Avertisment de la Bruxelles, după ce mai multe țări europene au anunțat că redeschid centralele pe cărbune: Nu trebuie să vedem o revenire a combustibililor fosili „murdari”

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a lansat luni un avertisment la adresa statelor membre UE, după ce mai multe țări din Europa au anunțat că vor porni centrale pe cărbune după ce Rusia a decis să limiteze aprovizionarea cu gaze, scrie Financial Times.

Ursula von der Leyen a spus că guvernele trebuie să rămână concentrate pe „investiții masive în surse regenerabile”.

„Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a merge înainte și pentru a nu avea o revenire asupra combustibililor fosili murdari”, a spus ea într-un interviu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Țările europene sunt îngrijorate de reduceri suplimentare ale aprovizionării cu gaze, despre care liderii UE susțin că au fost orchestrate de Kremlin.

Creșterea iminentă a utilizării cărbunelui, chiar dacă este temporară, a stârnit îngrijorarea că țările europene ar putea folosi criza pentru a amâna trecerea la alternative mai puțin poluante.

Rob Jetten, ministrul olandez al climatului și energiei, a declarat luni că țara va schimba legile care impun ca centralele pe cărbune să funcționeze la o capacitate de maximum 35%.

Germania și Austria au anunțat duminică repornirea de urgență a centralelor de cărbune, anterior blocate. Decizia vine după ce Rusia a redus capacitatea conductei Nord Stream 1 cu 60% săptămâna trecută. Conducta, care trece prin Marea Baltică până în Germania, este una dintre principalele conducte de gaz rusesc către Europa. Oficialii UE sunt îngrijorați că Moscova ar putea reduce livrările înainte de iarnă.

Rusia a dat vina, pentru reducerea capacității, pe probleme tehnice care afectează conducta. Cu toate acestea, a refuzat să compenseze deficitul prin alte rute de conducte.

Se așteaptă ca alte țări UE, inclusiv Italia, să urmeze Germania în repornirea centralelor pe cărbune. Statele membre se confruntă cu presiuni economice crescânde din cauza deficitului de energie, prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu peste 50% în ultima săptămână. Gazul este de cel puțin șase ori mai scump în zona euro decât era înainte de pandemie.

Von der Leyen a spus că UE are „măsuri de urgență în vigoare” pentru a răspunde amenințării scăderii livrărilor din Rusia, inclusiv măsuri de economisire a energiei și „prioritizarea” industriilor care primesc gaze. Ea a remarcat eforturile recente ale Germaniei de a economisi energie, spunând că este unul dintre cele mai eficiente instrumente ale UE.

Președintele Comisiei a citat cifre care arată că consumul european de gaz a scăzut cu 9% în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Industria a redus consumul de gaze parțial ca răspuns la prețuri aproape record. Dacă consumatorii ar reduce termostatele cu 2°C, ar putea reduce semnificativ consumul de gaz, a adăugat ea.

UE dorește să accelereze planurile de creștere a producției din surse regenerabile, găsind în același timp modalități de diversificare a aprovizionării cu gaze, cum ar fi aducerea de gaz natural lichefiat (GNL) din alte regiuni, pe mare.

Von der Leyen a spus că comisia face tot posibilul pentru ca UE să poată spune în viitor „am făcut alegerile corecte”.

Invazia Ucrainei de către Moscova a adăugat urgență planurilor UE de a trece la surse regenerabile. În cadrul planului „REPowerEU”, blocul își propune să reducă dependența de energia rusă, să își diversifice sursele de gaze și să extindă capacitatea eoliană și solară.

Citește și: 

Cărbunele – marea revenire. Țări din toată Europa repornesc centralele pe cărbune și redeschid minele de lignit pentru a înlocui gazul rusesc

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: