Via Transilvanica, descrisă din nou în presa internațională: jurnalistul de călătorie Damien Gabet a povestit experiența sa de 1400 de kilometri pe traseul Via Transilvanica, România, într-un articol The Guardian.
Alin Ușeriu este fondatorul organizației nonprofit „Tășuleasa Social”, cea care a dezvoltat Via Transilvanica, proiect inițiat de fratele lui, Tiberiu Ușeriu. Tiberiu a fost condamnat la închisoare pentru infracțiune în trecut, însă acum este maratonist de performanță.
Gabet menționează că a început traseul din Bucovina, localitatea Putna a județului Suceava. Acolo se află „Mănăstirea Putna”, unde a fost îngropat Ștefan Cel Mare. Drumul se termină în Drobeta-Turnu Severin, aproape de Serbia.
Damien povestește că a ajuns cu două zile după începerea activității, însă i-a ajuns pe ceilalți drumeți din urmă. Punctul de întâlnire a fost în fața mănăstirii din Vatra Moldoviței, mănăstire din secolul al 16-lea, înscrisă și pe lista UNESCO.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Ploaia se potolise și aerul era plin de miros de conifere umede, pământ exotic și fum de lemn. Pajiști de munte în stil elvețian, vârfuri de pin și ferme care nu ar părea deplasate într-un film de groază popular de Robert Eggers. Clopoțeii vacilor sunau, deși mi-am dat seama curând că nu erau purtați de juninci, ci de câinii ciobănești care păzesc turma de lupi, urși și excursioniști”, descrie Damien.
Acesta menționează și meniul românesc degustat: mezeluri, brânzeturi tradiționale, roșii românești și coniac de prune.
A doua zi dimineață, traseul a început cu un drum care duce într-o pădure, iar seara echipa de drumeți a fost cazată la pensiunea „La Moara”, unde au luat masa.
„Pădure străveche, genul care pare a fi decorul unei povești a Fraților Grimm”. Găluște cu carne plutind într-o supă plină de mărar. Felurile principale au fost papricaș de pui și o grămadă uriașă de mămăligă coaptă amestecată cu brânză din propria turmă a gazdelor noastre”, spune Damien.
Jurnalistul menționează că un scop al Via Transilvanica este să oprească oamenii care pleacă din sate către oraș, oferindu-le motive de a se întoarce sau să rămână.
„La prânz, în a doua zi de călătorie, cu Iancu traducând, am vorbit cu gazda noastră, care mi-a spus că numărul vizitatorilor pe care îi primește a crescut de șase ori de la deschiderea traseului în 2022”, continuă acesta.
În ultima zi, traseul a continuat pe o pârtie de schi și s-a terminat prin urcarea unui deal. Sergiu, însoțitorul grupului, s-a împrietenit cu un fermier ce le-a oferit lapte, însă Damien a refuzat, întrebându-l dacă are niște rachiu de prune.
„Timp de trei zile, am pedalat prin peisaje de basm și am mâncat ca un fermier saxon fericit. Mi-am jurat deja să mă întorc pentru a parcurge mai mult traseu”, spune Damien.
Puteți citi articolul integral pe The Guardian.