km) și Pipirig- Leghin (17 km)vor fi lansate ,,în cel mult două luni” după cum Economedia a explicat aici.

Acuzele lui Urtoi : ,,În legătură cu Autostrada Unirii-A8, ca moldovean și ca ieșean mă alătur colegilor mei de la Iași, chiar și din poziția actuală de Director General CNIR (încă…) și fac un apel către conducerea CNAIR, către Directorul General Cristian Pistol și către Directorul General Adjunct Direcția Generală Pregătire Proiecte Gabriel Budescu, specialistul direct implicat în proiectul A8 :

Lansați licitația de Proiectare și Execuție pe cele 6(șase) loturi de pe secțiunea montană, Miercurea Nirajului-Leghin, Autostrada UNIRII-A8!
– Indicatorii tehnico-economici sunt din luna Noiembrie 2023;
– Acest proiect are un SF finalizat;
– Acordul de Mediu este de mai bine de un an;
– Acest proiect este prins în programul de finanțare PT 2021-2027;
– Are și o lege, legea 291/2018
Pe două loturi, respectiv
– lotul 1b, Miercurea Nirajului-Sarateni, 23 km și
– lotul 2c, Pipirig-Leghin, 17 km au fost finalizate și Rapoartele de Audit pe Siguranța Rutieră!
Nu mai trageți de timp !
Dacă tot ați “tras cu dinții” ca acest proiect să nu ajungă la CNIR în perioada interimatului meu ca Director General, invocând tot felul de motive, dar care în realitate vă contrazic (ex: așa zisa lipsă a personalului de specialitate – vezi site CNIR), vă rog să demonstrați în ceasul al 13-lea că sunteți profesioniști și că vă pasă de acest proiect și de românii din regiunea Moldovei! Lansați cât mai urgent licitația de Proiectare +Execuție, măcar pe cele două loturi evidențiate mai sus! Finalizați cu responsabilitate și profesionalism caietele de sarcini, pentru ca licitațiile să se finalizeze cu succes și în cel mai scurt timp !”

„Ceea ce s-a tot indus că noi nu vrem să dăm drumul sectoarelor  de munte de pe A8 e un lucru fals. Probabil că într-o lună, cel mult două, maximum vom scoate la licitație alte două, de la Miercurea Nirajului la Sărățeni pe partea vestică și de la Pipirig la Leghin pe partea estică. Sunt încă două loturi care ne apropie. Pentru celelalte nu sunt încă gata studiile geo, din ce am înțeles. Nu evităm să atacăm partea de munte. Există un foarte mare interes nu doar la nivel național, ci și la nivel european pentru a face legătura cu Moldova de peste Prut”, a transmis pe 16 februarie, Sorin Grindeanu.

„Traseul autostrazii aferent Sectiunii II se desfasoara pe raza judetelor Mures (intre km 22+000 al Tronsonului 1 – km 47+356 al Tronsonului 1), Harghita (intre km 47+356 al Tronsonului 1 – km 128+964 (km 36+769) al Tronsonului 2) si Neamt (intre km 128+964 (km 36+769) al Tronsonului 2 – km 181+195 (89+000) al Tronsonului 2. Pentru sectorul de autostrada, viteza de proiectare este de 120 km/h. Nodurile rutiere sunt proiectate la viteza de 60 km/h. Au fost proiectate 47 tuneluri, in lungime totala de 11,64 km si lungimi individuale intre 70.00 m si 940.00 m”, arată Nota de Fundamentare.

Nod rutier DN 13A, la km 43+563 (Sovata).

 • Nodul rutier tip ,,trompeta simplaˮ este amplasat la km 43+563 al autostrazii, pe Tronson 1, cu descarcare in DN 13A si se dezvolta pe raza UAT Sărățeni (jud. Mureș).

Nod rutier DN 13B, la km 80+980 (Joseni)

 • Nodul rutier tip ,,trompeta simplaˮ este amplasat la km 80+980 al autostrazii, pe Tronson 1, cu descarcare in DN 13B si se dezvolta pe raza UAT Joseni (jud. Harghita).

Nod rutier DN 12, la km 0+000 (Ditrau)

 • Nodul rutier tip „trompeta dubla” este amplasat la km 0+000 al autostrazii, pe Tronson 2, cu descarcare in DN 12 si se dezvolta pe raza UAT Lăzarea (jud. Neamț). Nodul rutier are 7 bretele, respectiv o bretea principală bidirecțională: viteză de proiectare de 40 km/h, rază minimă 90 m, iar dever maxim de 5,5 % si 6 bretele secundare unidirectionale: viteza de proiectare de 40 km/h, raze minime de 90 m, iar dever maxim de 5,5 %.

Nod rutier DN 15, km 39+720 (Tulghes)

 • Nodul rutier tip „trompeta simpla” este amplasat la km 39+720 al autostrazii, pe Tronson 2, cu descarcare in DN 15 si se dezvolta pe raza UAT Grințieș (jud. Neamț).

Nod rutier DN 15B, la km 70+500 (Pipirig)

 • Nodul rutier este amplasat la km 70+500 al autostrazii, pe Tronson 2, cu descarcare in DN 15B si se dezvolta pe raza UAT Pipirig (jud. Neamț).

 

 

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

 1. de ce sa nu traga de timp?
  moldovenii tot psd voteaza
  de 34 de ani
  abia cand moldovenii vor incepe sa voteze altceva nu vor mai trage de timpp si se vor pune la treaba

  • Eu zic în felul următor, nu este vorba de PSD, PNL sau USR și alții, mai oameni buni, cascati ochii și vedeți realitatea, nu vedeți că suntem un popor anesteziat ? Nu vedeți că de secole nația asta a suferit ?
   Păcat de toți ăștia care trăiesc pe acest pământ, în toți acești ani după revoluție nu ați învățat NIMIC !
   Nu vedeți cât de dezbinați suntem datorita acestei golanii care se numește politica, unde profesioniștii sunt înlocuiți cu tembeli ce sunt ghidonati așa cum le canta interesele !

 2. Ce atâtea companii. Cnair. Cnir. Sa mai se paseze pisică de la una la alta.. Dacă ai sânge în biluțe te duci la Sorine și vorbești ccu el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *